Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért kell bántani egymást?

Miért kell bántani egymást?

Figyelt kérdés

Igyekszem jól csinálni. Nem megy minden tökéletesen, néha elveszítem a türelmem, a kisfiam szokott hisztizni, és közel 3 évesen még mindig nem szobatiszta, a kislányom óránként kel szopizni éjjel.

De azért próbálkozom. Vannak dolgok, amik egész jól mennek. Például jó a napirendünk, mínuszokban is leviszem őket sétálni, főzök rájuk, a háztartást is egész jól ellátom. De ha ezek a dolgok előkerülnek, máris szuperanya leszek, aki vetít. Soha nem szóltam, le azt, aki üveges bébikaját ad a gyerekének, házhoz szállíttatja az ebédet, vagy épp nem jár le velük naponta sétálni. Akkor miért kell kigúnyolni azt, aki viszont ezeket megcsinálja?

Mondom, nekünk ezek mennek. Másnak meg más. Sokan vannak, akiknek szófogadóbb a gyereke, jobban alszik, hamarabb szobatiszta lett, mégsem nevezem őket gúnyosan szuperanyának, ősanyának.

A másik a szoptatás. Szinte minden nap van ilyen kérdés, amikor rendszerint az a végkövetkeztetés, hogy aki szoptat, az fejőstehén "tejcsárda ősanya", bizonyára még az oviban is ezt tervezi tenni, és valószínűleg nincs is szexuális élete. Nem szoktam hozzászólni ezekhez a vitákhoz, de attól még rosszul esnek az olyan megjegyzések, hogy "Vegyétek ki a melleteket a gyerek szájából, és foglalkozzatok inkább a férjetekkel." Semmivel sem rosszabb anya az, akinek nem ment a szoptatás, és tápszerez, de akkor miért kell így beszélni arról, akinek viszont sikerült?

Nem lenne jobb, ha elfogadnánk egymást? Mások vagyunk, más a nevelési stílusunk, miért nem lehet ezt megérteni?

2012. dec. 11. 12:43
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
49%
:))
2012. dec. 11. 13:34
 22/34 anonim ***** válasza:
49%
14. vagyok. Én nem szoktam bántani azt, aki szoptat, bármeddig teszi is, mert az Ő dolga. Cserébe viszont ugyanezt várnám el, sajnos hiába. Itt is lepontoztak, pedig nem bántottam senkit. Mindegy, ez egy ilyen világ.
2012. dec. 11. 13:35
 23/34 anonim ***** válasza:
74%
olyan szomorú,hogy karácsony közeledtével sem kedvesebbek az emberek :( valaki idejön kétségbeesetten tanácsért és úgy ráugranak,hogy még egy jó kis depressziót is ráragasztanak :( nem egyszer sírtam már,mert segítséget kértem és lehurrogtak :(
2012. dec. 11. 13:48
 24/34 A kérdező kommentje:

10-es, máris le lettél pontozva a hordozókendő miatt. :) Pedig akár én is írhattam volna ugyanezt, én is kendőztem, most csatos hordozóm van, nagyon szeretem. Ugyanakkor a kisfiam legjobb barátnőjének az anyukája nem hordozott soha, mégis nagyságrendekkel jobb anyuka, mint én leszek valaha is.

Itt most nem egy szoptató-nem szoptató vitát szerettem volna nyitni, bár az azért a válaszokból is látszik, hogy mindenki a saját "oldalát" sértő válaszokat veszi magára, a másik tábort becsmérlő kijelentések fel sem tűnnek neki. Mert igen, nekem is az a feltűnőbb, hogy minek szoptatsz, magadhoz láncolod, minek hordozod, így elhanyagolod a férjedet, és társai. Pedig biztosan az ellenkező irányból is érkeznek vállalhatatlan megjegyzések.

2012. dec. 11. 13:50
 25/34 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem természetes, ha valakinek van egy érzékeny pontja, akkor bántja, ha abban a témában elítélő véleményeket olvas, még ha nem is neki szólnak. De ez sajnos a mi érzékenységünkről is szól; magunkra vesszük arctalan emberek véleményét. Ha mi túl tudnánk lépni önerőből az életünk fájó pontjain, a saját bizonytalanságainkon, ijesztő kérdéseinken (mindegy, mi az: szoptatás, szobatisztaság, beszédfejlődés, alvás, férjjel való kapcsolat stb.), akkor bárki bármit mondhatna, nem ingatná meg az önbizalmunk. Még akkor is nehéz lenne semlegesen kezelni ezeket a véleményeket, de nem éreznénk padlóba döngölve magunk. És ez a legnagyobb baj, hogy rögtön úgy érezzük, hogy kevesebbek vagyunk, pedig csak mások. Nem tudom jobban kifejezni, de magamon érzem, miért bánt mélyebben egy kérdés, mint a többi, miért idegesítem magam rajta jobban, mint 100 másikon. Ezt figyelmeztető jelnek veszem, hogy lépjek túl, dolgozzam fel, fogadjam el, különben örök céltábla marad rajtam, még ha más nem is látja.

