A névadóra egy párt kell választani? Hogy müködik ez? Nem lehet a névadókat úgymond keresztszülőnek hivni? Vagy ő nekik mi a nevük?
Szia!Nekem is névadóm volt. Igaz már régen, de akkor ingyen volt (30éve), az én névadó szüleim akkor még nem voltak házasok és elfogadták őket.
Én keresztapunak és keresztanyunak szólítom őket, vagy a keresztnevükön.
Nem muszáj párnak lennie, a kisfiam "keresztszülei" az öcsém és a húgom. Keresztszülőknek hívjuk, én is Keresztapunak és Keresztanyunak szólítom a névadó szüleimet.
(Szintén nem vagyunk vallásosak)
Kisfiamnak most volt szeptemberben, az egy éves szülinapjával kötöttük össze. A hivatalban az alap-összeg 3000 Ft, és még ehhez tudsz kérni külön pénzért verset, virágdíszt, névadói emléklapot, pezsgőt, stb. Szóval az ár attól függ, milyen igényeid vannak. Mi Kértünk verset és emléklapot is a keresztszülőknek, így fizettünk 5000 Ft-ot. Pezsgőt meg virágdíszt mi vittünk.
Nagyon meghitt és bensőséges ünnepség volt, nem bántuk meg a szervezést.
Bocsánat, hogy visszakérdezek az előző válaszolótól!!!!
Hol volt a névadó? Hol kell intézni? Mi még nem kezdtük szervezni, de szeretnénk!
Köszönöm a segítséget!
9.41-esnek a válaszom a következő:
A névadó a Városházán volt, a Polgármesteri Hivatalban, ugyanott, ahol az esküvőket szokták lebonyolítani.
Az anyakönyvvezetőhöz kellett menni szervezés-ügyben, ott mindent megbeszéltünk (időpont, az események sorrendje, mit viszünk, ők mit biztosítanak, kérünk-e verset, oklevelet, stb.). Egyik szombaton volt a névadó, azon a héten kellett befizetni az árát. Szerintem nem volt drága, és gyönyörű, meghitt, sírásos-büszkeséges pillanatoknak lehettünk a részesei. Fél órás volt, utána fényképezkedtünk.
Ha van még kérdésed, szívesen segítek.
Kedves "9:53"!
Köszönöm a gyors választ! Kicsit attól féltem, hogy már nem is létezik a névadás intézménye, csak én ragaszkodnék ehhez az átkos rendszerben dúló hagyományhoz. Ezért is halogattam, hogy elkezdjek érdeklődni. Mi Zuglóban lakunk, akkor itt kellene bemennem a Hivatalba. Ti melyik városban csináltattátok? Kellett várni az időpontra?
A névadószülőnek mi a szerepe az esemény alatt? Ő tartja a kezében közben? Keresztelőn voltam már, de a saját névadómra nem emlékszem már sajna! :-)
Még egyszer bocsánat az alapkérdést feltevőtől!!!
Igen, neked a Zuglói Hivatalba kell menned, ott fogjátok megbeszélni a részleteket.
A kisfiam névadója Makón volt, mi itt élünk, egy kisváros a Dél-Alföldön. Ennek megfelelően nem is járulnak tömegek se házasodni, se névadóra, tehát amelyik időpontot itthon megbeszéltük, hogy megfelelő lenne, az éppen szabad is volt az anyakönyvvezető részéről. Egy hónappal mentünk be hamarabb, ekkor már be is írtak fixre.
A névadó úgy zajlott, hogy a pódiumon lévő bölcsőbe ültettük a kisfiamat (azért ültettük, mert már egy éves volt), a bölcső mögött meg volt 4 szék: hátulról előrefelé az apukának, az anyukának, a keresztanyának és a keresztapának. Tehát a vendégekhez a keresztapa ült legközelebb.
A végén, amikor a kisfiam nem bírt ott ülni tovább, a húgom fogta az ölében.
Az eskü alatt állva kellett az anyakönyvvezető után mondani a szöveget, akkor még ült a bölcsőben. Szerencsére vittem neki egy olyan játékot, amit még addig sose látott, ezzel elfoglalta magát, nagyon is jól viselkedett.
Nagyon szép élmény, és fantasztikus dolog visszagondolni rá!
Biztosan nagyon szép lehetett!
Köszönöm a válaszodat, nagy lendületet adtál! Belevetem magam a szervezésbe!!! :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!