Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tényleg csak nevelésfüggő,...

Tényleg csak nevelésfüggő, hogy milyen lesz egy gyerek?

Figyelt kérdés

Hárman vagyunk testvérek, kb. 1-1 év korkülönbséggel születtünk, 27, 28 és 30 évesek vagyunk, vagyis nagyjából ugyanabban az időszakban nőttünk fel. Egyformán bántak velünk, mégis teljesen másmilyen a gondolkodásunk és az életvitelünk, olyan dolgokban tértünk el egymástól mindig is, amikre az itteni gyereknevelős témánál simán rámondják, hogy neveléstől függ.

Más kiskorunkban is teljesen másmilyenek voltunk. Én és az idősebb testvérem szerintem sokkal többet rosszalkodtunk, mint a másik tesónk. Pl. emlékszem, általános iskolás korunkban jött úgymond divatba az osztályainkban a csúnya beszéd, és mi a nagyobbik tesómmal bizony használtuk a csúnya szavakat, amiket az osztálytársainktól eltanultunk, kaptunk is miatta otthon egy csomó szidást. A fiatalabb tesónkat soha nem hallottam csúnyán beszélni egyszer se, pedig barátkozott olyanokkal, akik csúnyán beszéltek. Kamaszként én voltam a leginkább lázadó természetű, már ilyen 14-15 éves koromtól kezdve eljártam volna bulizni, haverokkal lógni meg ilyesmi, ha engedtek volna, és sokszor jelenetet rendeztem otthon, amiért nem engedtek el. Más kérdés, hogy amúgy mikor már elmúltam 18 és mehettem bárhová, akkor egyszer vagy kétszer voltam buliban, és többet azóta se, mert nem az én világom. A fiatalabb tesóm 18 éves korától rendszeresen jár bulizni, az idősebb tesóm hozzám hasonlóan egyáltalán nem szereti a bulikat.

Felnőttként meg még szembetűnőbb, hogy mennyire különbözőek vagyunk. fiatalabb testvérem alkoholista, dohányzik, füvezik és más drogokat is próbált már, alkalmi fizikai munkákból él, több iskolát is elkezdett, de mindenhonnan kibukott, és most 27 évesen kezdett egyetemre járni, de nem igazán veszi komolyan azt se, ott akarja hagyni. Az idősebbik testvérem ezzel szemben diplomás, az egyetem után egyből ment dolgozni egy nagyon jó munkahelyre és azóta ott van, nem váltott egyszer se munkahelyet, és nincs semmilyen káros szenvedélye, még inni se nagyon szokott. Egyik tesómnak sincs párkapcsolata, az idősebbnek soha nem is volt, a fiatalabbnak igen. Én vagyok a középső, én egyetem után külföldre költöztem, azóta itt dolgozom, összejöttem egy itteni születésű lánnyal és már 3 éve együtt élünk. A dohányzást, drogozást teljes mértékben kerülöm, inni alkalmanként szoktam.

A szüleink homofóbok, rasszisták, hívő katolikusok, minket is ilyennek próbáltak nevelni. Ennek ellenére a fiatalabb tesóm, bár erősen homofób és rasszista, de ateistának vallja magát, az idősebb tesóm katolikus és rendszeresen gyakorolja a vallását, de elfogad mindenféle származású és szexualitású embereket, én pedig csak simán keresztény vagyok, meleg, és fekete a barátnőm (ami mondjuk alapból nem zárja ki, hogy egy ember rasszista legyen, de elítélem a rasszistákat és igyekszem nem az lenni).

Szóval akkor most hogy van ez? Tényleg a nevelésen múlik, hogy milyen felnőtt lesz egy gyerekből?

2020. dec. 10. 09:33
 1/10 anonim ***** válasza:
100%
Nem csak a nevelésen múlik, hanem a genetikán is, hiába vagytok testvérek, teljesen más dolgokat örököltök a rokonaitoktól és az is számít, hogy mi történik veled az életben, minden befolyásol, nemcsak a nevelés.
2020. dec. 10. 09:42
 2/10 anonim válasza:
Az unokatesómèk is ugyanigy vannak...csak anyi a plusz hogy õk gyülölik is egymást. Hiába az egyforma neveltetès mindhátman különböznek. Szerintem mások is befolyásolhatják az ember viselkedèsèt, vagy èppen a genetika.
2020. dec. 10. 10:17
 3/10 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt nemcsak a nevelésen múlik.

Másrészt ugyanaz a nevelés egészen mást hozhat ki másmilyen személyiségű gyerekből.

Harmadrészt a nevelést sokkal komplexebben kell érteni, mint ahogy általában szokták. A nevelés része az is, hogy mennyire hiteles a szülő a gyereke előtt. Ha nem hiteles, akkor lehet, hogy amit a nevelésével el akar érni, annak pont az ellenkezője felé löki a gyerekét. Erre remek példa, amikor a szülő vallásossága nem hiteles, a gyereke a templomba járás kényszere elől menekül és teljesen ateista lesz.

2020. dec. 10. 10:33
 4/10 anonim ***** válasza:
40%

Most újraolvastam a nyitókérdést, és elég tipikus (bár sarkos) családi helyzet a tiétek.

1. Legidősebb testvér a normakövető: vallásos életet él, családot alapított, heteroszexuális. A szülők büszkesége. :-)

2. Legkisebb testvér a "rosszcsont": iszik, drogozik, nincs párkapcsolata, sodródik az életben.

3. A középső gyerek (vagyis te) átmenet a két testvére között: beilleszkedik a világba olyan szinten, hogy nem drogozik, tisztességesen dolgozik, sőt kereszténynek vallja magát, viszont valamiben deviáns (ezt most ne pejoratívan értsd): abban, hogy meleg lett.

