Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » El fog ez múlni valaha? Úgy...

El fog ez múlni valaha? Úgy érzem lassan tényleg őrült leszek!

Figyelt kérdés

Sziasztok.

Végső elkeseredésemben írok ide, tudom, hogy nem vagytok orvosok, de hátha van olyan aki legalább egy kicsit hasonlót átélt.

28 éves vagyok, 23 évesen volt egy terhességem, aminél 39+4 naposan rutin nst során kiderült, hogy nincsen szívhang. Meg kellett szüljem a 4250grammos kislányomat, az ok pedig egy kétszeres csomó volt. Doki azt mondta fatális "baleset". Én akkor teljesen kikészültem, jártam pszichológusnál is, sok idő volt mire helyre rázodtam úgy ahogy. Ezt csak azért írtam le, hogy tudjátok az előzményeket.

Miután helyrejöttem lelkileg és képesnek éreztem magam újra rá, megfogant a kisfiúnk aki jelenleg 8 hetes múlt. Ahhoz képest amilyenre számítottam nem idegeskedtem halálra magam a terhesség során, mivel az előző baba elvesztése csak nagyon szerencsétlen okból történt, nem betegség miatt. Minden rendben zajlott, időre, egészségesen született meg a kisfiam. Eddig oké is volt minden. Ahogy hazajöttünk a kórházból, pár napra rá elkezdett éjszaka olyan rémálmom lenni, hogy látom ahogy a kisfiam kiesik az ablakon. Először még annyira nem is tulajdonítottam neki nagy jelentőséget. Aztán ez folyamatosan, minden éjszaka előjött. És kezdődött nappal is. Látom magam előtt egy nap 50-szer ahogy a kisfiam kiesik az ablakon. (A 6.-on lakunk egyébként). Mára ez odáig fajult, hogy gyakorlatilag egész nap és álmomban is ez van. Nem engedem a férjemnek, hogy kinyissa az ablakot szellőztetni, ha csak közelít a fiammal a csukott ablak felé sikítani tudnék és ki kapom a kezéből. Légyszi ne nézzetek hülyének, nem tehetek róla, én lennék a legboldogabb, ha leküzdeném ezt az érzést. Persze gondoltam rá, hogy elmegyek a régi pszichiáteremhez, de nem akarom, hogy megint tele legyek tömve gyógyszerekkel. 3évig szedtem Frontint, nagyon nehezen álltam le róla. Már az öngyilkosság is eszembe jutott, szörnyű így élni, gyakorlatilag egész nap folyamatosan feszült idegállapotban vagyok, 120 körüli a pulzusom, izzadok. Ez teszi ki minden napomat. A kicsit agyon féltem, de csak ez az egy dolog van előttem, hogy kiesik az ablakon, de még így picike babaként. Mit csináljak? SEGÍTSEN VALAKI :(

2012. márc. 29. 14:36
1 2 3 4
 21/34 anonim ***** válasza:
100%

Én "egészséges" vagyok, mégis alapból ódzkodom a panelházaktól vagy az emeletes házaktól. Nem lehet, hogy megoldás lehetne, ha valamilyen úton-módon megpróbálnátok elköltözni? Csak otthon van ez az érzésed, vagy máshol is? Tehát konkrétan a magasság zavar?

Abban igaza van a többieknek, hogy mindenképpen szakember segítségét kell kérned, mert valószínűleg ez a probléma nem tud magától megoldódni. Első körben lehet, hogy olyan valakit kéne felkeresned, aki valóban meghallgat, és nem rögtön gyógyszert ír fel. Hátha tud valami "okosat" mondani.

2012. márc. 29. 15:45
 22/34 A kérdező kommentje:

A lakás váltásra már én is gondoltam, a kislányom halála után is közvetlenül, mert már akkor is itt laktunk. A gond az, hogy van hitel is rajta és a mai világba nem olyan egyszerű túladni egy ilyen lakáson. Leírom akkor egy kicsit részletesebben a dolgokat, nagyon jól esik, hogy ennyi ember válaszolt, nem is gondoltam.

