Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mit lehet tenni ha el van...

Mit lehet tenni ha el van kényeztetve egy kisbaba?

Figyelt kérdés
Két hetes kislányom alig alszik nap közben,sokat sír, csak akkor nyugszik meg ha fogjuk,de akkor is csak kis időre.Szerintünk el lett kényeztetve,mert gyakran fogja valaki.-mit lehetne tenni?
2012. dec. 14. 10:26
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:

Elnézést, nem szóváltás, vagyis nem negatív értelemben gonodltam:).

" a rendszertelenség, a határtalanság, az, hogy hagyjuk, hogy minden a gyermek akarata, kényelme szerint történjen, pedig nagyon komoly, akár pszichotikus (realitás teljes elvesztése) szintig is eljutó személyiségzavarokhoz" ekkor beszélünk a ló túl oldaláról, ugye? Ez nem piszkálódós kérdés, csak hogy tudjam, jól értelek- e.

Azt hiszem, már kiderült, hogy amiről én írogatok:D, az nem ez:). És igen, valóban nehéz meghúzni a határt, abban is egyetértek, hogy a gyereknek kell a korlát, mert az a gyereknek _igénye_, hogy "tájékozódni tudjon a világban. Viszont a mindent ráhagyás és az igények kielégítése nem ugyan az:). Azt hiszem ebben is egyetértünk.

Egy szó mint száz, egy öntudatlan, önállótlan teremtést nem lehet elkényeztetni.

Az ott kezdődik, amikor olyan dolgokat is megcsinálunk a gyerek helyett, amire önállóan is képes. Vagy ha megvesszük a csokit, csak hogy csend legyen...

2012. dec. 14. 15:01
 32/36 anonim ***** válasza:

Elhatároztam, hogy nem fogok írni ehhez a kérdéshez, de mivel már régen nem az alapproblémáról van szó, mégis hozzátennék pár dolgot, illetve lenne pár kérdésem (a százalékom megegyezik egy korábbi válaszolóéval, de én nem ő vagyok. :))

Nem vagyok szakember, csak egy 2 gyerekes anyuka. Sok tekintetben egyet értek a 72 százalékos válaszolóval: tényleg fontos a rendszer, a korlátok stb. De szerintem itt nem ugyanarról a korosztályról beszélünk. NEM IGAZ, hogy ha egy csecsemő együtt alszik a szüleivel, akkor 2-3-4 vagy akárhány évesen is együtt fog aludni velük! Jó, klinikai tapasztalataim nincsenek, csak sajátok, meg a környékbeli anyukák élményei. Én magam alig ismerek olyan családot, akik hosszabb-rövidebb ideig ne aludtak volna együtt a kisbabájukkal, mégsem tudok egy olyanról sem, ahol ez a rendszer 3 éves koruk után is fennmaradt volna. Olyat viszont ismerek, aki újszülött korától rendszeresen rácsukta alvásidőben az ajtót a babájára, azzal a jelszóval, hogy "Hát azért baba, hogy sírjon". A kisfiú most 2,5 éves, úgy retteg éjszakánként, hogy anyukájának át kellett költöznie mellé, és legutóbb, amikor erről beszélgettünk, ő maga mondta, hogy talán azért ilyen a kisfiú, mert nem kapta meg annak idején a szükséges biztonságot. Nem tudom, igaza van-e, de az biztos, hogy a nevelési módszere nem hozta a kívánt eredményt.

Az talán a baj, hogy itt írogatunk rendszerről, szabályokról, kóros függésről, anélkül, hogy világossá tennénk, melyik korosztályról beszélünk. A kislányom 8 hónapos, amióta kúszik-mászik, ő is ismerkedik a NEM szócskával, de nem várhatom még el tőle, hogy azonnal szót fogadjon. A 2,5 éves kisfiam azonban már abban a korban van, amikor igenis megkövetelem tőle az engedelmességet, még akkor is, ha ez őt néha hidegen hagyja. :) Érdekes egyébként, hogy ő is tudja, mi az a nem, amiben nincs kompromisszum (úttesten átrohanás), és mi az, amiben meggyőzhető vagyok (még egy mese és társai).

