El vagyok keseredve! Nem értem ezt az egész hozzátáplálást (sajnos szégyen ide, szégyen oda). Nem igazán van segítségem, és érzem hogy rosszul csinálom, szerintem össze vissza adok mindent. Jó tanács? Türelmes anyukákra lenne szükségem
Én pl. egyáltalán nem adok gyümölcslevet a kisfiamnak, csak teát, vagy vizet. A napi gyümölcse pedig megvan, egyrészt nasinak megkapja két kaja között, másrészt pedig előfordul, hogy olyan üvegeset kap, amiben van (almaszósz banánnal és csirkehússal, v. őszibarack pulykahússal, ilyesmi).
A kóstoltatást nem kell elölről kezdeni, de leírom, én kábé hogy csináltam, hátha ebből tudsz némi ötletet meríteni, persze ez mindenkinek a saját döntése, ki hogyan vezeti be a szilárd táplálékot.
Először kapott almát, minden nap 1/4 almát reszeltem le neki egy ideig. Aztán vettem Bebivita gyümidesszertet, ami 4 hós kortól adható, 100% gyümölcs. Alma-banán, alma-barack, alma-körte ízben. (Később be kellett vetnem a szilvát is, mert párszor kakigondokkal küzdöttünk. Mostanában 3-4 naponta adok neki általában.)
Aztán kapott alma-sütőtököt, majd simán sütőtököt, aztán sütőtök-krumplit. És ezzel már át is tértünk a főzelékekhez. Utána adtam neki sütőtök-krumplihoz egy kis répát, aztán megpróbáltuk a paradicsomos burgonyát, és jöhetett a cukkini krumplival és répával (ez utóbbit édesítés céljából tettem bele, ugyanis csak krumplival kiköpte). Aztán vettem üveges finomfőzeléket, meg zöldfőzeléket, mert azokat, ami benne van, mire összekotyvasztod otthon... hát... én megőszülnék, így egyszerűbbnek láttam ebből az üvegeset. Most valamelyik nap például céklát akartam adni neki krumplival és almával, és csak öklendezett tőle, úgyhogy ezt egyelőre hanyagolom. De ti is ki tudjátok majd tapasztalni, mi az, ami tetszik neki. Ha valamit nem akar elfogadni, egy-két hét múlva újra meg lehet próbálni, hátha akkor jobban veszi az akadályt. Minden új dolog után, amit kóstoltatsz vele, hagyni kell 3-4 napot a következő új dolog bevezetéséig, mert ha esetleg allergiás reakciója lenne, rájössz, mitől volt. (Én egyébként a mai napig vezetem a táplálási naplót, és egyszerű visszanéznem, mit mikor, hányszor evett egy héten.)
A főzelékekkel való kiváltást pedig biztosan tudjátok, hogyan kell, fokozatosan. Bár vannak olyan babák, akik egyből benyomnak egy egész üveggel, akkor valószínűleg utána már nem kér tápot. De átlagban az a megszokott, hogy adsz neki pár kanállal, és kicsit később megkínálod táppal. És persze minden nap egy picit több kanállal adsz neki a főziből, és ezzel arányosan csökkented a táp mennyiségét. 4-5 nap alatt így teljesen ki lehet váltani egy étkezést.
Aztán jöttek a husik, amikor betöltötte az 5 hót. Finomfőzelék csirkehusival, paradicsomos burgonya husival, szóval amiket már kóstolt, de eddig husi nélküliek voltak. És ezzel egy időben, ahogy bevezettem a husikat, a másik délutáni kajáját is elkezdtem kiváltani neki főzelékfélével. Most úgy csinálom, hogy 2-kor kap húsos főzeléket, és 5-6 óra között kap simán zöldségpürét.
Kicsit hosszú lettem, de remélem, tudtam segíteni. (B)
Kedves utolsó!
Nagyban segítettél nekem is,legalább már van elképzelésem az egészről.De mit csináljak ha nem akar egyszerűen enni?Ma pl. a tejpépet sem fogadta el.Teljesen padlóra tett,hogy mindig mindennel csak variál.Sír ha a pépet a szájába akarom tenni.Eleinte még csak-csak "elrágódott" rajta,de ma amit művelt,hát kész vagyok teljesen.A dokinő azt mondta hogy kezdjem a krumplival.Na abból egy pár falatot elfogadott tegnap és ennyi.Akkor ahogy olvastam még kb. 3 napig azt adagoljam neki?Én is vettem paradicsomos burgonyát,akkor azt is bevezethetem nála anélkül hogy a paradicsomot kóstolta volna?És akkor úgy csináljam hogy délelőtt pépet próbáljak meg neki adni,aztán délután meg krumplit?És a pépet is be kell ugyanúgy vezetni?A málnásat azt úgy ahogy eszegette,erre a dokinő írt ki HA-s pépet,és most meg variál.
Nagyon köszönöm amúgy hogy részletesen leírtad hogy te hogyan csináltad!!!
Én pl. nem adok neki tejpépet. Egy párszor kapott, de csak akkor, ha éppen a tápot nem akarta elfogadni. Dokink azt mondta, tejpéppel várhatok nyugodtan 7-8 hónapos korig, ha a tápot megeszi, fölösleges pépezni. A táptól ugyanúgy jól lakik, és tele van mindenféle vitaminnal.
