A védőnő lebeszélt a bárányhimlő oltásról, vélemények?
Azt mondta, hogy sokkal jobb, ha a fiunk átesik rajta és ha beoltjuk, nagy valószínűséggel övsömörös lesz. Azt is mondta, hogy hiába kérdezem meg a gyerekorvost, ugyanezt fogja mondani. Így jegeltem a témát.
3 éves, szeptemberben kezdi az ovit, én beoltatnám...
Sokan hozzátok a gyógyszerlobbit. Mekkora pénz ez nekik. Ja. Nekik.
Az államnak meg kiadás. Gondolom inkább zsebre raknák, mint oltóanyagra költség, ha ez lenne a magasabb kiadás.
Feltételezem hosszú vizsgálat és kutatás előzte ezt meg, ahol is kimutatták, hogy hosszútávon mindenkinek jobb, ha kötelezően megkapja minden gyerek. Valószínűleg ezért vezették be, és ezért fizeti az állam, nem azért mert ez mekkora biznisz a gyógyszergyárnak...
"De (nem tudom adatokat) 5% szövődmény kevesebb kiadás, mint az összes beoltott gyerek oltóanyaga.""
De, de!
Az, hogy bele tették a kötelező oltási sorba pontosan azt jelenti, hogy a védekezés jobban megéri, mint a betegek ellátása.
Javaslom az oltás blogot
Nem értem ezt a hozzáállást. Itt vagyunk a XIX. században lehetőség van a megelőzésre és ennek ellenére vannak olyan hülyék, hogy nem élnek a lehetőséggel. Sőt másokat is lebeszélnek.
Mi mindent beadattunk. Sokba került, de nem érdekelt.
Én a saját ismerősi és családi körömből senkit nem ismerek (se öreget, se fiatalt), akinek bármilyen baja lett volna a bárányhimlőtől. Minden családtagom átesett rajta kicsi korában (én is), probléma nélkül. Nem adattam be az oltást, mindkét gyerekem elkapta óvodás korában, és szövődmények vagy bármilyen károsodás nélkül túlestek rajta. Pöttyök voltak rajtuk, de találtam rá egy jó habot, amitől egyáltalán nem vakaróztak, így nem maradt egyetlen heg sem. Kb. 1 napig volt enyhe lázuk. Az oviban sok gyerek volt himlős idén tavasszal (a kisebbik gyerekem is most kapta el), olyanok is, akik már be lettek oltva. Beszélgettem 1-2 szülővel, akiknek a gyereke oltást követően kapta el, elmondásuk szerint kevesebb pötty volt a gyerekükön. Én úgy gondolom, jól döntöttem, de nem akarok senkit lebeszélni az oltásról, mindenki döntsön saját belátása szerint. Ha az én gyerekeim nem kapták volna el kb. 10 éves korukig, akkor valószínűleg beadattam volna nekik.
Egyébként úgy tudom, övsömört kaphatnak oltottak és nem oltottak is.
"Én a saját ismerősi és családi körömből senkit nem ismerek (se öreget, se fiatalt), akinek bármilyen baja lett volna a bárányhimlőtől."
Nekem meg nincs olyan a környezetemben és az ismerősi körömben, aki autóbalesetet szenvedett volna. Szóval jaszkarizhatok nyugodtan bekötetlen biztonsági övvel...
Kolléganőm fia kisagygyulladást kapott a bárányhimlő szövődményeként.
Attól hogy a te környezetedben nem volt eddig, még igenis létező dologról van szó.
"Nekem meg nincs olyan a környezetemben és az ismerősi körömben, aki autóbalesetet szenvedett volna. Szóval jaszkarizhatok nyugodtan bekötetlen biztonsági övvel..."
Ha nagyon össze akarjuk hasonlítani a statisztikai valószínűséget:
- a védőoltás bevezetése (1995) előtt az USÁ-ban évi kb. 4 millió bárányhimlős esetre 100 haláleset jutott (0,0025 %), és kb. 9300 esetben került sor kórházi kezelésre (0,2 %)
- a közlekedési baleset által okozott halálesetek aránya (szintén USA): 11,4 jut 100000 lakosra (0,01 %).
Bár nehéz megbízható statisztikákat találni, ez azt mutatja, hogy kisebb az eséllyel okoz halált a bárányhimlő, mint az, hogy közlekedsz.
Ráadásul a statisztikák az összes esetre vonatkoznak, kisgyerekeknél a halálozási és kórházba kerülési arány sokkal kisebb, mint felnőtteknél. Az, hogy te pont ismersz valakit, aki kórházba került bárányhimlő szövődménye miatt, sajnálatos, de akkor is igen ritka.
Tekintve, hogy a védőoltásoknak is lehetnek súlyos mellékhatásai (még ha ritkák is), szerintem nem olyan óriási felelőtlenség, ha valaki nem oltatja be az óvodás gyerekét. (Más kérdés, hogy mi van akkor, ha nem sikerül elkapnia gyerekkorában, mivel utána már nő a kockázat és súlyosabbak a tünetek.)
A halálos közlekedési baleset kockázatát csökkentheted a biztonsági öv használatával. Ugyanígy, a fertőző betegségek által okozott súlyos szövődmények és halál kockázatát csökkentheted vitaminokkal és az immunrendszered állapotának javításával.
Aha. Persze. Csakhogy nem csak a kórházi számlaról van szó, meg a gyógyszerekről.
Legfőképp, ha csak 5 napig szenved a gyerekem a vakarózástól, láztól már az is sok!
És abba is belegondoltatok, hogy 1-2 hétig otthon kell maradni vele? Mennyi is a betegszabadság és/vagy táppénz, plusz a hab is vagy hintőpor?
Van megelőzési mód egy betegségre, de inkább kapja el a gyerek mert jobb úgy?
Iszonyatosan buta emberek vannak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!