Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Bölcsődék » Ha a gyermekem októberben...

Ha a gyermekem októberben tölti a 3. életévet, és az óvodában várólistára kerül, a bölcsőde pedig nem veszi fel tartózkodási címmel, csak állandóval(ami nekünk nincs) akkor mit lehet tenni? Van rá esély, hogy felvegyék valahova?

Figyelt kérdés
A kisfiam október végén tölti a 3. életévet így az óvodában várólistára kerül, de mivel túl jelentkezés van valószínű, hogy egyhamar nem jut be,sőt biztos. Azt az információt kaptam hogy minimum fél évet októbertől várni kellene. A bölcsőde pedig nem veszi fel, mert csak állandó lakcímeseket tudnak felvenni helyhiány miatt, illetve szándéknyilatkozat szükséges a munkába állásról. De aki nincs már állományban, mert nem a régi munkahelyére megy vissza, az hogy vigyen be szándéknyilatkozatot? Fontos lenne munkába állnom minél hamarabb, de ez teljesen ellehetetlenít minket. 3 éves kortól óvoda köteles, de így mégis hogy induljunk el, ha sehova nem veszik fel? Egy munkáltatóval sem lehet egyezkedni, mert nem tudom azt mondani hogy ettől és ettől a naptól ovis vagy bölcsis lesz, mert az egyik bizonytalan, a másik meg szándéknyilatkozatot vár...ja de még az is kevés lenne, mert csak ideiglenes a lakcímünk. Volt már valaki hasonló helyzetben?

2021. ápr. 19. 22:07
1 2 3 4 5 6 7 8
 51/74 anonim ***** válasza:
#50 mindent szuperül csinálsz, de akkor hordjad a gyerekedet az állandó lakcímeden a bölcsibe és ne panaszkodj :-D
2021. máj. 4. 09:44
 52/74 anonim ***** válasza:
50%

Szerintem meg a bölcsi csinál valamit rosszul. A kislányom bölcsibe jár, a nagyobb oviba. Amikor felvették a nagyot oviba, nem volt pesti címe, csak nekem meg az apjuknak, de az is tök más kerületben. Egy védőnői igazolás kellett csak, hogy életvitelszerűen élünk a címen, ahol amúgy tényleg éltünk. A bölcsibe elég volt a férjem ideiglenes kerületi címe (a kicsinek szintén csak vidéki volt). Most beirattuk a kicsit oviba, a nagyot iskolába. Már van ideiglenes címük, és az teljesen elég is volt. Soha, egyik intézmény sem kötött bele.

De józan paraszti ésszel is, ha valakinek az állandó lakcímén felül van egy tartózkodási címe, akkor tök evidens, hogy nem az állandóan tartózkodik. Ha meg bármilyen oknál fogva nem lakik ott, akkor hogy a fenébe járna oda bölcsibe, oviba , iskolába? Irreális elvárni, hogy Pécsre hordjam a gyereket oviba, ha a tartózkodási helyem Nyíregyháza. Okkal tartózkodom ott, nem fogok visszaköltözni Pécsre. Az ingázás meg nyilván nem lehetséges.

2021. máj. 4. 12:40
 53/74 anonim ***** válasza:
42%
#31 a kérdező maga döntött úgy, hogy nem oda jelentkezik be lakóhelyre, ahol ténylegesen él. Akkor viselnie kell a következményeit, ha nem kapja meg az állandó lakosoknak járó előnyöket ott, ahol ténylegesen él.
2021. máj. 4. 12:45
 54/74 A kérdező kommentje:

52

Idén elfogadták végül a tartózkodásit nekünk is, tavaly utasítottak minket ezzel vissza, ezért féltem, hogy ez idén is gond lesz. Úgyhogy úgy néz ki, szeptemberben ha az oviba nem is fér be, de a bölcsibe felveszik.:)

53.

Még mindig nem értem szerinted miért különb az állandó lakos tőlem vagy a kisfiamtól, viseljem a következményeit... Mintha valami bűnt követtünk volna el. :'D De végül látod nem különböztetnek meg minket, csak Te :) nem vitatkozom veled. Megyek gyónni egyet a tartózkodási címünk miatt :(

2021. máj. 4. 21:07
 55/74 anonim ***** válasza:

#54 Nem szerintem különb tőled, hanem szerinted. Te írtad ugyanis, hogy "A bölcsőde pedig nem veszi fel, mert csak állandó lakcímeseket tudnak felvenni helyhiány miatt". Valamint hogy a lakóhelyként bejelentett nem-lakóhelyetekre is "szükségetek van", vagyis ott meg pont ti élveztek előjogokat ahhoz képest, mintha nem ott lenne a bejelentett lakóhelyetek.