Élőben, arccal szerintem egészen mások az emberi kapcsolatok. Itt sokszor kiragadott gondolatok, élet-részletek vannak, amiből max. a kérdező/válaszoló stílusára lehet következtetni. Persze a stílus maga az ember. Amúgy én azt szoktam látni (a vetítős kérdésnél is pl), hogy aki rendben van magával, képes normális, emberi hangnemben, személyeskedés nélkül leírni az eltérő véleményét, akármelyik táborhoz is tartozik. Az ilyeneket szívesen olvasom, elgondolkodok rajta, még ha én máshogy is gondolom magamban.

Azt nem szeretem, ha beindul egy gerjesztett adok-kapok, amikor tök feleslegesen folytatják a piszkálódást, úgysem jutnak közös nevezőre és nem fogadják el a másik álláspontját. Ott már tényleg csak a másik bántása a cél, de a másik is hagyja és engedi, ha folytatja. (Kicsit struccpolitika, de ha személyeskedő visszaírást kapok, nem megyek bele a vitába, törlöm a kérdések közül, hogy ne is legyen késztetésem sarat dobálni.)

2012. dec. 11. 13:58
 26/34 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, én látom a másik oldalt is természetesen és sajnálom, ha téged is ócsárolnak, csak mert szoptatsz. Én azért írtam le az én "oldalamat", mert nekem ebből lelki problémáim voltak/vannak nagyon hosszú ideje és rosszul esett, hogy olyanok neveznek engem "kevesebb anyának", akiket nem bántottam. Becsmérlés nélkül is megvan a magam baja ebben a témában.

Mindenesetre abban egyetérthetünk, hogy elég elkeserítő, hogy úgy várják el egyesek a gyerekeiktől az együtt érzést, az empátiát, hogy ők közben ott rúgnak bele a másikba ahol tudnak.

2012. dec. 11. 14:00
 27/34 anonim ***** válasza:
74%
25 ös köszönöm. Engem a te írásod gondolkodtatott el, és mélyen egyet kell értsek vele :)
2012. dec. 11. 14:07
 28/34 anonim ***** válasza:
82%

27-nek: Szívesen :)

Szerintem tényleg az a legnehezebb feladat az életben, hogy egy stabil belső harmóniát kialakítsunk magunkban, amire a nehéz időszakokban támaszkodhatunk. És lehet, hogy rengeteg szituációt rosszul oldottunk és oldunk meg az életünkben (a jövőben is), de ha szembe tudunk nézni önmagunkkal, a pozitívumaink mellett az elakadásainkkal, gyengeségeinkkel, akkor van esély, hogy fejlődjünk. Szerintem az egészséges önbizalom sajátossága nem az, hogy kételymentesek vagyunk magunkkal szemben, hanem hogy reálisan fel tudjuk mérni a döntéseinket, hibázásainkat; nem értékeljük túl magunk és nem is becsüljük alá. És nem másokhoz viszonyítjuk magunk (na jó, valamennyire muszáj persze), hanem a saját értékrendünkhöz. Pont ez a legnehezebb a mai világban. Ezért kell megfelelő én-védelmet kialakítani, főleg netes fórumokon, ahol személytelenül könnyebb beletalálni a másik céltáblájába.

A gyerekekkel való itthonlét lélektanilag eleve egy nehéz helyzet, bármennyire is nem akarjuk, a neveléssel kapcsolatos kérdések töltik ki a gondolataink nagy részét, és még a legsikeresebb, legnyugodtabb emberben is előjönnek a kételyek néha egy-egy "bagatell" probléma megoldása kapcsán, főleg olyannál, amivel még nem találkozott. Szerencsére azért rengeteg hasznos, segítő választ is lehet itt olvasni, csak ki kell válogatni és immunisnak lenni azokra, amik tovább rombolhatnak. Kemény dolog az "anyák társadalma", én ezt addig nem is gondoltam volna, amíg nem tévedtem ide.

2012. dec. 11. 14:24
 29/34 anonim ***** válasza:
83%
Az utóbi idõben akármihez szóltam hozzá,lepontoztak,vagy beszóltak.Általában azért találnak meg,mert jómódban élünk,és ebbõl messzemenõ következtetéseket vonnak le,pl:biztos elhanyagolom a gyermekemet és hasonlók.Igazából kicsit rosszul esik,mert mindig segítõ szándékkal szólok hozzá,de leginkább nen tudom mire vélni.
2012. dec. 11. 14:43
 30/34 anonim ***** válasza:
100%
Most van kint egy kérdés,annyira szívesen válaszolnék,hogy együtt gondolkozzak anyukával,hogy mi lehet a baj,vagy segíteni,de már ott tartok,hogy inkább nem írok hozzá,mert tuti,hogy beszólnak,vagy lepontoznak,vagy veszekednek :S Szinte mindegyik kérdésben van valami negatív hozzászólás is :(
2012. dec. 11. 14:45
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!