23 évesen utolsó éves főiskolásként lettem terhes, nagyon örültünk neki, már pocakosan volt a diplomaosztó. Akkor vettük ezt a lakást is, kis szülői segítséggel meg hitellel. 3 szobás, szépen berendeztük a hálót, nappalit és a rózsaszín babaszobát. Terhesség végig teljesen normális, jól bírtam, minden eredményem, a vérvételek, AFP, hízás minden tökéletes volt, dokim szerint nagykönyvbe illő. Utolsó héten már nagyon izgatottak voltunk, kiságyba be volt készítve a rózsaszín csíkos tipegő, táska összepakolva. Reggel 9-re kellett menjek NST-re. Sose felejtem el, viccelődtünk a kocsiba, mikor belementünk egy nagy huppanóba, hogy sebaj, ha bent kell maradni szülni, már 3-an jövünk haza. Este még mozgott a baba, reggel se volt semmi bajom, igaz akkor már nem éreztem, de a dokim mondta szülés előtt már nem olyan aktívak, én hittem neki, meg amúgy is tök jól éreztem magam, akkor mi bajom lehetne? Semmi görcsölés, vagy vérzés. A folyosón várakoztunk, mindenki mondta, hogy jaj milyen szép nagy poci, már biztos nincsen hátra sok. Negyed 10 után szolítottak, a szülésznő rám rakta az NST-t. Elkezdte keresgélni a szívhangot, sehol semmi. Én voltam, aki őt nyugtatta, biztos szar a gép, meg el van bújva. Még akkor se fordult meg semmi rossz a fejembe. Kb 10 perc után mondta, hogy lehívja a dokim, nézzen meg UH-n, mert ő nem találja. Dokim jött azonnal, be UH, tele volt a folyosó. Láttam az arcán milyen gondterhelt, kérdeztem mi van? Erre ő :Részvétem, a baba sajnos már nem él. Mi van? Fel se fogtam mit mond. Először ordítottam, hogy nézze meg jobban az UH-t biztos béna azért nem látja, hívjon konzilliumot, én 5 napon belül szülök és viszem haza a lányomat. Lehívta a főorvost, ő megerősítette a diagnózist. Én örjöngtem, le kellett nyugtatózniuk. Felmentem a szülőszobára, kaptam oxitocynt meg szurikat, a férjem könyörgött, hogy legyen császár. Nem lehet az én érdekemben, azt mondta a doki. 28 órányi vajudás és 3 óra kitolás után (mivel a babám nem tudott segíteni) szültem meg. Utána napokig tiszta bódult állapotba voltam, simogattam a hasam, nem vettem róla tudomást, hogy már nem vagyok terhes. Ahogy hazajöttünk és megláttam a gyerekszobát összeomoltam. A férjem már másnap hozzá fogott átfesteni, minden egyes dolgot elajándékoztunk. Aztán nagyon hosszú ideig magamat hibáztattam, hogy mért röhögtem az úton, amikor a lányom már halott volt, biztos az én hibám, minek kellet a szobát előre megcsinálni stbstb. Közben megjött a boncolási eredmény, teljesen egészséges, keringési elégtelenség oxigénhiányból fakadóan, a köldökzsinóron kétszeres valódi csomó. Puff neki, ez volt az utolsó döfés-ekkor mentem el pszichiáterhez. Pszichológusnál már voltam, de az nem volt túl szimpatikus, talán ezért nem annyira nyíltam meg neki. Pszichiáter első alkalommal Frontint írt és adott egy szakvéleményt, hogy depressziós vagyok. És utána pár szörnyű év után jött a fiam. A gyógyszerrel jobban lettem, de nélküle szörnyű volt jó pár hónapig. A fiam szobáját direkt átcseréltük a nappalival, nem akartam ugyanabba a szobába rakni. De még mindig eszembe jut valahányszor bemegyek a már nappalinkba, hogy nézett ki gyerekszobaként. Ezt csak azért írtam le ilyen részletesen, hogy elmondjam milyen lelkiállapotokat jártam meg.