2020. dec. 10. 10:54
 5/10 anonim ***** válasza:
100%

Az alap személyiséget nem lehet felülírni, de bizonyos dolgok fejleszthetők neveléssel.

Értsd: azt nem tudom kinevelni egy gyerekből, hogy barátságos vagy távolságtartó legyen, mert ez a személyisége. De azt, hogy illendően köszönjön a szomszéd néninek, ha meglátja, mert ez egy udvarias dolog, az nevelés függő. Szóval a barátságos gyerekem lehet könnyen megtanulja ezt, a távolságtartó meg nehezebben, de mindkét gyerek ránevelhető arra, hogy illendően tudjon köszönni.

Ez most egy egyszerű példa volt, de kb szerintem ilyen szinten lehet befolyásolni őket max.

2020. dec. 10. 11:02
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

Meggyőződésem, hogy a nevelésen igazából nem sok múlik, legalábbis nem azok a dolgok, amiket a nevelés, vagy annak hiányának a számlájára szoktak írni. Sok minden oroklodhet, illetve egyszerűen mindenkinek van egy saját természete, amit nem tud semmilyen nevelés sem megvaltoztatni. Plusz ott van még a mintakovetes, amit akar lehet nevelésnek is tekinteni, de ez általában nem tudatos, úgyhogy én ezt ezért nem is mondanám nevelésnek.

A klasszikus, tudatos nevelés azért felel, hogy alapvető szabályokat be tudjunk tartani, a saját személyiségünknek megfelelően ezeket be tudjuk építeni, de kb ennyi.

Nevelés kérdése, hogy evés előtt kezét mosunk-e, vagy hogy nem dobaljuk el a szemetet, viszont szemelyisegtol függ, hogy pl mit erzekelunk rendetlenségként, mi az a szint, amikor már elkezdunk takarítani, mert már zavaró a számunkra a rumli.

Nevelés kérdése, hogy tudunk e normálisan köszönni, de az nemhogy szeretünk e társaságba járni, mások előtt beszélni, könnyen kifejezni a gondolatainkat.

Mintakovetes viszont a csúnya beszéd sok esetben, vagy a szabadidő eltoltese, a házimunka felosztása, és még sok minden, az meg már a személyiségbol jön, hogy ki melyik mintakra fogekonyabb

2020. dec. 10. 12:32
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
Mi 4en vagyunk tesók 2 évente jöttünk 83tól kezdve. Hát 4en 4 személyiséggel. Egyikünk szófogadóbb volt,másikunk nem. Legnagyobbnak a természete borzasztó, a legkissebbek még diszkóba sem járt. Szüleink rendesen neveltek minket de megvolt/megvan a saját személyisége
2020. dec. 10. 12:33
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nemcsak a nevelésen múlik. Alap a genetika, ez nagyon meghatározó. Aztán ott vannak még a környezeti hatások: barátok, filmek, könyvek, egyéni élmények. Ahogy az előzőek írták: a szülők nemcsak direkt, de indirekt is nevelnek, vagyis mintákat közvetítenek. Ezeket aztán a gyerek vagy elfogadja vagy elutasítja, vagy válogat. Tök normális, hogy különböző személyiséggé formálódtatok. Igazából ritka, hogy valaki olyan lesz, mint a szülei, vagy olyan, mint amilyennek a szülei akarják. Az én gyerekemnek például a temperamentuma és a világlátása is más, mint az enyém (kiskamasz). Nagyon tudatosan vigyázok, hogy ne telepedjek rá, ne közvetítsek olyan dolgokat, amik csak az én szubjektív mániáim. Inkább olyan viselkedések felé próbálom terelni, amik általánosan elvárt normák, szabályok, pl. házi feladat megcsinálása, rendrakás (normális rend, nem mániás és persze nem gond, ha néha elszabadul a kupi, csak időnként rakja rendbe a holmijait), ne bántson másokat, ne szálljon be mások piszkálásába, ne dőljön be csalásoknak, stb. De pl. olyasmiket nem akarok rákényszeríteni, hogyan viszonyuljon mondjuk az állatokhoz, én pl. nem szeretem őket, ő meg imádja, ezt elfogadtam, és lett kompromisszumos kisállatunk is, ő másmilyent akart, én meg ezt az egyet vagyok hajlandó elviselni. Szóval tudom, hogy nem álmodhatok meg neki egy életutat, csak alapvető normákat közvetíthetek, és azt hogy kölcsönösen elfogadjuk egymást.
2020. dec. 10. 12:34
 9/10 anonim ***** válasza:

Az adott, hogy valaki mennyire befolyásolható, és kérdés, hogy aztán milyen befolyás alá kerül. Lehet jó, mint a legidősebbnél nálatok, és lehet káros, mint nálad is.

A mai világ, már régóta óriási nyomást fejt ki a médiák által, attól nagyon nehéz megvédeni a gyerekeinket.

2020. dec. 27. 05:41
 10/10 anonim ***** válasza:
Goldmund73, te valamit nagyon benéztél. Az idősebb testvérnek nincs kapcsolata, soha nem is volt, nemhogy családot alapított volna. Az se derül ki, hogy heteró. Lehet, hogy éppen ő is meleg, és a katolikus hite miatt nincs párkapcsolatban.
2020. dec. 30. 17:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!