Van még másfél éves kislány az enyémen kívűl aki még egy szót sem mondott ki?
Úgy látom rajta, hogy nem érti meg amit mondunk. Csak a mutogatásból ért és a begyakorolt dolgokat tudja.
Nehezen irányítható, nem kommunikál velem.
Nem voltunk fejlesztésen. Fejlődés neurológusnál jártunk, de ő csak a mozgással foglalkozik.
Meg ugye most a hallásvizsgálaton, hogy kizárjuk a hallásvvesztést.
Aztán most kell majd tovább lépnünk valamerre, mert én meg vagyok róla győződve, hogy ez így nem természetes.
Értem. De gondolom, a mozgásfejlődése rendben van. Ha úgy látod, hogy valami nem oké, érdemes utánamenni a dolognak. Jobb félni, mint megijedni...
Még ezt találtam:
Baba fejlődése - 16-18 hónapos baba - értelmi fejlődés
Toronyépítésben egyre ügyesebb, már 3-4 kockát egymásra tesz. Különböző méretű poharakat, kockákat egymásba rak.
(Én lányom csak rombol tornyot, nem épít, de formabedobózni egyre ügyesebben tud, mostanában kezd belejönni)
Fél éves korában a gyermek már egyedül is tud lapozni.
(Ez nálunk is megy, bár sokszor bánják a könyv lapjai)
Leveszi cipőjét, zokniját, kabátkáját.
(Próbálkozik, a zoknit le tudja venni, a cipőt még nem mindig, kabátot még nem)
A babáját betakarja, dajkálgatja.
(Ezt már régóta teszi)
Egyedül, kanál elforgatása nélkül eszik, de még sok lecsorog. (Nem eszik egyedül még, nagyon kis ügyetlen benne)
Szeret egyedül tevékenykedni. (Igaz)
Egy testrészt ismer. (Sokat ismer, megmutatja, ha kérem)
Megtanulja az egy fogalmát, a többi az „sok” lesz. (Hát, nem tudom...)
Jelzi a vizes pelust (ezt általában utólag teszi).(Én lányom egyáltalán nem jelzi)
Bár ő maga gyakran megy felfedezőútra, azt nem szereti, ha a szülő eltűnik a látószögéből. Ilyenkor a baba megrémül, elsírja magát. (Attól függ, milyen napja van)
Ti ezekkel hogy álltok?
[link] (Itt találtam)
Toronyépítés: nincs sima kockánk. A fp formabedobós csigájából szokta összerakni a fformákat, de úgy 7et egymásra tud rakni. Olyasmi mint a dupló, csak nem maradnak egyben a darabok, könnyű szétszedni. Sorban nem tudja egymása rakni a poharakat, bár még csak pár hete van ilyenünk. A formákat berakja (elforgatja a megfelelő irányba), ha elsőre jó helyre próbálta illeszteni. Utána már hiába mutatjuk neki, hogy a másikba kell.
Lapozni régóta tud egyedül
Csak a zokniját tudja levenni, meg a bodyt húzza le, ha már az egyik kezét segítettem kihúzni
Babával nem foglalkozik, nincs szerepjáték
Kanalat nem adtam még neki, de villával ügyesen eszik, ha előtte már rászúrtam az ételt
Szeret egyedül tevékenykedni
Egyetlen testrészt sem ismer
Szerintem nem tudja az egy fogalmát
Vizes pelust nem jelzi
Bár nagyon anyás, da ha máshol vagyunk és ott gyerekek is vannak, akkor nem érdeklem, megy világgá, utánam sem néz, hogy hol vagyok
Hát ennyi. :)
Köszi!
Mivel nem vagyok egy szakember, ezért hívtam egy gyógypedagógust aki kijön hozzánk és felméri a lányomat. Így teljesen biztos lehetek a diagnózisban, és nem csak magam állítom fel.
Ha ő azt mondja, hogy rendben van, akkor nyugodt szívvel nem veszek majd tudomást ezekről a dolgokról.
Egyébként azért is merült fel bennem ez az egész, mert ugye olvasom, hogy mennyire értelmesek ebben a korban a gyerekek (még ha nem is beszélnek), meg a tesót is simán el lehet nekik magyarázni (mármint, hogy lesz egy tesója). De én nem vettem észre ezt a lányomon.
Szia! Megírnád mi lett majd a gyógypedagógus véleménye? Végül is nem vittétek el a Gekkoba?
A tesófelkészítéshez: attól még, mert nem vagy biztos benne, hogy érti, azért szerintem ne add fel és próbáld neki röviden mesélni mi fog történni, szoktatni a gondolathoz. Nem tudom mikorra várod a tesót, de túl korán felesleges, abból tényleg nem értenek, ha dumálnának is ezerrel, hogy 5 hónap múlva kistesó jön :)
Mindenképpen megírom.
A gekkot még hanyagoljuk, mert ez a gy.p. itt van helyben és így mindenki jobban jár.
Tesó 4 hónap múlva jön. Annyit szoktam csinálni, hogy felhúzom a pólómat és mondom neki, hogy ott van bent a tesó, simizni kell meg puszit adni rá. Karácsonyra meg kap babát babakocsival, hogy ezzel is készüljön.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!