Nem tudok szoptatni, tényleg lusta szar vagyok?
Kislányom lassan 4 hetes lesz.Bent a kórházban szépen szopizott, csak nem nagyon volt mit, azért hogy ne veszítsen többet a súlyából es haza jöhessünk cumisüvegből kapott pótlást.Itthon minden evésnél cicire rakom, de gondolom cumizavar alakult, 10-20 milit szív a 2 mellből utána csak cumizik másfél órát is akár ha hagynám.De amikor elveszem mellről ráébred hogy éhes ezért a lefejt anyatejet meg pótlást a cumisúvegből kapja.Tehát úgy néz ki a dolog,hogy 30-60 perc cici, utána 30 perc cumisüveg, utána 30 perc fejés,ezzel elmegy az egész nap,de közben van egy 4 évesem itthon akivel foglalkoznom is kellene.Iszom a szoptatós teakeveréket,rántott levesek,karamalz stb. De mivel nem jól szopizik a kicsi a tej mennyiségét sem tudom növelni,belevagyok már fáradva,iletve a kicsi technikáját sem tudom,hogy kellene javítani.Szerettem volna szoptatási tanácsadót hívni de a vírusos helyzet miatt nem jön el.Az első gyereket egyáltalán nem tudtam szoptatni,mert korababa volt pici súllyal, sokáig inkubátorban volt.Na a lényeg a lényeg hogy próbálok mindent megtenni, erre ma a férjem haza jött és letorkolt, miért nincs a gyerek mellen,így nem fogok tudni kizárólagosan szoptatni.Mondtam neki, hogy eddig ott volt,pár perce tettem le.Erre felcsattant,hogy akkor hagyjam a fejést meg a ciciztetést, meg a teákat mert lusta és kényelmes vagyok adjak a gyereknek akkor tápszert, aztán ne rinyáljak.
Azóta teljesen készen vagyok csak sírok, tiszta szar anyának erzem magam...😢😢😢
Fejésre szinte mindenkinek kevesebb jön, mint ha a baba szopik, mert egy géppel összebújni nem ugyanaz. (Mérés meg akkor értékelhető, ha 2-3 napig minden alkalom előtt és után megméred, és átlagolsz.)
Fogd össze a melled hüvelykujj, ill. mutató+középső ujj közé. Cirógasd meg a bimbóval a baba arcát, akkor egy élettani reflexből ki kell tátania száját. És akkor tényleg gyorsan húzd rá a babát a melledre (tehát őt emeld oda, ne te hajolj). Jó mélyre kell rákapnia, hogy a bimbóudvar is majdnem egészen a szájában legyen. Ne félj, nem fog megfulladni, csak tényleg egy határozott mozdulattal tömd bele.
Szoptatás mindig mindkét mellől, fejés helyett váltogathatod, kevesebb macera és idő és nem fogja hiányozni a következő alkalommal azt, amit kifejsz.
Ha nem sírós, elvan a ciciden, és van elég pisis pelus, tej is van. Ki kellene próbálnod hagyni egy hétig olyan gyakran és hosszan szopni, ahogy akar. Ha ez kétóránként egy óra, az sajnos normális, így kellett volna kezdeni. (Fekveszoptatás közben is lehet legózni, társasozni, mesét olvasni a nagynak, és otthon nem kell külön vonulni, sőt hordozó kendőben is meg lehet oldani láthatatlanul.)
De ha a férjed olyan okos, addig minden mást, nagyobbat, háztartást vállaljon el, itt az ünnepi hétvégén kifogása sem lehet, bár egy akár egy szavait is megérné szerintem. Egyezz meg vele, ha viszont fontosabb neki más, ne dumáljon bele.
Ha ezután sem megy, akkor legalább elmondhatod, hogy megtettél mindent és ő is látni fogja.
Szoptatás mellett semmilyen lyukú cumisüveg nem ajánlott.
Lehet próbálkozni különféle kanalakkal, pohárkákkal, hátha valamelyikből tud jól inni. Fecskendő - injekciós vagy amit a gyógyszerekhez adnak szájfecsi is jó lehet.
Szoptatási tanácsadókat kérdezz meg, hátha valaki kimegy házhoz, hozzánk kijött a gyógytornász. A gyermekorvosok többsége nen ért a szoptatáshoz.
Az fb csoportban kérdeztél? Ott több tanácsadó van, érdemben biztos többet tudnak segíteni.
A többit leírták, én is azt tudom mondani, hogy amikor a legnagyobbra nyitja a száját akkor a laposra összefogott bimbót mélyre betenni és hátha ráérez.
Nekem is ezzel volt gondom a másodiknál, a pici szájába alig fért be a mellem. Ha az 5 ujjaddal virágszerűen összecsippented a bimbót és egy ideig úgy tartod akkor utána jobban be tudja kapni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!