Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Olyan lehetetlen, hogy valakin...

Olyan lehetetlen, hogy valakinek kevés a teje?!

Figyelt kérdés
Ne kövezzetek meg érte, de már sok helyen olvastam , hogy panaszkodnak anyukák, hogy 2 hét, 1 hónap múlva már kevés a tej, mit csináljanak? erre rögtön megjelenik a 'szoptass, szoptass, szoptass' delegáció. Pedig gyakorlatból tudom, hogy van hogy nincs. Valaki mesélte, de itt is olvastam, hogy hetekig küszködött a szoptatással, mert szoptatni KELL. A baba mindig sírt, ha egy nap 26szor tette mellre és 10szer fejt, akkor is. A végén feladta és tápis pótlásos lett a baba. Az első 2 órás nyugodt alvás után belátta: ezt már rég így kellett volna, mert NINCS tényleg elég teje. Nem propagálni akarok a tápszer mellett, csak furcsa a nekem, hogy van , akit nem lehet "meggyőzni". Lehetetlen, hogy valakinek kevés a teje??
2009. dec. 3. 08:16
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:
100%
Amikor az elso lanyommal voltam terhes, allandoan arra gondoltam, hogy ameddig csak lehet szoptatni akarok, mert nyilvan az a legjobb a babanak. Az elso heten rengeteg tejem volt, majd mire a 7- napon hazaengedtek a korhazbol, szinte semmi. Sajna elso gyerek, almomban sem gondoltam, hogy nincs tejem, mivel addig volt. Folyamatosan szopizott a kislany, es utana allandoan sirt. Hozzam nem jott ki a vedono, mert azt gondolta, hogy nover vagyok, ugyis tudok mindent. Sirva hivtam fel, hogy allandoan sir a babam, jojjon mar el, es segitsen, hogy mi lehet a baj. Pont szopi ido elott erkezett, mondta, hogy akkor fejjem le, hogy mennyi tejem van. 10 ml-t sikerult!!! Elkuldott a haziorvoshoz, hogy irassak tapszert, mert ehezik a babam, aki viszont nem volt hajlando tapszert irni, mondvan, csak szoptassak, be fog indulni. Addigra a kislanyom mar nem volt hajlando meg bekapni se a cicit, nemhogy szopni. A vegen a gyerekkorhazba telefonaltam, egy ismeros orvosnak, O felhivta a gyogyszertarat, hogy azonnal adjanak tapszert, O majd postazza a receptet. Elso evesre 80 ml-t evett meg a lanyom. A masodik babamat 6 hetig tudtam csak szoptatni, utana potoltuk, de meg 3 hos koraig szopizta amennyi volt. Tehat lehet. Ha hiszed, ha nem, most a harmadik babamat varom, es ettol rettegek (nem a szulestol), hogy nem fogom tudni szoptatni, pedig nagyon szeretnem. Azert remenykedek!
2009. dec. 3. 08:58
 12/29 anonim ***** válasza:

Sziasztok!

Teljesen igazatok van. Én csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy bár nekem van éppen elég tejem és ritkán a fagyasztóba is tudok tenni, de a szoptatás nekünk se ment így én fejem a tejet és üvegből kapja. Most 2 hónapos. Az elején próbálkoztam a szopival, még néha ment is, de aztán elkezdett sírni, nyűglődni a cicin és 3 hetes korától fejem. Azóta nyugodt baba. Próbáltam bimbóvédővel és anélkül is. A szája mellett folyt ki és ha 2 órát is volt a cicin akkor sem szívott ki annyit amennyivel jól lakott volna, és csak sírt hogy éhes. Pedig a nagy része folyt a szája mellett...

Erre megkaptam hogy nem szabad cumisüvegből, mert csak bekavar, szoptassak, szoptassak sokat! Na de 24 órán át??? És hagyjam üvölteni? Aztán megkaptam hogy el fog apadni a tejem. Szerencsére még van.

Aztán azt birom még hogy ha felteszek egy kérdést, pl hogy a szaporító fejés bevált-e és hogy kell csinálni mert szeretném ha több tejem lenne, erre nem konkrét választ kaptam hanem hogy szoptass-szoptass-szoptass...és hogy miért akarom hogy több legyen, hiszen a kereslet-kínálat...stb.

Szóval ne haragudjatok hogy ide írtam, és nem pontosan azzal kapcsolatban amiről beszélgettek, de gondoltam leírom, hogy ilyen is van és nagyon idegesítő ez a szoptass-szoptass dolog, mert ha nem megy akkor NEM MEGY! És kész!

2009. dec. 3. 09:00
 13/29 A kérdező kommentje:
örömmel látom, hogy azért nem "szállt el" minden szoptatós anyuka!:) egyébként míg volt tejem , én is lefejtem és ha kellett cumisüvegből adtam oda. ÉS?:) A "nővér" válaszolónak meg külön köszi! :)
2009. dec. 3. 09:04
 14/29 anonim ***** válasza:

Na, nem olvatam a többieket, csak a saját tapasztalatomat írom, aztán hátha megérted.

Első gyerek, aggódás (lesz-e tej), stresszelés. Tej megindult, bedurrant, bekeményedett, mint a beton a mellem, a gyerek nem tudta szopni, fejni kellett, nagyon kevés volt, az egyik végül el is apadt, a másik nagyon kevésből etettem a gyereket. Normál ember feladta volna, pláne, aki így gondolkozik, hogy "kevés, aztán kész. Adjunk tápszert". Nem adtam fel, minden nap mellretettem (üvöltött, nem kellett neki), aztán lefejtem, odaadtam. 3 hónapos korában egyszercsak nem üvöltött, elfogadta mellből. 9 hónapos koráig szopott.

