Miért nevezik mama-baba barát megoldásnak, ha állandóan kint van az anyával az újszülött?
Amíg nem kórházban szültek az anyák, ott voltak a női rokonok (egyszerű embereknél, persze a királyi családnál biztos a dadus :)), ők segítették a frissen szült, kimerült édesanyát. Aztán egyszer csak jött a kórház, ahol 3 óránként hozták a babát, ha sírt, kapott egy kis teát, de legalább a köztes időben az anya gyűjthette az erejét, pihenhetett valamennyit éjszaka is. Az elmúlt pár évben pedig mindent csináljon azonnal az anya, ha épp csak hálni jár belé a lélek, akkor is. Holott erre vannak arra a néhány napra a csecsemős nővérek - segítsék a szült nőt, ha hazamegy, a mai világban gyakran úgyis minden tényleg rá vár onnantól
Biztos vannak nők, akiket nem (nagyon) visel meg a szülés, de sokakat végsőkig kimerít.
Ráadásul így nemcsak a saját, hanem a másik 2-3 baba sírását is közvetlenül el kell viselnie, tehát ha végre az övé alszik, akkor sem (biztos, hogy) tud pihenni.
Abban sem vagyok biztos, hogy bababarát, de mamabarátnak végképp nem tűnik.
Mi a véleményetek, mik a tapasztalataitok?
Ahogy ezeknek a kórháraknak az elnevezésében is benn van: Bababarátok. Vagyis azt veszik figyelembe, hogy mire van leginkább szüksége az újszülöttnek - az édesanyjára. Ha nem csak 3 óránként van melkre téve a gyerek, hanem igény szerint minél többször, akkor hamarabb belövell a tej is, az pedig az újdonsült anyukának is csak jó, ha nem gyulladnak be a mellei, ami miatt becsomósodhatnak vagy komoly láza is lehet...
Kérdező neked van már gyereked?
Egyetértek a kérdezővel. Én éjjel szültem. Reggel már nálam volt a baba. Kb. 3 órát tudtam szülés után aludni.
Onnantól végig velünk voltak a babák. Egyszer 5 percre szerettem volna leadni a babát, hát amit kaptam......többet nem is mertem vinni.
A kórházban töltött 5 nap alatt, jó, ha 10 órát sikerült aludnom, a kórházi koszt pedig iszonyú kevés volt.
Mire hazaértem nem tudtam egyenesen menni. A végletekig kimerültem.
A fiam csak az utolsó éjszakát tölthette volna velem, mert előtte a PIC-en volt. De az utolsó este azt mondta a csecsemős nővér, anyuka, hagyja itt a babát éjszakára, utoljára pihenje még ki magát. :)
A szobatársaim is mind beadták éjszakára, igaz császárosak voltunk, féltek, hogy nem tuják ellátni rendesen, mert nem tudnak rendesen mozogni.
A szülés utáni első éjjelre pedig még a csecsemősök sem adták volna ki a babákat, ugyanezért.
Egyébként egész na kint voltak a babák, és éjszakára sem volt kötelező visszavinni, de ha megtette valaki, nem kapott leszúrást. Meg aztán este 10re kellett vinni, ha be akarták adni éjszakára és 6kor már hozták is a babókat. Ezt én jó megoldásnak tartottam.
Hát igen. Anyuka a szülés után sajnos le van sz@rva. Én is jártam már ilyen típusú korházban, de azt förtelem volt. Barátnőmnek majdnem leüvöltötte a fejét a kedves nővérke, mert el mert menni zuhanyozni.
Én N.országban szültem és ilyet nem tapasztaltam. Nekem pl.az is furcsa, hogy sokan itt kérdezgetik, hogy miket kell bevinni a korházba...Én ruhán kívül mást nem vittem, mert mindent adtak.
Maga az alap nem lenne rossz. Hiszen egy újszülöttnek tényleg a legjobb helye a mama mellett van. Az anyák nem kapnak elég segítséget. Kevés a pénz, a szülészeti osztály nem kifizetődő, kevés a nővér, kevés a csecsemős... A csecsemős feladat lenne ott besegíteni, ahol szükség van rá, mint ahogy írtad, egy végletekig kimerült anyukánál. Azzal sem értek egyet, hogy 48 óráig nem kapnak semmit a babák. A régebbi rendszerben (amikor a mamával van a baba, de kérhet tápszert/vizet) sokkal kevesebb baba sárgult be. Januárban szültem, a csecsemősök utálják ezt az új rendszert, dupla annyi baba kerül be kék fény alá. A babák a második napon üvöltenek az éhségtől, hiába teszi mellre az anya, ha nincs tej, vagy csak pár csepp, az nem elég.
A régi rendszer sem volt jó, de az új sem az. Valahol a kettő között kellene megtalálni a legjobb utat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!