Nehéz egyetem mellett (orvosi, jog) baba?
Azt írtam, előfordulnak. De ilyenkor felveszed az UV-t, és teljesen más vizsgáztatónál 0 rátanulással 4-est kapsz. Én egyszer belefutottam ilyen vizsgáztatóba, de 10-ből 8 ember soha nem fut bele ilyenbe.
A gondom csak annyi volt, hogy tök általánosságban írtál erről, mintha negyed-ötöd-hatodévben is előfordulnának ilyenek. A hatodév konkrétan egy vicc az orvosin.
A másodéves szigorlatokra nem is 1-1 hét alatt kell felkészülni, hanem 2 év alatt. :)
És szerintem azzal egy orvos/orvosis sem áll le vitatkozni, hogy az első 3 év nem épp a legalkalmasabb idő a gyerekvállalásra, de 1 (-2) év csúszást felvállalva utána már azért bevállalható a gyerek.
Akinek nem muszáj, nyilván ne vállalja be és várja ki, hogy lediplomázzon, de ha épp olyanok a körülmények, negyedévtől kisebb-nagyobb kompromisszumokkal vállalható a szülés.
A hatodév egy vicc...nyilván ahhoz képest, ami az első három évben folyik, de nekem elég sokszor sikerült belefutnom ilyen rámnézek és egyes vizsgáztatóba, vagy belehúzni abba a két-három tételbe, amit nem tanultam meg normálisan, mert ultragáznak tartottam, aztán mehettem uv-zni...sokszor végigtanultam a vizsgaidőszakot úgy, hogy szorgalmiban sem henyélt az ember.
A hatodévhez viszont azt tenném hozzá, hogy ott is vannak kötelező jellegű gyakorlatok, a szigorlatok könnyebbek a már megszerzett rutinnal, de pl. sebészet-szülészet nem volt egy leányálom gyakorlat, vagy pl. amikor azért csúszott az ember le a korábbi államvizsgáról, mert nem tudta felvenni a neurológiát B vizsgának, ugyanis nem nyitottak meg elég helyet, és nyárra már feltorlódtak a vizsgaismétlők. Ha úgy veszem vicc.
De támogató szülői háttér mellett, megfelelő anyagi körülményekkel, lehetőség szerint egy már nem tanuló, hanem dolgozó és rugalmasabb időbeosztású társsal bele lehet vágni orvosi mellett is, de szigorúan negyedévtől. Azt hiszem, így még én is végigvittem volna a hatodévet-a többit nem.
Nem értem a fenti medikushallgatók, kollegák vitáját, szerintem van egyetértés, hogy az első évek ott igenis kemények, nem véletlenül ott dől el, kiből lesz egyáltalán orvos. ;)
A jogot levelezőn gyerekkel simán elvégzed. Nappalin jártam az ELTÉ-re, még úgy is csak annyi volt a macerás, hogy a gyereket oda kellett adni anyámnak pár órára, hétfőtől csütörtökig minden nap, mert pénteken csak előadás volt és abból is mindig csak olyan, amire alig járt be valaki, mert minek, tényleg semmit nem tett hozzá szemináriumi anyaghoz, meg a könyvhöz. A vidékiek sokszor már csütörtökön el is mentek haza.
A többi napokon viszont érdemes volt bejárni. Ő meg nem dolgozott, szóval ráért, meg állandóan azzal szórakozott, hogy vissza se adja. Levelezőn meg tömbösítve mennek az órák, vagy heti egy napon, vagy két hetente két napon, általában péntek-szombat (és nem úgy kell elképzelni, hogy reggel nyolctól este nyolcig), így annyi időre a felügyeletet is meg lehet oldani.
Biztos van, aki halálra tanulja magát minden áldott nap vizsgaidőszakban meg szarni sincs ideje, de annak elég gyenge képességei lehetnek, mert én maximum is csak átlagos képességűnek tartom magam, de egy nagy semmi ahhoz képest a jog, ahogy előadják. Kell tanulni, de nem szakad bele senki, aki nem teljesen hülye (vagy teljesen más beállítottásgú, de akkor meg miért azt erőlteti?).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!