Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Olyan lehetetlen, hogy valakin...

Olyan lehetetlen, hogy valakinek kevés a teje?!

Figyelt kérdés
Ne kövezzetek meg érte, de már sok helyen olvastam , hogy panaszkodnak anyukák, hogy 2 hét, 1 hónap múlva már kevés a tej, mit csináljanak? erre rögtön megjelenik a 'szoptass, szoptass, szoptass' delegáció. Pedig gyakorlatból tudom, hogy van hogy nincs. Valaki mesélte, de itt is olvastam, hogy hetekig küszködött a szoptatással, mert szoptatni KELL. A baba mindig sírt, ha egy nap 26szor tette mellre és 10szer fejt, akkor is. A végén feladta és tápis pótlásos lett a baba. Az első 2 órás nyugodt alvás után belátta: ezt már rég így kellett volna, mert NINCS tényleg elég teje. Nem propagálni akarok a tápszer mellett, csak furcsa a nekem, hogy van , akit nem lehet "meggyőzni". Lehetetlen, hogy valakinek kevés a teje??
2009. dec. 3. 08:16
1 2 3
 21/29 anonim ***** válasza:
30%
Olyan, hogy nincs tej, mindig is volt, ezért volt régen az, hogy, ha egy anyukának sok teje volt, más babáját is szoptatta, mivel tápszer még nem volt! DE! Ne írjatok már olyan ostobaságokat, hogy a szoptatás DIVAT!! HALLÓÓÓÓÓÓ! A természet mióta világ a világ így alakította ki, hogy egy anya a melléből táplálja gyermekét. Nem divatból van így!! És igen, van olyan, akinek ilyen vagy olyan okból, de nincs teje! Van akinek saját hibáján kívül, és van, akinek igen is saját hibájából, mert lusta arra, hogy egy kicsit teperjen azért, hogy legyen teje. Mert a tápszer kényelmesebb!! Nekem is kevés tejem volt eleinte, de végül is fel tudtam olyan szintre hozni a mennyiséget, hogy 1 éves a kisfiam és még mindig van neki egy kis tejcsi! Szóval jó a tápszer, de elsősorban mindenki arra törekedjen, hogy tudjon szoptatni, és, ha végképp nem megy, akkor tápszer! Attól még teljes értékű egy anyuka! De aki tápszerre kényszerül, az ne azzal vigasztalja már magát, hogy szoptatni divat!
2009. dec. 3. 10:00
 22/29 anonim ***** válasza:
28%
És tetszik, nem tetszik: semmilyen tápszer nem pótolja az anyatejet!
2009. dec. 3. 10:02
 23/29 anonim ***** válasza:
100%

A legnagyobbat 4 hónapig,a középsőt 2.5 hónapig szoptattam.Mindegyik esetben megjött a vérzésem,apadt a tejem.A középsőnél 16 éve a kórházban rajta kívül még 2 babának vittem tejet.3500grammal született,3800grammal hoztam haza.Aztán vége lett egyik napról a másikra.

A kicsikémmel baj volt.3 hetes volt,amikor szopizni kezdett.Fejtem és öntöttem a tejet.Napi közel 1 litert.3 hónaposan tápszer kellett,4 hónaposan megjött a vérzésem.2 hónapig,mint egy őrült fejtem napi 30,később 20milit.A melleim úgy fájtak,mert ők már nem akartak tejet termelni,de én kitartóan kínoztam őket.1,de gyakran 1.5 órás mutatvány volt.Sokszor,mire végeztem a gyerek már rég aludt.A melleimet borogatnom sem kellett,úgy elapadt a tej.Csajok!Ilyen őrültek ne legyetek!

2009. dec. 3. 10:06
 24/29 A kérdező kommentje:
na, megérkezett....:) Gratulálok a szoptatási teljesítményedhez , és kitartásod gyümölcséhez. Tudjuk, hogy a szoptatás "nem divat". azt hiszem ez a hozzászólók nyilatkozataiból ki is derült. De ez a "természet dolga" meg az "ősanyáinknak is volt teje, nem is hallottak tápszerről" szöveg egy nagyon szép , csak nem igaz. Megoldották "egymás közt". Katinak nem volt teje, ment Ágihoz, mert annak ömlött. Régen "tejtestvérek" is voltak, bezony ám! Régen is apadt a tej, csak nem volt ekkora felhajtás a szoptatás körül...
2009. dec. 3. 10:07
 25/29 anonim ***** válasza:

egyetértek veletek.

az mondja azt, hogy "szoptassszoptassszoptass", meg "kereletkínálat" akinek ömlik a teje, és még nem volt ilyen problémája, mert ő ilyen SZERENCSÉS!

én is kínlódtam, ittam a laktoherbet, szedtem a golyókat, fejtem stb. de emellett olyan rosszul voltam (lelkileg) az első hetekben, hogy nem tudtam enni se, állandó volt a stressz és a sírás, jóhogy elapadt. de lehet, hogy ezek nélkül is elapadt volna...nem tudom.

de már nem is zavar, legközelebb nem fogom kínozni a babát hetekig.

