Őszintén, valakinek segített a CSOK és a babaváró hitel valamit is?
Politikától függetlenül. Én a közeljövőben nem tervezek gyereket, de látom, hogy most nagyon megnőtt a házasodási és gyerekvállalási kedv (statisztika is van rá, aki nem hiszi, KSH honlapján), viszont utánanéztem a CSOKnak pl., és halljátok, ez nem egy nagy segítség szerintem. Lehet, hogy én ehhez túl "szerencsés" vagyok és rosszul nézem, ezért kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is, hogy tisztábban lássak! Az ismerőseimet nem merem szembe megkérdezni, hogy miért verik hitelbe magukat stb.
Szóval komolyan, semmi lenézés, meg politika. Valakinek ezek a támogatások őszintén nagy segítség / biztonságérzet / utolsó lökőerő volt?
19 mit nem értesz? Hol spórolsz össze 10 milliót albérletben ha konkrétan kibasz.tak a szülői házból?
10 millió babavaro az önerő, plusz 15 millió hitel. Ha lesz 3 gyereked, a 10 milliót elengedik, a 15 millió hitel olcsóbb havonta mint az albérlet, plusz kapsz havi 150.000 adokedvezmenyt a 3 gyerek után.
Nem mindenki 35 évesen akar gyereket amikor van hitelmentes lakás, ház, 4 autó..
Aki meg tudja csinálni annak ez szuper, mi nem tudjuk Budapesten, mert 25 millióért itt max egy pincét lehet kapni, de vidéken van ennyiért ház.
21-es, és hol a tökömben veszel te 25 millióból akkora házat, hogy abban normálisan elférjen 3 gyerek+5 fő? Mert még itt vidéken sem, max. valahol Mucsajröcsögén, jó távol a munkahelyektől és iskoláktól. Aztán hiába van házad, ha arrafelé minimálbért keresel és naponta X órát kell ingázni dolgozni meg a gyerekekkel ide-oda eljutni.
Mellesleg, a 3 gyerekek először el kell jutni, 25 millió forint havi törlesztőjét addig hogy fizetik egy vidéki(!) fizetésből, míg anyuka otthon van az elsővel meg a másodikkal?
Nagyon jó lenne, ha az árak nem nőttek volna vele együtt. Amit eddig 12M-ért nem tudtak eladni, már 18.5-ért árulják, és ez csak egy példa.
Nekünk már van egy gyerekünk, hogy szeretnénk-e, nem tudjuk, de nem akarunk belevágni a babaváróba, mert mi van, ha mégse... na most, erre a már megszületett 4 éves gyerekre kapunk 600.000ft-ot. Se kamatmentes se kamattámogatott hitel, de ott tartunk, hogy eddig az volt a terv, hogy eladjuk a lakást 10M-ért, felveszünk még 10M-t, veszünk 15-17M körül valamit és még marad is pénz csinosítgatni. Most ott tartunk, hogy düledező ikerházat nem kapunk ennyiért, szóval ha nem írjuk alá a második gyereket, akkor megrohadunk a 60nm-es panelben... se kert, se kutya, se cseresznyefa, se szőlő, virágoskert...
Ugyanakkor, ha aláírjuk, akkor 10M kamatmentes babaváró, 10M 3%-os hitel, 1,45M CSOK, 10M a panelből. Plusz havonta most egy gyerekre 12.200csp+10.000adókedvezményt kapok, ha lenne még egy gyerek, 12.200X2 24.400 plusz 2x20.000 vagyis havonta 64.400ft. ami 42E-rel több, mint most...
Szóval igen, aki csak azt számolja, mennyivel több pénz jön be, az beleugrik. Csak azt is végig kell gondolni, hogy azt a gyereket fel is kell nevelni... Nnnna, ezért fogunk megrohadni ebben a 60nm.es panelben :(
Bocsi, nem teljesen a kérdésedre válaszoltam, de ez most kikívánkozott.
Na de, hogy mégis, arra is írjak kicsit: ügyfeleim közül többen, akiknek 4-5 gyerekük van, felvették az asszonyokat (mert a pasiknak általában megvan a büntetett előélet...) pontosan 180 nap közmunkára, és a gyerekek után járó 2,75M ft-ból sikerült házat venni a semmi után két méterrel, de nekik ez is hatalmas lépés, nem kell attól félniük, hogy rájukomlik, vagy kiteszik őket illegális lakásfoglalás miatt. persze ez még az elején volt, mert azóta ezek a komfortos romhalmazok is 5-7M-tól indulnak ...
Tök jó ez a második ház, de Komlón nem fogok 300at keresni, mint pesten. Pécsen van 1 db multi, de ahhoz meg kéne tanulnom németül hogy egyáltalán szóba álljanak velem, és eleve fogalmam sincs hogy mennyi idő onnan beérni pécsre.
Amúgy nem nagy áldozat megtanulni németül nyilván, de mi lesz ha az az egy multi kivonul a városból? Itt pesten van még további 40, semmi gond, volt már ilyen, 3 hely kapkodott utánam, én választhattam ki a legjobban fizető helyet. De komlón mit csinálok ilyen esetben, nekiállok tyúkokat nevelni? Ezzel sincs baj, de mivel nem értek hozzá, nyilván csődbe mennék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!