Ha egy baba/kisgyerek gyorsan fejlődik, jól alszik, stb, a szülők miért azzal jönnek hogy csak "szerencséjük van vele"?
Mert szerencséd van.
Az idegrendszeri érés, ami a példádban lévő alvást, szobatisztaságot (és beszédet, na meg a mozgásfejlődést alakítja), nem nevelés kérdése.
Az enyém jól aludt mindig, és gyorsan fejlődőtt. Én két dolog miatt szoktam mondani:
- mert ez az igazság, az alvás és a fejlődési ütem is idegrendszerileg meghatározott. Tehetek érte persze, hogy jobb legyen, de elsősorban az van, amit a "gép dobott".
- mert nem akarok mások lelkébe gázolni, a legtöbb anyuka úgyis bizonytalan abban, hogy jól csinálja-e. Én meg döngöljem a földbe a bezzegezéssel, holott nincs is feltétlenül igazam (az előbbi pont miatt)?
Egyrészt ezek, amiket felsorolsz, tipikusan a szerencsén múlnak, legalábbis a gyerekkel legalább átlagos szinten jól gondoskodók között.
Nyilván lehet nagyon rosszul nevelni pl diszkózenét nyomatni éjjel vagy ilyesmi, de ez kirívó.
Másrészt az, hogy milyen gyorsan csinál valamit egy baba, az általában nem jár semmifèle jobb kimenetellel.
Pl mozgásfejlődés: aki 2 hónappal később jár, nem butább, vagy nem foglalkoztak vele kevesebbet, nem is lesz mondjuk kevésbé jó sportoló.
Sőt: inkább abból szokott baj lenni, hogy a szülők siettetik, irányától eltérítik a mozgásfejlődést pl ültetéssel.
A legtöbb gyerek az egyik dolgot korán, a másikat későn, a harmadikat átlagosan csinálja pl az enyém 16 hónaposan is ébred éjjel (együtt is alszik velünk), még nem jár, ellenben egyedül eszik, pohárból iszik, és annyi szót mond, amiért a 2 évesekre is büszkék szoktak lenni, fogat mos, kezd orrot fújni stb. Most akkor mi van? Én enni sem tanítottam, amikor elvette tőlem a kanalat, akkortól evett ő.
Harmadrészt ha van egy dolog, ami tényleg nehéz a babának, akkor nem azzal teszel jót, ha sietteted, vagy mondjuk beletolod egy keményebb alvástréningbe. Jobb szülői attitűd elengedni a fülünk mellett a felvágásokat, kritikàkat.
Pl itt a szomszéd kiscsaj, most megy óviba. Egy okos, kedves, szuper valaki, mindenben segít az anyjának, csomó dalt tud, látszik, hogy jol és sokat törődnek vele, és egy boldog család is. De pont a szobatisztasága még nem az igazi. Látványos, hogy ez egy alkati, körülírt nehézség nála, nehezen hihető, hogy valaki az összes témában jól nevel, de ebben viszont csak az ő hibája. Az az okos pont, hogy nem fenyegeti, erőlteti a kislànyt.
Szóval szerintem ezek nem mércéi egyszerűen a nevelés sikerének. Ha szorgalmas lesz, ha illedelmes, ha bátran kreatív, kompromisszumkész, jól érti meg a világot, megtalàlja benne a helyét felnőtt korára, az igen.
De komolyan, szerinted kevésbé veszik fel az egyetemre ha 26 hónaposan lett szobatiszta?
Még annyit az alvásról, hogy a babáknál az ébredés élettani jelenség, más az alvásstrukturájuk. Kb 2-3 éves korig normális, ha ébrednek éjjel.
Tehát a babának igazából nem jobb ha átalussza az éjjelt, mint ha mondjuk 2-3x ébred enni, a szoptatás esetén pont 4 hónapos kornál gyakoribbak lehetnek ag ébredések, ami segít fenntartani a tejtermelést.
Persze lehetnek masféle babák, tudod, ahogy van, amelyik 9 hónaposan, van amelyik 2 évesen beszél, és persze az anyukának jobb, ha alszik a gyerek, de ennyi. Ja, meg el lehet mondani a szomszéd néninek. Okosabb, szebb, egészségesebb nem lesz tőle, ha viszont erővel szoktatták, baja annál több lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!