2009. dec. 3. 10:12
 26/29 anonim ***** válasza:
100%
Sziasztok! Lassan 5 hónapos a kislányom, és sajnos csak 1 hétig tudtam szoptatni. Én tényleg tudom, mi az, ha valakinek nincs teje. 1-másfél órás fejés után 10ml-t(!!!)sikerült produkálni, a lányom állandóan ordított. Nem haboztam sokáig, tápszeres lett. A teje, pedig egyik napról a másikra elment, az a pár csepp is. Azóta sem bírtam még feldolgozni, hogy nem tudtam szoptatni a babát, és erre bőven rátett az idősebb látogatók hada. Egyenesen megbotránkoztak, hogy nincs tejem, és tápit kap, volt aki csak lesajnálóan mosolygott, és sokan közölték, hogy nekik annyi tejük volt, hogy ki is dobták, amit lefejtek. Meg persze mindenki közölte, hogy "pedig az anyatej a legjobb a babának", mintha én teljesen idióta lennék. Szóval az ilyenek miatt jutottam oda, hogy már ha csak a szoptatásról olvastam, hallottam a tévében, rámjött a sírás. Pedig a babám szépen fejlődik. Ha nem megy, akkor nem megy! Nem lehet a gyereket éheztetni! És azóta már megértettem, hogy attól, hogy nem tudtam szoptatni, még ugyanolyan jó anya vagyok, mint aki tud. Tehát oké, hogy kardoskodunk a szoptatás mellett, de azért nem kellene másokkal azt éreztetni, hogy kevesebbek e miatt.
2009. dec. 3. 11:16
 27/29 anonim ***** válasza:

"attól, hogy nem tudtam szoptatni, még ugyanolyan jó anya vagyok2

EZ A LÉNYEG!

A többi okoska meg húzzon máshová:-)

az első válaszoló voltam aki szoptatott 10 hónapig.

(nem dicsekvésből irtam hanem azért hogy lássátok én értem miről van szó).

2009. dec. 3. 12:35
 28/29 anonim ***** válasza:
66%

Szia.Én is elmesélem a történetemet!

Első baba,és nagyon elhatároztam, hogy szoptatni fogom, mert az a világ legtermészetesebb és legkönnyebb dolga.Rengeteget olvastam, informálódtam.

Megszületett a lányom, császárral.Több mint 24 óra eltelt mire mellre tudtam tenni.Már a kórházban iszonyatosan fájtak a mellbimbóim, sehol sem volt a tejbelövellés.A csecsemős mondta, hogy pár nap és beindul.Na, persze!Miután hazajöttünk, tápszerrel, csak szoptattam éjjel-nappal (nagyon sokat stresszeltem), először szopi utánna jött a tápszer, éjjel is minimum 3x.2 hét is elmúlt mire beindult a tej.Utánna meg azon idegeskedtem, hogy elég e, persze így sokáig nem volt elég.Biztonságból mindig ott volt a tápszer, ez megnyugtatott.Plussz folyamatosan fájtak a mellbimbóim.Mindig mértem mennyit szopik, ez is csak arra volt jó, hogy idegesítsem magam, hogy kevés (40,50,80 ml).A doktornő javasolta, hogy 2 napig csak cicit kapjon, mert elég hasfájós volt a pici.Láss csodát, elég volt!Igaz hogy 1,5 óránként is kérte néha, de akkor is.Innentől fokozatosan elhagytuk a tépszert (1 hónapos is elmúlt),de még sokáik ott volt biztonságnak.Nagyon sokat kiöntöttem a csapba, de nem bántam.Ahogy elkeztem nem stesszelni a szoptatáson, onnantól nem volt baj.Persze jöttek a fejlődési ugrások, újra és újra meg kellett harcolni a mennyiségért.Nem adtam fel, pedig sokat voltam a határán!Nem volt semmi segítségem, a "jótanácsokat" azért kaptam.Csak az ösztöneimre hallgattam!Most 10 hónapos és még szopik.

A kérdésedre: nem lehetetlen hogy kevés a téj.Van ilyen!

Ugyanakkor sokan azért nem tudnak szoptatni, mert:

-folyamatosan stresszelnek, tudat alatt úgy gondolják hogy nem fog menni,

-görcsösen meg akarnak felelni másoknak,

-nem a baba igényeit figyelik,

-nincs elég információjuk, segítségük,

-hamar feladják a küzdelmet, nem elég elszántak,

-nagy a nyomás az anyukán.

Ezek közzül, ha csak egy is igaz, már kudarc az egész.A szoptatás 95%-ban a fejben dől el.Azért mondják ezt, mert a hormonok amik a tejért felelősek, az agyban termelődnek.Így már érthető, hogy a legcsekélyebb kétség is elég a kudarchoz.Sokszor nincsennek is tudatában a kétségeknek.

A szoptatás olyan, mint a gyerekvállalás: minél görcsösebben akarod, annál jobban nem jön össze.

Hát, nem is olyan könnyű szoptatni!

Ne kövezzetek meg ezért, nem akartam megbántani senkit, de én így gondolom!

Szép napot mindenkinek!

2009. dec. 3. 12:39
 29/29 A kérdező kommentje:
köszi 12:39es neked is. Példája vagy annak, hogy kitartással lehet szoptatni, ha van miből. 2. babánál én is tervezem, hogy "elengedem magam" és nem csinálok kérdést továbbra sem a szoptatásból. Aztán lesz, ami lesz. csak az estek többségében a baba azért sír, mert nem lakik jól. Ha apad a tej, akkor nincs mit tenni, nincs az a tea,vagy módszer amelyik visszahozná.
2009. dec. 3. 13:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!