Anyukák! Ti mernétek hason altatni egy 1,5 hetes babát? (Többi lent. )
10esnek:
"lehet bérelni havi 2eFt-ért légzésfigyelőt, ha aggódsz, de ne tedd, a védőnőm pl. kifejezetten utálja, azt mondta, többnyire ijesztgeti a szülőket csak :) "
azért ilyet kijelenteni.. jó hülye védőnőd van.
én adtam már hálát a jóistennek, hogy van légzésfigyelőnk..
Ne haragudj, de nem vállalok ilyesfajta oktatást, de ha szeretnél többet megtudni, ajánlom neked a Heim Pál Belgyógyászat I - SIDS oktatását, ami ingyenes.
Röviden azért pár sor:
Az esemény bekövetkezhet előzetesen beteg kisbabán, de látszólag egészséges csecsemővel is megeshet. Mivel a közvetlen kiváltó ok ismeretlen, érdekünk megismerni legalább a tragédiához vezető körülményeket ( un. kontributív tényezőket). Már eddig is számos tényező került az érdeklődés középpontjába: gombával, baktériummal fertőzött matrac, hason fekvő alvási helyzet, kóros reflexek a gyomortartalom visszacsorgása során, veleszületett anyagcserezavarok, nem megfelelő ágyazási technika, hátrányos szociális helyzet, aluliskolázottság, dohányártalom stb. E felismert veszélytényezőket összefoglalóan rizikó-tényezőknek nevezzük.
Eddigi ismereteink alapján ma úgy fogalmazhatunk, hogy a bölcsőhalál nem vezethető vissza egyetlen okra, hanem többtényezős (multifaktoriális) eseményről van szó. Ha e tényezők egyike-másika szerencsétlen módon találkozik, akkor ezek egymás hatását erősítve vezetnek adott esetben az életfolyamatok hirtelen csődjéhez. A háttérben olyan agytörzsi központok fejlődésének megkésettsége feltételezhető, melyek a légző és keringési rendszer egyensúlyáért, valamint az un. ébresztő reflex működéséért felelősek (alvás alatt az ébresztő reflexnek köszönhetően a fej elfordul a szabad légzést akadályozó helyzetből)
Tehát egyik ilyen rizikó tényező a hason alvás.
Mindenki eldöntheti felelős szülőként, hogy hogyan, miként fekteti, neveli a gyermekét. Én csak a kérdésre válaszoltam, bár negatív kezet kaptam, nem bánom, hogy leírtam, már ha csak egy anyuka is elgondolkodik ezen, már megérte. Légzésfigyelő pedig életet menthet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!