Nem arról van szó, hogy valaki különb lenne másoktól, hanem hogy bizonyos jogok a helyi lakosokra vonatkoznak, te pedig ezekre a jogokra két helyen is igényt tartasz, holott mindenki csak egy helyen tarthat ezekre igényt. Ráadásul még csak nem is kényszerből van "csak" tartózkodási címed a tényleges lakóhelyeden, hanem saját elhatározásból ragaszkodsz egy másik helyen lévő állandó lakcímhez. Vagyis magadnak kerested a bajt. Lesz még a gyerek ovis, iskolás, satöbbi, majd gondolj rám.

2021. máj. 4. 22:00
 56/74 anonim ***** válasza:

De milyen előjogokat venne igénybe azon a helyen, ahol amúgy nem lakik? Hiába vennék fel oda a gyerekét elsőként, oda nyilván be sem fogja íratni. Vagyis nem él ezekkel a jogokkal.

Vagy pl amikor én gyereket szültem, nem vettem igénybe az állandó lakhelyemen járó babatámogatást. Nem is tehettem volna, ugyanis nyilatkozni kellett, hogy életvitelszerűen ott lakok. Ellenben a tartózkodási helyemen (ugyanezen nyilatkozattal) automatikusan megadták. Vagyis még az önkormányzati támogatásoknál is az számít, hogy az ember ténylegesen hol él.

2021. máj. 5. 10:56
 57/74 anonim ***** válasza:

#56 "De milyen előjogokat venne igénybe azon a helyen, ahol amúgy nem lakik?" – Jó kérdés, én is feltettem, de a kérdező felháborodott rajta. Valamiért fontos neki, felteszem, nem érdek nélkül.

Ez a "nyilatkozat az életvitelszerű ottlakásról" egy fából vaskarika; azért van ilyesmire szükség, mert az emberek a lakcímbejelentést nem veszik komolyan. Vagy azért, mert nem saját tulajdonban laknak, és a tulajdonos nyomására nem jelentik be állandó lakcímnek; vagy (mint a kérdező) valamilyen furmányos ok miatt saját elhatározásból nem az a lakást jelenti be állandó lakcímnek, ahol ténylegesen él. Holott a lakcímbejelentés pont arra szolgálna, hogy a polgár azzal nyilatkozzon az "életvitelszerű ottlakásról".

2021. máj. 5. 11:17
 58/74 anonim ***** válasza:
Miért furmányos ok az, hogy valaki szeretne egy stabil, biztonságos címre bejelentkezni? Alighanem lakik ott valakije, aki arra a címre befogadná, ha kihullana a lába alól a talaj. Senki nem akar gyökértelen lenni. Márpedig az albérlet nem egy biztos pont. És érdekes mód én még csak albérlőknél tapasztaltam, hogy az állandó lakcímük más mint ahol élnek. Nem jellemző, hogy valakinek van saját háza és direkt máshová jelentkezne be. Akinek van saját tulajdona, ahol nincs mások hangulatának kiszolgáltatva, az biztos hogy oda is fog bejelentkezni.
2021. máj. 5. 12:06
 59/74 anonim ***** válasza:

#58 ismétlem, a kérdező nem közölte a furmányos okot. Továbbá felhívnám a figyelmet egy félreértésre: a cím az nem "stabil és biztonságos"! A lakcím az pusztán a polgár egy személyes adata a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban. A lakcímnek semmi köze ahhoz, hogy a polgárnak joga van-e használni egy lakást. Idézek a lakcímbejelentést szabályozó jogszabályból:

"A lakcímbejelentés és az értesítési cím bejelentésének ténye önmagában a lakás vagy az ingatlan használatához fűződő, valamint egyéb vagyoni jogot nem keletkeztet és nem szüntet meg."

Vagyis hiába van bejelentve valakinek a lakcíme, attól még annak a lakásnak a használatára nem formálhat jogot; és megfordítva: attól, hogy valakinek a lakcíme nem egy adott lakásra szól, attól még joga lehet használni azt.

2021. máj. 5. 12:20
 60/74 anonim ***** válasza:

Ok, értem.

Azért az emberek többsége szereti, ha van egy hivatalos lakcíme.

2021. máj. 5. 13:14
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!