Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Nem a szülő dolga tanitani a...

Nem a szülő dolga tanitani a gyereket?

Figyelt kérdés

Mi a véleményetek, arról a felfogásról, hogy a szülő nem azért van, hogy tanitsa a gyereket, arra van az iskola!?

Ez olyasmikben nyilvánul meg pl, hogy gyerek kérdez egy idegen szot, (amit a szülő tud) de nem mondja meg neki, hanem az a válasz, hogy "keresd meg a szótárban".

2020. jún. 25. 13:28
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem is -is. A szülő és az iskola is egyformán tanítsa.
2020. jún. 25. 13:30
 2/12 anonim ***** válasza:
96%
Én szülőként úgy érzem, hogy a 2/3-ban az én felelősségem, beszélgetek is mindkét gyerekemmel szakmai dolgokról is. Hírekről, akár a leckéjükről, együtt gyakorolunk, mutatok taktikákat, ahogy én tudtam eredményesen tanulni, stb. Ezek úgy érzem, az én feladataim közé tartoznak. Hogy amúgy a kerettanterven végig legyenek vezetve, hogy megtanuljanak csapatban együttműködve alkotni, dolgozni, hogy megéljenek stresszes számonkéréseket és akár gyakorlják a szociális kapcsolatokat, arra az iskola való. Én ezeket nem tudom megadni. De amit megtudok, azt kötelességem megadni, én így működök. LEgyen szó matek gyakorlásról, idegen nyelvről, vagy akár kutakodásról az interneten (mert én sem tudok fejből mindent, ahogy senki sem, de együtt megtaláljuk a releváns választ - és egyben tanítom arra is, hogyan szűrje a hiteles infót a neten keresgélve).
2020. jún. 25. 13:34
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Az is egy tanítási mód, hogy megtanítja az ember arra, hogyan boldoguljon egyedül.

Megtanítod hol találja meg a választ.

A fő kérdésre pedig is-is

2020. jún. 25. 13:36
 4/12 anonim ***** válasza:
100%

"Ez olyasmikben nyilvánul meg pl, hogy gyerek kérdez egy idegen szot, (amit a szülő tud) de nem mondja meg neki, hanem az a válasz, hogy "keresd meg a szótárban"."

Ha megmondja hamarabb elfelejti,mint amikor kikeresi ő maga. Szóval ha csak ilyenek vannak, akkor a szülő jól tanít.

Amúgy az életre stb. a szülő feladata tanítani. Ebbe beletartozik, hogy a tanulásra is megtanítsa.

A tantárgyakra a tanárnak. Nagyon rosszul járna a gyerekem, ha mondjuk nekem kéne a geometriát elmagyarázni. 🙈

2020. jún. 25. 13:40
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

A szülő elsődleges feladata a nevelés, a tanítás az iskoláé.

(Ide illik az ógörög bölcs mondása: "Tanítani betűből is lehet, nevelni csak példamutatással!")

A neveléshez tatozik az önállóságra nevelés, a gyereknek (ifjúnak) nem lesz mindig olyan egyén közelében, akitől kérdezhet, de többnyire lesz olyan elérhetősége, ahol kérdésére választ kereshet és kap is. (Könyvtár, internet)

Ha a sültgalamb mindig a szájába repül, nem tanulja meg a másféle hús sütését. Amibe energiát fektet az ember (önálló tanulás), az jobban és hosszabb időre megragad benne.

2020. jún. 25. 13:56
 6/12 anonim ***** válasza:
18%
Ez a proliknál van így, ők nem is tudják, mit jelent a gyereknevelés, hiszen őket sem nevelte senki. Velem kisgyerekkoromtól fogva rengeteget foglalkoztak a szüleim, 3 évesen már tudtam írni-olvasni, anyám mindig gyakorolt velem rengeteget, kikérdezett, stb. El sem tudom képzelni, hogy lehet egy olyan proli családban felnőni, ahol egybites, primitív, tyúkeszű népségekkel van az ember körbevéve. Borzasztó lehet.
2020. jún. 25. 14:11
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Anyucinál kimaradt az EQ a tanmenetből. Kár. Az még hasznos lett volna.
2020. jún. 25. 14:12
 8/12 anonim ***** válasza:
100%
Mi a baj azzal, hogy keresse meg a szótárban?
2020. jún. 25. 14:20
 9/12 anonim ***** válasza:
84%

A tanulàs nem falak közè szoríthatò dolog, a gyerek folyamatosan tanul, ez a szülők felelőssège is. Aki iskolàba küldi a gyerekèt, az ebből a felelőssègből egy rèszt àtruhàz az iskolàra, viszont ott plusz felelőssegkèn megkjelenik a megfelelő iskola kivàlasztàsa. Magàntanulò esetèn pedig a szülő felelőssège a tanìtàs ès az önàllò tanulàsra segìtès.

Az adott helyzettől függ, hogy a ,,nèzd meg a szótàrban" csak leràzàs, vagy önàllò tanulàshoz irànymutatàs.

Èn megmondanàm a szòt szemèly szerint. Ha valamiről többet szeretnènk megtudni, vagy nem tudom, akkor kerül elő a wikipèdia vagy egy ismeretterjesztő könyv, amit egyelőre együtt olvasunk.( magàntanulò a gyerekem)

2020. jún. 25. 14:21
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Nyilván nem gonoszságból nem mondta meg a választ a szülő, hanem - nagyon helyesen - bátorítani szeretné a szótárhasználatra a gyereket. Nem jó az a nevelés, ami arra tanít, hogy egész életedben azonnal ki leszel szolgálva (akár információval, akár bármivel), szóval én helyeslem az ilyen kis trükköket.

Általánosságban azt gondolom, hogy az iskola sokszor hiányos tudást ad, nem lexikális értelemben, hanem inkább az élet dolgait tekintve. Megtanulja a gyerek a rengeteg információt egy bizonyos dologról, de azt már nem mondják el neki, hogyan rendszerezze, használja azt. Ha a szülő ebben tud segíteni, az hatalmas segítség. Ami pedig nem része a tananyagnak (praktikai dolgok, felvilágosítás, alapműveltség - sokszor kimarad sajnos), azt is a szülőnek kell pótolnia.

2020. júl. 1. 09:53
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!