Egyébként sajnos a babák ilyenek, előszeretettel finnyáznak. Azt kell neki adni, amit szeret, és ha valamit nem fogad el, ahogy írtam is, később kell vele próbálkozni. Ha pl. tejpépet mindenképpen akarsz neki adni, de nem akar enni belőle, bele kell "csempészni" valami olyannak az ízét, amit szeret. Pl. almát keverhetsz bele, vagy gyümölcslevet...
A krumpli bevezetésére is adott a doki egy tanácsot. Egy fél krumplit nagyon enyhe sós vízben megfőzöl, csak éppen annyiban, amennyi ellepi. Ezután összetöröd, és annyi mennyiségű elkészített tápszert adsz hozzá, amennyi a krumpli mennyisége. Ebből adsz neki pár kanállal. Minden nap egy picit kevesebb legyen benne a tápszer, és esetleg adhatsz hozzá almát, vagy sütőtököt, hogy édesebb legyen. Szép lassan hozzá fog így szokni a krumplihoz.
A paradicsomot nem kell külön kóstoltatni, ha túl vagytok a krumplin, mehet egyből ezután. Kisfiam pl. imádja. Még le sem nyelte, máris tátja a száját, várja a következő falatot, és amikor éppen nyeli, akkor meg mormog hozzá elégedetten. :)
Ha nem akarja elfogadni sehogyan sem a szilárd táplálékot, akkor lehet, hogy még nem érett rá. De ha korban ott van már, hogy hozzá kell táplálni, akkor minden nap meg kell próbálni, meg kell kínálni vele, lassan rá fog érezni úgyis az ízére, és a kanalat is meg fogja szokni. Kicsit próbálj meg mókázni közben, elterelni a figyelmét, és legfőképp ne érezze, és ne lássa, hogy stresszelsz ezen, mert a babák eszméletlen rafináltak. :)
Kitartás, és türelem! Egyetlen kisgyerek sem maradt csak tápszerrel táplált! :)
B.
Rendben hát most kaptam a legkielégítőbb válaszokat tőled.
Nekem azt mondta a doki hogy egy mokkáskanál cukrot tegyek a vízbe mert akkor nem fogja megenni.De ez jó ötlet akkor rakok neki bele tápszert.
Na most az almából csak a levet kóstolta még "anno",akkor az almapépet ugyanúgy beletehetem már neki majd a krumpliba ha túl leszünk a krumplin?
én ajánlottam a babaszoba.hut. most van időm,leírom részletesen, h én hogy csináltam.
4,5 hónapos volt a fiam és tápszeres mikor belevágtunk. én így csináltam és büszkén mondhatom, h teljesen bejött:)
1. nap: 2 kk. almalé
2. nap 4 kk. almalé
3. nap. 8. kk alamalé
ez csak azért, h ismerkedjenaz ízekkel, h létezik a tápszeren és a vizen kívül más íz is. ezt megcsináltam még a körte levével is ha jól emlékszem.
ezeket 10órai előtt adtam neki, aztán jött a tápszer.
amikor a körtelé kóstolásával is kész voltunk, jöttek a pépek:
alma: 1. nap 2 kk
2. nap 4 kk
3. nap 4 kk - itt már 30 mili tápszerrel kevesebbet kapott az alma után
4. nap 8 kk - 60 milivel kevesebb tápszer
5. nap egész adag. - nem kapott tápszert és kiváltottam a 10órait. a következő gyümölcsből kapott szintén 2 kiskanállal és aztán ette az almát. az alma mennyiségét mindig annyival csökkentettem, amennyivel a következő gyümölcsét emeltem.
a fiam is üvegeseket kajált, azokat kapta, amik 4 hónapos kortól adhatók. ezeket variáltam. mikor márevett mindent, amit 4 hónaposan lehetett. 1 kaja kiváltása után 2 hétig nem váltottam ki másikat, hagytam, h a gyomra szokja a dolgot:)
ezután jött pont így az ebéddel, azt a zöldségekkel csináltam végig. kb 5 féle zöldség után következtek a huikás bébikaják is. így már az ebéd is ki lett váltva. ezzel is vártam aztán jó 2 hetet, h a gyomra szokja. hozzáteszem, én mindig de. kóstoltattam, tehát ilyenkor a 10órai volt zöldség és az ebéd gyümölcs. mikor kivátottuk az ebédet is, akkor megfordítottam, és 2 hétig hagytam, h szokja. (közben mindig bővítettem a kaják sorát amivel lehetett).
aztán jött a tejpép, szintén de. pont mint a többivel, én azt is bevezettem. amikor ezt kóstolta, akkor a főzelék volt délben, a gyümölcs uzsira. mikor ebből is teljes adagot evett, akkor kicseréltem ezeket is, és 8 hónapos korára így evett:
reggel tápszer,
10órai gyümölcs, aztán jöttek hozzá a joghurtosak, kekszesek...
ebéd: husis főzelék
uzsi: tejpép
vacsi: tápszer.
remélem érthető:)
sok sikert mindenkinek, aki most próbálkozik vele:)
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.
Akkor most új erővel lendülök a dolognak és remélem sikerrel járok.
KÖSZI!!!! :-))))
:) Köszönjük szépen!!!
Remélem mostmár menni fog:)
Minden jót nektek, és hajrá!!
Ha valami kérdés felmerülne közben, írjatok privit nyugodtan, és megpróbálok segíteni. B.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!