Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Önző vagyok, ha engedek a...

Önző vagyok, ha engedek a vágyamnak és vállalok gyereket?

Figyelt kérdés

A családunkban kimagaslóan sok a mentális beteg. Személyiségzavarok, öngyilkosság, alkoholizmus, drog és még sorolhatnám. Én szorongó vagyok, és az érzelmeimet nehezen irányítom. Sokszor vagyok negatív, amiből nagyon nehezen jövök ki, olyankor csak a rosszra tudok fókuszálni. Egyébként jól funkcionálok, dolgozom rendesen, nincsenek függőségeim, vannak barátaim, de én magammal sokszor nem vagyok jól, nagyon ritkán vagyok elégedett, életuntnak érzem magam.

Szeretnék gyereket, de rettegek, hogy örökli majd a felsorolt betegségek egyikét. Vagy én nem leszek képes boldoggá tenni, életszeretetre nevelni, hiszen magam se szeretem. Így leírva ezeket kimondottan önzőnek érzem magam, hogy akarok gyereket, nem is lep meg, ha ti se javasoljátok. Csak annyira vágyom rá. Kicsit abba a hitbe ringatom magam, hogy majd ha lesz, boldog leszek, de az eszemmel tudom, hogy ez nem így van. Ugyanakkor nem tudom elképzelni azt se, hogy ne legyen. De nagyon rossznak érzem magam, hogy tudom ezeket és mégis kockáztatnám. Hogy a saját gyerekemet kitenném ilyeneknek, tudva azt is, hogy a világ helyzete is bizonytalan.

2020. jún. 3. 10:05
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
100%

De mi a bajod? Miért kell terápiára járnod? Szerintem nagyon nem mindegy.

Pl. van skizofrén ismerősöm. Na, neki soha nem szabadott volna szülni.

2020. jún. 3. 12:39
 12/15 anonim ***** válasza:
100%

És mit csinálnál ha ott a gyerek és nem vagy tőle boldog?

Sok, egészségesebb lelkű embernek az idegeit is próbára teszi az első pár év iszonyatos monotóniája plusz kialvatlansága, az hogy a gyereked belőled él, téged szív le. Gyerek nélkül sem tudsz töltődni úgy boldogabbnak érezd magad... gyerekkel még annyira se lesz alkalmad. Plusz egy gyerekre olyan terhet tenni tudat alatt, hogy tőle várod a boldogságodat, enyhén szólva sem fair. Mert attól nem leszel boldogabb hogy van. Max boldogabbnak érzed magad pillanatokra a pozitív terhességi teszt élményétől vagy hogy a terhesség alatt nagyobb figyelmet kapsz. Ám ezek a gyerek születésével szertefoszlanak és marad a 0-24es szolgálat, a taposó malom, ahol az elején még visszajelzés sincs.

Ha terápiába jársz, tudhatod hogy a tudat alatti elvárások mérgezik az életünket a legjobban. És te pont egy ilyet készülnél rakni a gyerekedre.

2020. jún. 3. 13:11
 13/15 anonim ***** válasza:
100%
Én is hasonlóan selejtes családból származok,jómagam is az vagyok,de eszemben sem volt szaporodni.
2020. jún. 3. 15:52
 14/15 A kérdező kommentje:

Terápiára nem "kell" járnom, önként megyek. Mert bizalmatlan vagyok, nehezen kötődök.

Mint írtam, nincs semmilyen diagnosztizált betegségem, se függőségem. Élni viszont nem szeretek, csak mintha kötelező lenne, csinálom a dolgaim, de értelmet és örömöt nem találok. Voltak rövidke periódusok, amikor jól éreztem magam, de 10/9× valami miatt szenvedek. Próbáltam egy tucat kognitív módszert, meditáltam, hálálkodtam, igyekeztem félre tenni a negatív gondolatokat, de hosszú távon nem működtek és ezeket csak újabb kudarcként éltem meg. Teljesítmény kényszeres vagyok, van több nyelvvizsgám, diplomám és mindegyik kiemelkedő, éppen azért, mert nem elégszem meg semmivel. Automatikusan a hibát és a rosszat látom mindenbe. Magamnak is túl magasra teszem a lécet, szinte mindig túl vállalom magam, ebből adódóan másoktól is sokat várok. Röviden ennyi, hosszabban meg tudnám, de felesleges.

Köszönöm a válaszokat, elgondolkodtattak.

2020. jún. 3. 18:27
 15/15 anonim ***** válasza:
Már csak a megfelelési kényszer és a nagy elvárások miatt sem jó ötlet a gyerek. Ilyen családból származom, nagyanyám és anyám is ugyan ilyen volt. Soha semmi nem jó, mindenben meglátja a negatívat, a 4-es nem jó csak az 5-ös, az ő gyerekének mindenben kiemelkedőnek kell lennie, olyan dolgokban is amik a legkevésbé sem érdeklik. Így teltek végig az iskolás éveim. Hiába voltam elég intelligens ahhoz, hogy meglássam, sosem lesz például szükségem az ének-zene tárgyra, hogy nem olyan szakra megyek tovább ahova kell a fizika ugyan úgy hatalmas balhé volt ha ezekből rosszul teljesítettem. Természetesen az a szak sem volt elég jó amire beiratkoztam egyetemen mert nem ez a családi imidzs és nehogy már ne ügyvéd vagy orvos legyek. Mondanom sem kell, hogy általános közepétől kb 18-19 éves koromig végig depressziós voltam amíg el nem tudtam hosszabb időre szakadni a családomtól. Én ki tudtam ebből törni, eleget lázadni ellene de sajnos sok ismerősömnél láttam akik hasonló szülőkkel nőttek fel, hogy összeroppantak. Okos, jóravaló fiatalok már az első félévben kibuktak az egyetemről mert nem bírták már az elvárásokat. Szerintem te nem ezt szeretnéd a gyerekednek.
2020. jún. 4. 11:10
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!