Miket tud 14-15 hós babátok? Egy nap mennyit foglalkoztok vele, mikor célirányosan tanítjátok, játszotok?
Ó, ez semmi! Az én 14 hónapos lányom ma reggel Tóth Árpád Körúti hajnal c. versét szavalta hollandul mialatt a teámat behozta és elmesélte azt is nekem, hogy az éjszaka esszét írt az ipari forradalomról. ;)
Ne hasonlítgasd a gyermekedet máséhoz, mert minden apróságnak más a fejlődési ritmusa. Persze tudom, hogy milyen rossz, mikor a Juliska barátném eldicsekszik, hogy mennyivel szuperebb az ő gyermeke, mint az enyém. Na de most komolyan. Minden lurkónak egy atomfizikusnak kell lennie 2 éves korára? Na ugye, hogy nem...
Nem tudom miért kell gúnyolódni!Egyébként szoktam más kérdéseit is nézni.válaszolni,néhány kétségbe esett anyuka,kismama kérdez vmit,van,aki néha butaságot,és úgy leteremtik itt az emberek.Lehet,h hülyeség,de az ő lelki világában épp akkor az igenis fontos,és nagy dolog. 1 év múlva ő is lehet nevetni fog rajta,de most neki fontos.És itt most magamról is beszélhetek.És még csodálkoznak,h a magyarok milyen agresszívak,meg parasztok egymással.Ha ilyen emberek nevelik a felnövekvő generációt nem is csodálkozom.
Lehet egyébként egy-két szakember azon a véleményen van,h nem kell kiskorban az idegen nyelv,de annak köszönhető,hogy ilyen siralmasan tudunk mi magyarok bármilyen más nyelven megszólalni.Már az általánosban 5-7 évig nyomják a nyelvoktatást,mégis a magyarok 65%-a egy idegen nyelven sem beszél-2012-es adat
és csak 13 ember beszél 2 idegen nyelven,pedig a középiskolában 2 nyelvet tanítanak.ÉS itt csak társalgási szintről!!!!!!!van szó.Nem nyelvvizsgáról.El tudom képzelni,h mennyire beszélhetenek azok anyanyelvi környezetben,mert én is úgy jöttem ki,h mennyire király gyerek vagyok,mert felsőfokúm van,aztán sokra megyek vele,gyenge közép szintnek felel az meg itt
de egyébként a kérdésem nem arra irányult,h ki mikor kezdi el oktatni a gyerekét idegennyelvre,hanem ki mennyire aktívan játszik vele
bocs,az előzőnél 13%-ot akartam írni,szóval 13%-a a magyaroknak beszél 2 idegen nyelven társalgási szinten!ezze az Eu27ben legeslegvégén kullogunk a sorban..A magyarok által folyton lenézett Ro,Sk,Pl,Cz jóval előttünk vannak a sorban.
és még egy...csak úgy múltkor véletlenül láttam,hogy a kormány tervezetében szerepel,hogy már az óvodás korban el kell kezdeni a játékos idegen nyelv oktatást!
A sok negatív hozzászólás miatt lemértem,hogy mennyi időt vesz igénybe "ez a sok minden",amitől "nem hagyom levegőt venni",élni stb a gyerekemet.
Hangsúlyoznám,hogy minden az ő tempójában volt,egy-egy dologgal addig játszottunk,amíg neki tetszett,vagy addig pl fogócskáztunk,amíg ő szeretett volna.Ez egyébként MINDIG így van,de most is leszögezném.
Ami a reggeli és az alvás közötti időnkbe belefért:
1.kukuccsolás,2.mese olvasás-egy Bogyó és Babóca,3.mondókázás-közben néha lóbáltam is,vagy hintáztattam,4.testrészeket elmutogattuk,5.hintázás,6.labdázás,7.állathangok,8.könyvben állatok nézegetése,9.számolás 1-10ig 2 nyelven,10.színek 3 nyelven,11.formák nézegetése,megtapogatása,12.táncolás,13.építőkockázás,14,csörgés-zörgés,15.kipp-kopp kopogó,16.fogócska,bújocska,csikizés,17.bábozás,18.színezés,19.főzőcske,20.puzzle kirakása,21.játéktelefonálás,22.főzőcskézés,23.orvosos játék,24.csúszdázás,25.éneklés
ez nekünk kb 75 perc volt
lehet,hogy más gyerekét egy-egy az általam felsorolt játék hosszú időre leköti,nálunk ez néhány percig tart,és keres egy következőt.A leghosszabb időt a bújocska,fogócska és a könyvek teszik ki
ha a 12 órás fennlétéből kicsivel több,mint egy órát nem egyedül játszik,hanem "úgymond" irányítottan,akkor az szerintem nem a világ vége.Egyébként az arcán látom,h mennyire örül mikor vele játszom,és nem csinálok semmi mást.
Ha pedig még vki mindig azt mondja,h ez sok,akkor sztem az elég gáz,h nincs egy órája csak a gyerekével önfeledten játszani.
Két gyerekről nem tudok beszélni,de ha 1x eljutok odáig,azért remélem,h minden nap lesz 1 órám,hogy csak velük legyek,és együtt játszunk!
"járunk zenebölcsibe,baba-mama klubba,és heti 2x egy klubba,..."-mindezen felül ugyebár.
Tényleg olyan, mintha kiképzőtáborban lenne a babád.
De akkor nyilván azt szeretted volna hallani: "Ejha, micsoda szuper anyuka!". Mi az etalon, kinek akarsz ennyire megfelelni? Ez nem verseny. Gondolom, a többi válaszolónak is hasonló a gondja azzal, amit írtál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!