Mi a teendő ha nincs kit keresztszülőnek választani?
Hát, lehet, hogy nincs értelme.
Az én keresztszüleim is szó nélkül eltüntek ovis koromban, 40 évvel később került elő a keresztapám.
Nézd, szerintem mára elég opportunista a katolikus egyház ahhoz, hogy találhatsz olyan helyet, ahol nem kell keresztszülő a kereszteléshez. Gyors guglizással:
– az alábbi oldalon a keresztszülővel kapcsolatban azt írják: „A keresztelendőnek, ha csak lehet, kell keresztszülőt kapnia.”, ami azt jelenti, hogy nem muszáj.
– Itt pedig azt, hogy „rendkívüli esetben” megkeresztelhető keresztszülő nélkül is: [link]
– itt pedig ( [link] az alábbit:
Nem tudunk alkalmas keresztszülőt találni. Most mihez kezdjünk?
„A keresztelés kiszolgáltatásához nem szükségszerű a keresztszülő. Azon személyeket, akik a keresztszülői tisztség vállalására még nem alkalmasak, buzdítjuk, hogy hiányosságaikat pótolják. Őket általában a keresztelés tanújaként szoktuk anyakönyvezni.”
Az, hogy valaki esküvő miatt keresztelkedik, alapvetően nevetséges, és szánalmasnak tartom, hogy hajlandók azért megkeresztelni valakit, mert „menő” a templomi esküvő. Node az egyház sosem a gerincességéről volt híres. :)
Egyházjogilag megkeresztelhető valaki keresztszülő nélkül is. Én római katolikus vagyok és nekem pl. nincs keresztszülőm. Mert nem találtak rá alkalmas személyt.
Lehet, hogy valahol erőltetik, hogy legyen, mert a kánonjog úgy szól, hogy "A keresztelendőnek, amennyiben lehetséges, adjanak keresztszülőt" (872. kánon) No most szigorúan értelmezve lehetséges leakasztani a célra valakit. De más szempontból fontos az, hogy az ellető tényleg segítse a gyermek keresztény nevelését. Tehát erre hivatkozva, ha nincs alkalmas személy, akkor megkeresztelhetik a gyereket enélkül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!