Őszintén, valakinek segített a CSOK és a babaváró hitel valamit is?
Politikától függetlenül. Én a közeljövőben nem tervezek gyereket, de látom, hogy most nagyon megnőtt a házasodási és gyerekvállalási kedv (statisztika is van rá, aki nem hiszi, KSH honlapján), viszont utánanéztem a CSOKnak pl., és halljátok, ez nem egy nagy segítség szerintem. Lehet, hogy én ehhez túl "szerencsés" vagyok és rosszul nézem, ezért kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is, hogy tisztábban lássak! Az ismerőseimet nem merem szembe megkérdezni, hogy miért verik hitelbe magukat stb.
Szóval komolyan, semmi lenézés, meg politika. Valakinek ezek a támogatások őszintén nagy segítség / biztonságérzet / utolsó lökőerő volt?
Nekünk két gyerekünk van, nem tervezünk többet. Túl vagyunk egy házvásárláson, felújításon. Nem járt semmi támogatás, pedig utánajártunk alaposan a témának. Természetesen nem apelláltunk rá, de jól jött volna.
Az én környezetemben a babavárót többen felveszik, ki tudják használni. A CSOK-kal kapcsolatban több sztorit hallottam, ahol visszapattantak az igénylésnél.
54.
Olvasd el az 55. kommentemet és akkor érted mire akartam kijukadni. Akiknek pedig 4 gyerekkel flottul megy minden, örülök neki, de sokan nem akarnak 3-4 gyereket vagy vannak olyanok, akiknek a munkakörük olyan vagy a karrierjük miatt nem eshetnek ki ennyi ideig a munkaerőpiacról. Nem az a baj, hogy adnak a 3 gyerekeseknek ennyit, hanem konkrétan a gyerektelenekkel és az 1-2 gyerekesekkel kitoltak, hogy ennyire áremelő hatása volt a támogatásoknak.
Kedves 60-as okoskodó!
Mondjuk az 59-es válaszomban leírtam, mi a probléma...
Akkor ne hidd el..😅
Azért mert te mondjuk képtelen lennél a feladatra, más könnyen megküzd vele 😉
A legkissebb 3éves korától dolgozom... mint írtam, nem csak egyedül teszem, hisz férjemmel együtt vallaltuk őket 😉
És mint írtam is, betegek is, szünetjük is van..
Az, ha a te párod nem partner a gyereknevelésben arról sem a másik tehet 😅
Ez nem vicc volt, az a vicc, ha valaki szerint 2gyerekkel sokkal könnyebb mint 4el...
57es voltam.
Nekünk a CSOK segített. De csak azért, mert 2016ban vettük fel, az elszabadult árak előtt 2015 decemberében szerződtünk le a kivitelezővel, és a telket amire építkeztünk szintén nagyon olcsón jutottunk hozzá. Így, akkor, telekkel együtt 28 millióból kijött a bruttó 125 m2es könnyűszerkezetes házunk építése. Most 50-60 között lehetne eladni.
Férjemnek már volt két gyereke, CSOK szempontból lemondott róluk az exe, így nálunk beszámítltták, mi meg terveztünk amúgyis egy közöset. Nem vállaltunk olyat, amit egyébként önszántukból ne tettünk volna.
Viszont egy évvel később már nem tudtuk volna meglépni, CSOK ide vagy oda mert mind az építőanyag árak, mind a munkadíjak megugrottak. Illetve a mellettünk lévő telket egy évvel később majdnem duplájáért adták el mint amennyiért mi vettük.
Mi babavárót vettünk fel (10M), plusz 2 gyerekre CSOK támogatást. Akkor még csak 1 gyerek volt úton, nem akartuk bevállalni a CSOK hitelt, ha esetleg mégse jönne össze a 2. gyerek valami oknál fogva, akkor ne több milliót kelljen kamatostul visszafizetni, "csak" 800.000-t.
A babaváró jó konstrukció azoknak, akik tervezetten gyerek és hitelfelvétel előtt állnak. A kamatmentesség, illetve gyerek születése esetén a törlesztés kitolása hatalmas segítség. És ennél az is jó, hogy nincs kötelező feltétel (kivéve az első gyereket a kamatmentesség miatt), nincs szankció, ha nem tudsz időre még egy gyereket "villantani", bármi is legyen az oka.
Kb 0 önerőnk volt a házvásárláshoz, de ott volt a 10M babaváró, 1,4M CSOK támogatás a bevállalt 2 gyerekre, és még piaci hitel. Így jutottunk házhoz. Közben megszületett az első babánk, úton a második, így a CSOK letudva, a babaváró 7M-ra csökken, és később kell majd elkezdeni törleszteni. A piaci hitelünket pár év múlva az eddig fizetett lakástakarékokból végtörlesztjük. Addigra marad majd a babaváró (több gyereket nem akarunk, hiába törlődne el akkor az is), kb 15 évre havi 40e Ft körül, abszolút elviselhető lesz egy tehermentes, saját otthonban.
Nekünk nagyon megérte, ezek nélkül sehol nem lennénk még, ami rettentő elszomorító.
A felújítási támogatást is teljes egészében ki tudjuk majd használni, valamint az adóvisszatérítésből is jócskán jön majd.
Jól jöttek ki nálunk a lehetőségek, és nem kellett kompromisszumot kötnünk a gyerekvállalást illetően sem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!