2012. márc. 29. 16:08
 23/34 anonim ***** válasza:

Szörnyű, amit leírtál. Tudom, hogy vigaszt nem jelent neked, de ez bármelyikünkkel megtörténhetett volna/megtörténhet. Senki sem hibás, ahogy az orvosod mondta, fatális baleset. Nem tudom van-e ilyen fórum vagy csoport valahol, azt sem tudom, hogy van-e értelme, tud-e segíteni, csak egy ötlet, hogy sok megrázó dolgot olvasni itt a gyik-en ebben a témakörben, ti anyukák, akik átmentetek azon, hogy elveszítettétek a babátokat, beszélgetéssel nem tudtok egymáson segíteni? Úgy értem, ha látod, hogy nem vagy egyedül. Úgy gondolnám, hogy ti talán jobban megértenétek, hogy min ment/megy keresztül a másik, mint az akivel nem történt ilyesmi. Lehet, hogy ez is segítene annyit, mint egy pszichiáter, esetleg többet? De lehet, hogy ez butaság.

Van egy anyuka, aki még ősszel írt ide, a kislányát és a férjét veszítette el autóbalesetben, a kislánya 20 hónapos volt. Nemrég írt ide, talán az utolsó bejegyzése, hogy eddig bírta nélkülük. Pedig annyian, de annyian írtak neki az elmúlt hónapok során, nagyon sok mindenki nyomon követte, hogy hogy alakul az élete. :-(

2012. márc. 29. 16:19
 24/34 anonim ***** válasza:
100%

Kedves kérdező!

Ezeket hívják "kényszergondolatoknak" a pszichiátriában! Az, hogy most éppen mi váltotta ki, mi zajlik benned, nem látjuk így az interneten át.

Azt tudnod kell, (ha tetszik, ha nem), hogy ez elsősorban PSZICHOLÓGUsra és PSZICHIÁTERRE tartozik! Tehát elsősorban PSZICHOTERÁPIÁT, nem javuló esetben pedig gyógyszert (NEM FRONTINT!!!!!!!!!!!) igényel!!! Nagyon hangsúlyozom, hogy nem a Frontin a kényszer gyógyszere! Teljesen más hatású vegyülettel kezelik, ami nem nyugtató.

A lényeg, hogy ez annál sokkal komolyabb, minthogy a gyakorikerdesek oldalán tanácsokat adjunk. Sajnos ettől nem fog elmúlni. Javaslom keresd meg Szamosi Évát (ő pszichológus, nem gyógyszerel, viszont kiváló terapeuta), ő fog tudni segíteni. Hókuszpókuszt nem javaslok, mert lejjebb vihet.

Zárójelben kérdezném, hogy nem volt bűntudatod a korábbi baba halála miatt?

2012. márc. 29. 17:13
 25/34 anonim ***** válasza:
A bűntudat, hogy tudattalanul magadat hibáztadod a bab haláláért okozhat ilyen kényszergondolatokat, hogy a mostani gyerkőcöt is esetleg "megölöd". Nagyon fontos a pszichoterápia a gyerkőc érdekében is! Rendbe lehet hozni, ne félj, de muszáj elmenni.
2012. márc. 29. 17:16
 26/34 A kérdező kommentje:
De nagyon-nagyon sokáig magamat okoltam. Úgy gondoltam nem vigyáztam rá eléggé, bűntudatom volt, amiért jókedvem volt, mikor már halott volt bennem, bűntudatom volt, amiért így történt az egész. Mielőtt teherbeestem volna kezdtem el szépen tudomásul venni, hogy nem tudtam volna semmit tenni. Persze még mindig van bennem HA, pl. mi van ha 1 nappal hamarabb megyek NST-re. De mielőtt terhes lettem, már jól voltam Frontin nélkül is, várandósság alatt is végig, szülés után is eufória volt, itthon kezdődött az egész. De nem úgy van a látomásomban, hogy én dobom ki, hanem pont fordítva, hogy vissza akarom húzni és sikítok, de végig nézem, ahogy lezuhan, földet ér.
2012. márc. 29. 17:23
 27/34 anonim ***** válasza:
100%
Terápia, nagyon fontos lenne!
2012. márc. 29. 17:30
 28/34 A kérdező kommentje:
Ja és még annyit, hogy hétfőn este volt a mély pontom. Egésznap rosszul voltam, izzadtam, fulladtam, nem bírtam enni se nagyon. Este mikor hazaért a férjem elmentem fürdeni, és azt néztem a kád feletti vízcső elbírna-e ha felakasztanám magam. Most is sírok, de borzasztóan érzem magam, félek, hogy őrült leszek, és már úgy voltam vele, inkább öngyilkos leszek, ne hogy kárt tegyek a kisfiamba, ha elborul az agyam. Tudom, szörnyű. Elég bátorságom nem volt meg is tenni, de azóta minden este nézem a vízcsövet fürdéskor.
2012. márc. 29. 17:42
 29/34 anonim ***** válasza:

