Ti mit tennétek ilyen helyzetben? Önzőség?
Mit tennétek ha a párotoknak lenne egy gyereke a korábbi kapcsolatából, akiről időközben kiderülne, hogy nem is az övé. Korábban hetente találkozott a gyerekkel, aztán ez kezdet csökkenni. Legutoljára lassan két hónapja látta.
Nekünk van egy 7 hónapos Kisfiúnk. Nem tudom, hogy álljak a dologhoz, inkább száljak ki most én ebből az egészből a Kisfiammal, a párom pedig tegyen úgy ahogy jónak látja? Az az igazság, hogy meg szeretném óvni a Kisfiam attól, hogy azt hiszi majd van egy féltestvére (pedig valójában nem) és később meg, ha ezek a találkozások szépen lassan abbamaradnak (amire nincs garancia, de nagyon úgy tűnik ez lesz a vége), akkor meg magyarázgassam neki azt, hogy mi a teljes igazság. Titokzatos ez az egész, párom nem igazán beszélt velem erről soha, és már feladtam, nem fogom erőltetni a témát, de a fiamat pedig szeretném ebből kihagyni, megkímélni. Önző dolog???
Nézd. Egy gyereknek a biztonságot az adja meg, hogy van apja meg anyja, akik együtt vannak, és szeretik őt. Emellett minden olyan személy, aki nem él együtt a kis családdal (lehet az nagymama, féltestvér, szomszéd), lehet nagyon erős kötödés irányába, ha el is veszíti, sosem fogja úgy kiforgatni őt, mintha a szülei egyikét veszítené el, vagy egy testvérét (akivel együtt is él). Így a fiad védve van. Továbbá egyelőre 7 hónapos, ha 5 hónaposan látta a fiút utoljára, nem is emlékszik rá. Szóval nem értem hol itt a probléma.
Mire a fiad olyan korba ér, hogy számítana neki az a kapcsolat, addigra biztos kialakul, hogy a férjed (vagy párod) hogyan viszonyul a kisfiúhoz, és milyen kapcsolatot kíván vele ápolni.
Én is inkább azt a kisfiút sajnálom.
Na úgy látom a kérdésemből nem jött le a lényeg.
Szóval: úgy nevelem a gyerekem, hogy neki van egy féltestvére, nyilván azt nem mondom el, hogy vér szerint nem így van a dolog, mivel ezt a másik gyerek sem tudja. Telik az idő és a találkozások csökkennek, amiről én nem tehetek, már most is kb két havonta hozza el a gyereket másfél, 2 órára. De lehet, hogy ez tovább csökken majd csak ünnepekre, aztán esetleg teljesen meg is szűnik a kapcsolat, mert hát mégis ott a háttérben az igazság. A gyerekem meg addigra már lehet, hogy két-három éves, akkor mit mondok neki, hova lett a testvére, miért nem jön már??? Remélem így már érthető, nem kell kiforgatni, és engem rossznak nézni ebben, mert egyáltalán nincs olyan szándékom, hogy kitúrjam, vagy ilyesmi, mivel nagyon jó a kapcsolatom a kisgyerekkel, szeretjük egymást, de ha egyszer látom a saját szememmel merre megy ez a dolog...
Figyelj, akkor nagyon egyszerű.
A fiad a "testvér" szót még sokáig nem fogja érteni, addig meg ha jön a kisfiú, akkor azt mondod a fiadnak, hogy karácsonyra jön a "Pistike", és akkor ő nem fog azzal foglalkozni, hogy ő most "kicsodája neki", hanem csak megkedveli (ha megkedveli), mint Pistikét.
A kapcsolati viszonyra legkorábban 4-5 évesen fog rákérdezni, de lehet, hogy csak még később, addigra meg bőven el lehet majd neki magyarázni, hogy valójában hogy is van ez.
A gyerekek nagyon rugalmasak ilyen tekintetben.
Nekem pl. a szüleim váltak el, apám újra nősült, anyám nem. A gyerekeimnek természetes, hogy van a nagymama, a nagypapa+ Zsófika (másik név), akit már többször le is nagymamázott az 5 évesem. Nekik ez nem fontos, ha majd nagyobb lesz, rákérdez, hogy miért is van neki "három nagymamája".
Ugyanígy lesz nálatok is, emiatt ne aggódj.
Itt én inkább a férjem miatt aggódnék, hogy hogyan dolgozza fel ezt az egészet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!