Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Bölcsődék » Ha a gyermekem októberben...

Ha a gyermekem októberben tölti a 3. életévet, és az óvodában várólistára kerül, a bölcsőde pedig nem veszi fel tartózkodási címmel, csak állandóval(ami nekünk nincs) akkor mit lehet tenni? Van rá esély, hogy felvegyék valahova?

Figyelt kérdés
A kisfiam október végén tölti a 3. életévet így az óvodában várólistára kerül, de mivel túl jelentkezés van valószínű, hogy egyhamar nem jut be,sőt biztos. Azt az információt kaptam hogy minimum fél évet októbertől várni kellene. A bölcsőde pedig nem veszi fel, mert csak állandó lakcímeseket tudnak felvenni helyhiány miatt, illetve szándéknyilatkozat szükséges a munkába állásról. De aki nincs már állományban, mert nem a régi munkahelyére megy vissza, az hogy vigyen be szándéknyilatkozatot? Fontos lenne munkába állnom minél hamarabb, de ez teljesen ellehetetlenít minket. 3 éves kortól óvoda köteles, de így mégis hogy induljunk el, ha sehova nem veszik fel? Egy munkáltatóval sem lehet egyezkedni, mert nem tudom azt mondani hogy ettől és ettől a naptól ovis vagy bölcsis lesz, mert az egyik bizonytalan, a másik meg szándéknyilatkozatot vár...ja de még az is kevés lenne, mert csak ideiglenes a lakcímünk. Volt már valaki hasonló helyzetben?

2021. ápr. 19. 22:07
1 2 3 4 5 6 7 8
 61/74 anonim ***** válasza:

Ha az albérletből kiraknák, akkor van lehetősége újra bejelentkezni a szüleihez, anyósához, akárhova ahova most folyamatosan be van jelentve. A lakcím nem egy kőbe vésett dolog, amin ne lehetne bármikor, akárhányszor változtatni. Kb. 5 perces ügyintézés bármelyik kormányablakban, gyorsabb, mint 25 féle nyilatkozat után rohangálni, hogy bizonygassa az ember hogy nem ott lakik ahova a lakcímkártya szól.

(Az ilyen nyilatkozatokkal meg jól fel is jelenthet egy rosszakaró, mivel törvényi kötelezettsége mindenkinek 3 napon belül bejelenteni a lakóhelyének változását. Ha nyilatkozol, hogy nem ott laksz ahova a lakcímkártyád szól kvázi elismered, hogy elmulasztottad a bejelentési kötelezettséged)

2021. máj. 5. 13:36
 62/74 anonim ***** válasza:
100%
#60 a "hivatalos" lakcímed az, amit a hivatalban bejelentesz. A jogszabály szerint pontosan azt a címet kell lakóhelyként (állandó lakcímként) bejelentened, ahol élsz. Ennek semmi köze a tulajdonjoghoz.
2021. máj. 5. 13:48
 63/74 A kérdező kommentje:

Miért hiszed azt, hogy furmányos oka van annak, hogy megtartottam az állandó lakcímemet is? Egyébként, mint kiderült tartózkodási címmel is ugyanolyan jogom van, mint bárki másnak igénybe venni ovit, orvost vagy bármit. Tavaly engem ezzel az indokkal csak leráztak, mert túl jelentkezés volt. Idén többet foglalkoztam ezzel és mivel hivatalosan itt tartózkodunk, kötelesek felvenni a gyermekemet. Mikor a kérdés született még nem kaptam meg a megfelelő tájékoztatást.

Hidd el semmilyen furmányosság nincs benne, de nem értem miért kellene ezt bárkinek bizonygatnom. Nem véletlen van kitalálva az állandó es az ideiglenes bejelentés, mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy ahol életvitelszerűen él, azt csak ideiglenesen szeretné bejelenteni vagy állandóra. Es nyilván mindkét helyen nem tartunk előjogot, mert oda jársz orvoshoz, és óvodába ahol ténylegesen tartózkodsz. Nyilván nem fogok 300kmt utazni egy orvos vagy ovi miat. Nem azért maradt meg az állandó, hogy ott is előjogokat vegyek igénybe, semmi köze ehhez.

