Hogy kezelitek a hisztiket?
Sírni hagyjátok? Ha igen, megddig?
Felveszitek, megnyugtatjátok?
Elterelitek a figyelmét?
És ha megnyugvás után újra elkezdi azt csinálni amiből megint hiszti lesz?
Kort is írjatok mellé.
Lányom 14 hónapos és egyre rosszabb a helyzet. Sokszor nem segít a figyelemelterelés, szívesen venném a tanácsaitokat!
19 hónapos lesz 1 hét múlva.
Ha hiszti van, akkor mehet a szobájába. Eleinte lefeküdt az ágyra, és ott sírt egy kicsit. Aztán már csak bement, és le sem feküdt, sírt kicsit, és jött is ki.
Mostanában ott tartunk, hogy beküldöm, és amikor hajtja be az ajtót maga után, akkor már csend van. :)
Ilyenkor megvigasztalni nem lehet, mert csapkod és feszíti magát. A figyelmét sem lehet elterelni. Így én beküldtem a szobájába, hogy megnyugodjon. Néha kérte a maciját és a cumisüveget is. Akkor megkapta, azzal nyugodott meg.
Sajnos az elmagyarázás még nálunk sem jöhet szóba, mert nem látom rajta, hogy értené. Majd talán pár hónap múlva. Sok helyen láttam már ezt, hogy beküldik/viszik egy másik szobába és hagyják sírnni. Állítólag célravezető is. Még nem mertem kipróbálni, mert nem szeretem amikor sír, na meg nagyon hangosan is sír, szerintem az egész utca ezt hallgatná ki tudja meddig.
De hisztizni azt nagyon tud. Hátravágja magát és fetreng a földön. Nem tudom ezt hol látta...
A hisztit fenntartja, ha megerősíted! Úgy tudod megerősíteni, ha akár csak EGYSZER is engedsz neki, ha látja rajtad, hogy szorongasz, ha nem vagy határozott ilyenkor.
Azt kell megérteni, abból kiindulni, hogy ő még képtelen szabályozni és sokszor felismerni is az érzelmeit, ebben az anyának, apának kell segítenie az elején. Nem azért hisztizik ilyenkor, hogy téged bosszantson, hanem azért, mert borzasztóan frusztrált, tehetetlen.
Az első, amit ilyenkor tenni szoktam, hogy picit hagyom lehiggadni. Erre jó módszer, hogy a lakás egy zugába (hisztisarok) félrevezeted, majd egy pár percig hagyod, közben lehet azért vígasztalni. (de nem úgy, hogy engedsz neki, hanem simogatod, beszélsz hozzá, hogy érted, hogy ő most mérges). Sok mindent megért egy ekkora gyerek is, ha nem is szavakat feltétlen, de a hangsúlyt, érzelmi állapotodat igen.
Nagyon fontos, hogy következetesek legyetek apával, mit és meddig szabd, mit nem. Ha egyszer kimondtad a nemet, akkor az maradjon úgy. Ha 10 perc hiszti után engedsz, akkor legközelebb még tovább fog hisztizni. Ha azt tanulja meg, hogy hisztivel semmit nem ér el, akkor le fog róla idővel szokni.
Számtalan szitu van, ami hisztihez vezet, a konkrét szitut is érdemes átbeszélni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!