Először is, a 16 órás irományodon elsirtam magam,nem kicsit...

másodszor 17:nemtomhányassal nagyon egyetértek,igaz ugyanazt irtam én is az elős oldalon,de hallgass ránk kérlek.........!!!Ha már megfordult az öngyilkosság is a fejedben,ez nem vicc...ettől biztpsan nem lehet rosszabb egy kis antidepresszáns,nekem pl. amit a legtob embernek felirnak abszolut nem volt jo,de van egy olyan ami total maskepp mukodik,nem okoz függőséget,és negyed anniy mellékhatása sincsmint a legtob SSRI nek. Kérlek szépen keress fel egy pszichologust probaljatok meg a pszichoterápiát,és ha még az is lesz a vége hogy gyogyszert ir,az is sokkal jobb mint ez amiben most vagy. Szerintem ezt te is tudod!!!!!!! Ha akarsz irhatsz privatot is. Egy ex depresszios/szorongo/pánikbeteg/kényszergondolatos és talán PSTD-s szal diagnozis az van itt is bőven:-)

2012. márc. 29. 18:59
 30/34 anonim ***** válasza:
100%

Biztosan sokan mondták már neked a környezetedben, hogy ne legyen lelkifurdalásod a kislányoddal történtek miatt, de igazuk van. Sajnos nem járhatunk minden egyes nap vizsgálatokra, hogy minden rendben van-e a babánkkal. Az orvosodnak is igaza volt, a szülés előtt tényleg el tudnak csendesedni a babák, az én kislányom sem mozgott túl sokat a szülés előtti napokban, úgymond rákészült a születésre. Sajnos rá kell bíznunk magunkat az életre, a vakszerencsére, és bízni abban, hogy rendben alakulnak a dolgaink.

Nálad hepiend lett a vége, ha lehet ilyet mondani, a pároddal nagyon megrázó dolgon mentetek keresztül, de együtt vagytok és született egy egészséges kisfiatok. A pszichológus vagy pszichiáter helyett mi nem beszélhetünk, nem fogjuk tudni megoldani az érzéseidet itt a gyik-en, de egy biztos, van miért élned. Ne nézegesd a csöveket fürdés közben, próbáld meg megbeszélni a férjeddel és a családoddal, hogy komolyabb a problémád annál, hogy szakember segítsége nélkül elboldogulj, segíteni fognak neked átvenni a terheket a kisbabád gondozásával kapcsolatban, te pedig felkereshetsz valakit, aki segíteni tud. Ilyen irányba próbálj meg elindulni. Most még talán nem érzed, de a kisfiadnak szüksége van rád. Néhány hét, és rád fog mosolyogni, néhány hónap, és nem lesz más a szemében, aki felér hozzád. Nem szabad őt megfosztanod attól, hogy az édesanyja vagy, a férjedet sem attól, hogy a felesége, társa legyél. A körülötted lévő emberek szeretnek téged, és szerintem bármit megtesznek azért, hogy segítsenek neked. Csak ne félj segítséget kérni tőlük. És írj ide!

2012. márc. 29. 19:13
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!