2021. máj. 6. 15:09
 64/74 anonim ***** válasza:
53%
Hanem miért?
2021. máj. 6. 15:21
 65/74 anonim ***** válasza:
100%

61

Bemásolnád nekem azt a jogszabályt, amely kiköti hogy 3 napon belül állandó lakcímként kell bejelenteni az albérletet? Mert nekem eddig soha nem kötöttek bele az ideiglenes címbe sem.

Pedig nekem jelenleg egyik kártyán szereplő címem sem a lakóhelyem. (És igen, ennek már furmányos oka van)

2021. máj. 7. 08:39
 66/74 anonim ***** válasza:

1992. évi LXVI. tv. 5. §

(2) A polgár lakóhelye: annak a lakásnak a címe, amelyben a polgár él. A lakcímbejelentés szempontjából lakásnak tekintendő az az egy vagy több lakóhelyiségből álló épület vagy épületrész, amelyet a polgár életvitelszerűen otthonául használ, továbbá - a külföldön élő magyar és nem magyar állampolgárok kivételével - az a helyiség, ahol valaki szükségből lakik, vagy - amennyiben más lakása nincs - megszáll.

(3) A polgár tartózkodási helye: annak a lakásnak a címe, ahol - lakóhelye végleges elhagyásának szándéka nélkül - három hónapnál hosszabb ideig tartózkodik.

26. § (1) A Magyarország területén élő, e törvény hatálya alá tartozó polgár [4. § (1) bekezdés] köteles beköltözés vagy kiköltözés után három munkanapon belül lakóhelyének, illetve tartózkodási helyének címét nyilvántartásba vétel céljából bejelenteni (a továbbiakban együtt: lakcímbejelentés).

Eddig a jogszabály.

A törvény nem tesz különbséget tulajdonviszony alapján. Ahol a polgár él, az az állandó lakcíme, avagy lakóhelye.

2021. máj. 7. 09:30
 67/74 anonim ***** válasza:
66 Mi a foglalkozásod?
2021. máj. 7. 12:28
 68/74 anonim ***** válasza:

Az én értelmezésem szerint bőven jó az albérlet tartózkodási helynek is. Hiszen eszemben sincs anyukámék lakását véglegesen elhagyni. Bármi történne a jelenlegi lakhelyemmel, oda térnék vissza. (és ok, hogy a jog nem tesz különbséget tulajdonviszony alapján, de nyilván bizonytalanabb egy albérlet. Akár havonta is cserélődhet.)

Szóval szerintem jogilag teljesen megállja a helyét a tartózkodási cím is. Főleg, mivel az albérletet én még csak otthonomnak sem tekintem. Csak egy lakásnak, ahol átmenetileg lakom.

2021. máj. 7. 12:33
 69/74 anonim ***** válasza:
55%

#68 Akkor idézném #61-et: "Ha az albérletből kiraknák, akkor van lehetősége újra bejelentkezni a szüleihez, anyósához, akárhova ahova most folyamatosan be van jelentve. A lakcím nem egy kőbe vésett dolog, amin ne lehetne bármikor, akárhányszor változtatni. Kb. 5 perces ügyintézés bármelyik kormányablakban, gyorsabb, mint 25 féle nyilatkozat után rohangálni, hogy bizonygassa az ember hogy nem ott lakik ahova a lakcímkártya szól."

Ha ennek ellenére valaki nem az albérletet tekinti annak a lakásnak, ahol ő "él", amit "életvitelszerűen otthonául használ", és ezt így is jelenti be, akkor nyilván elfogadja az ezzel járó következményeket, nevezetesen hogy a közigazgatás nem úgy fog úgy tekinteni rá, mintha ott lakna.

2021. máj. 7. 12:40
 70/74 anonim ***** válasza:

#67 hiába mondanám, hogy közigazgatási szakjogász vagy autófényező: egyiket sem tudnám bizonyítani.

A hatályos jogszabály megtalálható online; a hivatkozott passzusokat egy laikus is meg tudja találni és értelmezni.

[link]

2021. máj. 7. 12:56
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!