Más is elképzelhetetlennek tartja hogy 1 év felett szoptasson?
Én a másik véglet vagyok. :)
Csak annyit írnék, hogy 1 éves kor felett már nem evés gyanánt szopik egy gyerek, hanem lelki szükségletből. Ez nem azt jelenti, hogy ez az egyetlen módja pl. a kötődés fenntartásának, a lenyugtatásnak vagy altatásnak, csupán azt, hogy ez is egy módja más egyebek mellett.
De nem vagy egyedül a véleményeddel és nem is gondolod rosszul. Itt nincs jó vagy rossz álláspont, csak különbözőek vannak. :)
Nem vagy egyedül. Egy éves kor után már nincs szüksége a gyereknek arra, hogy szopjon. Nem lelkiszükséglet, csak cumipótlék.
Inkább ezek az anyukák igénylik a gyerekük testi közelségét, nem a baba.
gratulálok a 2-esnek a hozzáállásért, már bocsánat, de végre egy szoptatás párti anyuka, aki nem hurrogja le azokat, akik eltérő véleményen vannak!:) mármint ez esetben a meddig szoptassunk véleményen.
én még nem szoptatok, de én is max. az egyéves kort gondolom "jónak" (most legalább is:))
Én úgy gondolom, hogy ideális esetben mindenki addig szoptasson, ameddig a babának és a mamának együttesen jó.
Ez az idő változó lehet, és szerintem normális esetben a baba magától elválasztja magát, ha neki már nincs rá szüksége.
Nekem 3 gyerekem van, mindegyikkel volt tejem bőven, de mindegyiket kb. 1 éves koráig tudtam szoptatni, ez valahogy magától maradt abba, már nem érdekelte őket annyira, szóval kinőttek a babakorból... A legkisebb lányom már 10 hónapos korában szó szerint kinevetett, és csak játszott a cicivel, hát egy darabig még elszórakoztunk így azután befejeztük most már a szoptatást.
Gondolom, minden gyerek más, van aki még nagyobb korban is ragaszkodik a cicihez, bár a mi társadalmunkban nem túl gyakori és megszokott a többéves gyermek szoptatása.
Én sem tudnám magamról elképzelni, valahol van egy határ, amit mindenki elképzel magának, nálam ez az 1-1,5 év között van, de ez mindenkinél más. Mint ahogy én pl. cumisüvegre sem szoktattam őket, mert minek, hiszen 1 éves korukig szoptak, már előtte is mindent szépen megittak pohárból, míg másoknál viszont látom, hogy a 3 évesnek is ott lóg a szájában a cumisüveg(meg a cumi), hát akkor inkább már a szoptatás...
Én csak a "cumipótlékra" reagálnék.
Én ennek épp a fordítottját gondolom, az anya saját maga helyett ad egy darab "gumit" a gyerek szájába, addig se rajta lóg, és csendben van...
Persze legjobb, ha mindenki saját belátása szerint szoptat, avagy sem, én nem ítélem el egyiket sem, de nekem ez a véleményem.
Sok minden elhangzott, egy aspektus nem került elő:
szerintem az is fontos, hogy nem úgy kell nekiállni, hogy amikor még nincs gyereke az embernek, megnéz egy egy évest, és azt mondja, hogy "jujj, egy ekkora gyereket sose szoptatnék", mert az tényleg nagynak tűnhet.
De ha az ember minden nap szoptatja a babáját, akkor nem tűnik annyira fel a növekedés, és teljesen természetes lehet.
Én pl. mindig attól idegenkedtem, hogy hogy fogok szoptatni, ha már foga is lesz a gyerekemnek. Úgy alakult, hogy az egyiknek közel egy évesen nőtt ki az első, és volt egy olyan is, akinek meg 4 hónaposan már fogai voltak. Könnyen átlendültünk ezen is.
Amikor szoptatni kezdtem én is sokat gondolkodtam azon, hogy "hogy lesz ennek vége", de nem is volt gond, egyikük magától elválasztotta magát. A másik esetében úgy volt, ahogy egy fentebbi válaszadó írta, "amíg a mamának és a babának jó, addig kell szoptatni". A gyermekem nagyon ragaszkodó volt, de másfél éves korában én terhesnek kezdtem érezni, így 20 hónaposan egyik napról a másikra elválasztottam (nem tudtam "csak csökkenteni" a mennyiséget, mert mindig kérte és harcolni ilyen módon nem akartam vele)
Szóval eltudom képzelni, hogy Neked kedves Kérdező hamarabb "betelik a pohár", és mindenki máskor jut el erre a pontra. Van olyan anyuka, aki eleve elutasítja a szoptatást (sajnos), és rögtön szülés után leáll vele, mert így akarja.
Mindenkinek saját felelőssége és döntése azt látni, hogy saját és gyermeke egészsége és jól -léte érdekében milyen gyakorlatot követ ebben.
Fontosnak tartom, hogy a szoptatás előnyeiről kellően legyenek tájékoztatva a kismamák, mert sokszor ez is elmarad, illetve hogy aki szeretne szoptatni, az kapjon kellő szaksegítséget ehhez, mert gyakran a "sikertelen szoptatás" hátterében információ és segítség hiánya áll, nem az édesanya szándéka.
(Bocs ha kicsit elkalandoztam, ez kikívánkozott. :o)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!