Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miket tud 14-15 hós babátok?...

Miket tud 14-15 hós babátok? Egy nap mennyit foglalkoztok vele, mikor célirányosan tanítjátok, játszotok?

Figyelt kérdés
Inkább a szellemi dolgokra gondolok,nem a járás stbre.Barátnőmnek kislánya van 3 hónappal idősebb,és folyton azzal jön,h ekkor már ő ezt meg azt csinálta.Az én kisfiam nem sok mindent mond,nem mutogatja hol vagyok.Tudom,h nem foglalkozok vele egész nap,mert néha elveszek a programokban,meg,h ide menjünk oda menjünk,de ha mosogatok,főzök,jön velem,és mindig mondókázok,beszélek hozzá.Táncolunk,minden nap végig megyünk a színeken,számokon,formákon,állatokon,állathangokon,énekelek,beszélek hozzá németül,angolul,rajzolok,ő firkál,bábozunk,fogócskázunk,együtt fürdök vele,mesélek,könyvet nézünk,építünk.labdázunk,ezek minden nap megvannak becsülettel.de maga az ellátása is olyan sok időt vesz igénybe-minden nap főzni,pelusozni,rendet rakni,feltakarítani.néha egyedül játszik,de akkor is 2 méteren belül van.járunk zenebölcsibe,baba-mama klubba,és heti 2x egy klubba,ahol kisgyerekek játszanak,akkor is szinte végig vele vagyok,beszélek hozzá,mutogatom neki mi hogy van.ez mégis kevés lehet?

2014. febr. 15. 12:41
1 2 3 4 5
 41/42 anonim ***** válasza:
100%

Megpróbálok kielégítően válaszolni. 14 hónaposomat egyáltalán nem szoktam célirányosan tanítani. Szoktam vele fogócskázni, lovagoltatni, ölbeli mondókákat mondani, építőkockázni, formabedobósozni, dögönyözni/csikizni, labdázni, könyvben állatokat nézegetni, játszótéren hintázni és csúszdázni, firkálni. Nem csinálunk mindent mindennap, csak ami éppen előkerül, vagy amihez éppen kedve van. Nem tudom, hogy időben pontosan mennyit foglalkozom vele, mert 15-20 percnél többre általában nem kíváncsi rám, szeret egyedül is játszani, rendezkedni, kipakolja az összes szekrényt, mindent megpróbál a lábára vagy a fejére húzni, ledobni és összeütögetni. És van két nagyobb testvére, velük is egyre jobban eljátszik. Mikor még csak egy gyerekem volt, vele több időm volt foglalkozni, meg jobban is igényelte, nem voltak testvérek, bár ő is szeretett egyedül is játszani, de vele ugyanezeket játszottam, talán az ölbeli játék, mondóka, éneklés volt több. Amikor nem vele foglalkoztam, akkor is szinte folyamatosan beszéltem hozzá, énekeltem. Ezen kívül hetente egyszer eljárunk játszóházba, mikor egy gyerekem volt, akkor baba-mama tornára jártunk egyszer egy héten, a két kicsivel pedig énekelni jártunk.

Jól teszed, hogy mindennap leülsz a gyerek mellé, és csak vele foglalkozol. Az én problémám a kérdéseddel, meg a hozzászólásaiddal az, hogy érzésem szerint törekedsz arra, hogy mindennap elismételjétek a színeket, a formákat, a testrészeket, a számokat, lehetőleg két-három nyelven, meg még van egy-két "kötelező" program, hogy fejlődjön a gyerek. Szerintem ezt a részét nem jól csinálod. Úgy tudom, pszichológusok egybehangzó véleménye, hogy ebben a korban (és ez óvodás korig igaz), a játék a legfontosabb, a gyerekeket nem célszerű tanítani, mert hosszú távon nem fognak többet tudni, de lehet hogy például kevesebb lesz az önbizalmuk, vagy a szociális érzékük. Tapasztalással tanulnak ilyenkor. Én például építőzés közben azt mondom, hogy "tegyük rá a sárga kockát", vagy sétáláskor hogy "nézd, milyen aranyos kis fekete kutya, hallod hogy ugat" és ha érdekli hogy az a kutya éppen fekete, akkor úgyis megjegyzi, ha meg nem érdekli, akkor meg megtanul belőle mást.

Próbálj meg minél több örömöt, és minél kevesebb stresszt találni a gyereknevelésben!

2014. márc. 6. 13:37
 42/42 A kérdező kommentje:

Kedves 41es,nagyon köszönöm!Végre egy tényleg kielégítő válasz,és a normális hangsúly!

Igen,ilyesmiről én is olvastam,lehet ezt a részt lazábbra veszem,és maradunk csak a játéknál.Én is szoktam mondani,h ez a sárga kör,az a piros autó stb,lehet csak azt hagyom meg.

Köszönöm még 1x,lehet így is válaszolni!!:-)

2014. márc. 7. 20:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!