Következő terhességnél nem aggódtam, mert tudtam, hogy van tejem, FIZIKAILAG alkalmas vagyok a szoptatásra, majd lesz valami... 10 hónapos ikreket szoptatok gond nélkül, két mellből, 7 hónapos korukig csak anyatejet kaptak, ma is naponta 3-szor szopi a kaja. Annak ellenére, hogy első alkalommal az egyik mell tök üres volt.

Ezzel arra jutottam, hogy a legtöbb nő FIZIKAILAG képes a szoptatásra, de az elvárások (SZOPTASS!!!) miatt rágörcsöl a feladatra és ezért sokszor nem sikerül, feladja idő előtt, nem kap megfelelő tájékoztatást, segítséget. Ha ezek nem lennének, a statisztikák szerint a nők 98 %-ának szoptatnia kellene, mert csak 2 % alkalmatlan rá. De a fentiek miatt itt is rengeteg olyan kérdés van, hogy 2-3 hónapos tápszeres babám így meg úgy. A nőknek fele szerintem nem szoptat, vagy max. 2-3 hónapig. Legalábbis abból, amit a környezetemben látok és itt olvasok, ezt szűröm le.

Természetesen én is találkoztam olyan nővel, akinek 2 hónapig ÖMLÖTT a teje (szó szerint!!!), aztán elapadt és ez minden gyerekénél így volt, tehát előre tudta, az ömlés idején lefagyasztotta, amit tudott és kész. Ilyen is van, de ez NAGYON ritka.

2009. dec. 3. 09:25
 15/29 A kérdező kommentje:
neked is köszönöm 9:25 ös, de nem érted a lényeget. Az elmélet szerint igen 98% képes rá. Csak utána elfelejtik írni, hogy max. 2-3 hónapig. Én is nagyon akartam szoptatni, tettem a babát amikor csak tudtam mellre , gyönyörűen kapta be a bimbót, semmi gond nem volt. Fejtem, ha épp aludt és elkezdett a tejcsim folyni. Megvolt minden , még a tejleadó reflex is ( amikor csak a babára indultam, már folyt). aztán egyszer csak megállt egy szinten( 4 hónapos volt), majd 1-2 nap alatt elapadt.Ha nem én lettem volna itt röhögnék, hogy hehe, ez is jól kitalálta. De megtörtént. A tápitól is ugyanolyan jól fejlődik egyébként, éber , nagyon ügyes baba!
2009. dec. 3. 09:35
 16/29 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Én kezdettől fogva úgy voltam, hogy cici után tápszer. Már amikor hazajöttünk a kórházból. Szerintem sok kismamánál mint ahogy nálam is nem veszik észre hogy szülés után mennyire vérszegény és nem lövell be a tejci. De mindig az szajkózza amit írtál akiből dől a tej és fogalma sincs milyen az ha nem jön. Literszámra ittam a szopis teákat, óránként tettem cicire a lányom mikor napközben rosszul lettem, elvittek az orvoshoz és vérvétel után derült ki hogy nem véletlenül nincs tejcim. Valahogy kódolva vagyunk : van tej vagy nincs tej :))
2009. dec. 3. 09:40
 17/29 anonim ***** válasza:
Csak csatlakozni tudok az elején szólókhoz! 3 gyereket szültem, de nekem olyan, hogy tejbelövelés nem volt. Az első gyereknél mást sem csináltam, mint szoptattam, szoptattam, szedtem a tejserkentőket stb. Szóval mindent kipróbáltam. Aztán amikor a 3. hónap végén 10ml! fejtem le fél óra után, akkor mondtam, hogy elég volt. Ameddig csordogált addig ciciztünk, de első perctől tápszer kellett, mert már elkezdtek besárgulni. Szóval sztem több az a kb. 2-5 % aki nem tud szoptatni, vagy nincs teje. Elég ha csak az itteni hozzászólókat nézzük.
2009. dec. 3. 09:42
 18/29 A kérdező kommentje:
"babára indultam" bocs , most olvasom a kommentben :) Úgy akartam, hogy "amikor a babára gondoltam" de még így is jó lenne, hogy "amikor a babához indultam" :D
2009. dec. 3. 09:50
 19/29 anonim ***** válasza:
100%

hát nálunk is ez a helyzet.szoptattam,szoptattam,de mikor már 1 hónap után is a fiam éjjel 11-ig ordított fél 8-tól,mert estére nem volt tejem,igy adtam neki tápit.és az én kis oroszlánom,azóta egy kiscica este.egy hangja sincs.megeszi a tápiát,és alszik.szóval nem mindenkinél sikerül fokozni a termelést.ezt sajnos el kell fogadni,ha nincs.nem mindig tudunk ellene tenni ha bele feszülünk akkor sem.

és most nyugodtan le lehet pontozni,ahogy szokták egyesek.

3 hós kisfiú anyukája

2009. dec. 3. 09:52
 20/29 anonim ***** válasza:

csak még annyit,hogy este,egyszerüen nem fogadta el a mellem,és mikor lefejtem akkor 40 ml-nél több nem jött le két mellből.szóval hogyne lenne éhes az akkor 2 hós 6 kg-os fiam?

9:52-es voltam

2009. dec. 3. 09:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!