Na ebből arra akartam kilyukadni, hogy az, hogy egy 2 hetes folyton kézben van, egész nap szopizna meg hasonlók, nem jelenti azt, hogy ez jövő ilyenkorra is így marad. Ha mégis, az tényleg probléma, de azért ne fenyegessük már ezzel a Kérdezőt. :)

Még annyit, hogy a környezetemben nem egy olyan család van, akik hordoztak, sokáig szoptattak, együtt aludtak, később azonban kifejezetten szigorúan, szilárd elvek szerint nevelték a gyerekeiket.

2012. dec. 14. 15:14
 33/36 anonim ***** válasza:
A korlátok meghúzása mindig ott kezdődik, hogy a korának megfelelő elvárásokat támasztjuk a szeretetünk mellett. Tudunk "nem"-et mondani, ha kell. Az igények kielégítése nálam alapvető, de ez semmiképpen nem rabszolgamód kiszolgálást jelent. Ez az élet első pár hónapjában természetesen szóba sem jön. Ott a baba igénye az, hogy minden fizikai reális igényét kielégítsük, emellett kialakítsuk a bizalmat és a biztonságos kötődést.
2012. dec. 14. 15:16
 34/36 anonim ***** válasza:

Igen, fontos megbeszélni a korosztályokat! Nagyon jó észrevétel, csak én sem tudok mindent leírni, mert babázom közben:)) Az együtt alvásról viszont írtam azt is, hogy az első pár hónapban jó, ha egy szobában alszanak, de véleményem szerint külön ágyban. Nálunk a babának bölcsője volt, ami mellettem volt közvetlenül. Ha szoptatni kellet, vagy bármi miatt megölelni, akkor egy pillanat alatt átemeltem.

A külön szobában altatás és az 'ajtórácsukás" között azért ég és föld van. Külön szobában alvó gyermekhez is oda lehet menni minden sírásnál és fel is lehet venni.

A "ló másik oldala" kifejezés alatt azt értettem, hogy egy több hónapos éves babát is óránként szoptatja az anya éjjel a közös ágyban, nehogy sérüljön a lelke, apa kiszorulva, házasélet minimális, mert a baba az első, anya végkimerülésben, pszichikailag padlón a kialvatlanságtól, de a gyerek igénye ki legyen elégítve. 1 éves gyermek igénye pedig nem az éjjeli óránkénti szoptatás úgy gondolom. Na ezeknél a gyermekeknél van később gond a dackorszaknál. Anya megvesz mindent, hogy ne legyen sírás, mert szegény gyereknek az rossz. (valójában anya nem tudja kezelni). Sőt az sem baj, ha 4 évesen még bekakál, mert az neki így kényelmes. Viselkedést sem vár el társaságban, mert a gyermeknek legyen jó. Sorolhatnám még.

2012. dec. 14. 15:27
 35/36 anonim ***** válasza:
"A "ló másik oldala" kifejezés alatt azt értettem" én is:), hiszen azt vallom(ahogy már írtam is), hogy az anya és a család igényei éppolyan fontosak, mint a gyereké. Csak meg kell találni a módját, hogy mindenkinek jó legyen, mert ez lehetséges:). És persze a gyerek életkorának előrehaladtával igazodni ezekhez az igényekhez, de mindkét fél részéről.
2012. dec. 14. 15:31
 36/36 anonim ***** válasza:
Akkor én egy kicsit a ló másik oldala vagyok. :) Mert bizony a kislányom óránként szopik még éjjel a közös ágyban. A férjem pedig örül ennek, folyton puszilgatja, és ha vissza szeretném vinni, kéri, hadd maradjon még, mert olyan illatos. :) Nem minden házasságban okoz ez problémát. A kisfiammal is ez volt, mégsem kap meg mindent, amit kér, sőt. Sajnos viszont a szobatisztasággal nagyon hadilábon állunk, jó, nem 4 éves, csak 2,5, de azért akkor is. Amikor egyszer feltettem erről egy kérdést, hogy mit tehetnék az ügy érdekében, elhordtak az anyukák minden szemétnek, hogy meglátom, örökre megmérgezem a kapcsolatunkat, ha bilire szeretném szoktatni, ha neki még nincs kedve. Ettől még próbálkozom rendületlenül, inkább csak azt szerettem volna ezzel bemutatni, hogy ember legyen a talpán, aki eligazodik a különböző vélemények erdejében.
2012. dec. 14. 15:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!