Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ti is rosszul vagytok, amikor...

Ti is rosszul vagytok, amikor a család beleokoskodik a baba etetésébe, vagy nevelésébe, főleg olyanok akiknek nincs is gyereke?

Figyelt kérdés

Azt már nem részletezném, hogy a nagyszülők sokszor mit művelnek, szerencsére őket már nagyjából lehet kezelni. De a sógornőim (a férjem bátyának a felesége, illetve az én bátyámnak a barátnője - nem is felesége!) 30 körüli nő mindkettő, nincs még gyerekük, és közelről is kb. akkor látnak kisbabát, amikor az enyémmel találkoznak, aki jelenleg 1 éves. Rosszul vagyok, hogy állandóan meg akarják etetni mindennel, anélkül, hogy tőlem megkérdeznék, szabad-e, pl. bármivel a tányérjukból, paprikával az ecetes salátából, stb. Oké, én is adok neki mindenfélét, és megkóstolhat szinte bármit, de azt szeretném tudni ha valaki ad neki valamit, tehát jó lenne, ha előtte megkérdeznének.

Az egyik azt csinálta régebben egyszer ebédnél, hogy engem "tehermentesítsen" készséggel átvállalta a babám etetését amikor a főzelék kb. felénél jártunk, hogy én is el tudjam kezdeni a levest. Persze a gyerek három kanál után elkezdett nyüglődni, majd sírni, mire a sógornőm közli nevetve, hogy ez a kaja olyan sz@r (amit én főztem a gyereknek), hát ezt ő sem enné meg, nem csoda, hogy sír a gyerek tőle. Én erre nem bántom meg őt, csak finoman úgy intézem, hogy adja nekem vissza az etetőkanalat, mert nem fogom őt megbántani azzal, hogy a gyereknek ízlik az ebéd, azért kezdett el sírni, mert utálja ha idegen eteti! De ezzel nem bántom meg őt, aki tudom, hogy évek óta szeretne gyereket, csak nem jön össze. De ő miért szól be nekem? Utána persze mind megette a főzeléket a babám. A másik sógornőm, a minap ugyanez volt pepitában, etetem a babámat a vasárnapi ebédnél, az első kanálnál kicsit fintorgott, mert kicsit meleg volt még az étel (ami akkor üveges bébiétel volt egyébként), erre ez a másik lány: -fúúúú, de sz@r, igaz, hát ezt nem ízlik neked! Majd odafordul anyámhoz, és mondja neki, hogy a gyereknek lehetne abból az ebédből is adni amit mi eszünk, csak össze kellene darálni. Anyám helyesel, a bátyám is (ugye szintén még csak képről látott gyereket az enyémen kívül), én meg erre mondtam, hogy igen, kaphatna belőle, és fog is belőle kapni, de először megeszi a saját ebédjét, és utána megfogja kóstolni a mienkből is azt amit lehet neki. Mert pl. úgy 1 dl tejfölös szószt teljes egészében nem fogok neki adni. De mondjuk egy szelet főtt marhát is hiába darálok le, nem fogja megenni. De a sárgarépát és a borsót viszont megeszi a levesből, adtam is neki, meg is ette. De miért kell nekem magyarázkodnom???

A férjem testvére és felesége múltkor abba is beleokoskodtak, hogy miért sír a gyerek, miért vesszük fel, nem kellene, bezzeg az ő barátaik így meg úgy csinálják, a miénk meg már el van kényeztetve. Röhej, dehogy van elkényeztetve, azért mert megvigasztaljuk ha megijed valamitől vagy beüti magát és sír? Komolyan nem értem, nekem nem jutott soha eszembe másokat így kritizálni főleg nem olyan témában amihez fogalmam sincs.

2012. márc. 27. 11:37
1 2 3 4 5
 41/44 anonim ***** válasza:

Aranyos volt 91%-ostól ez a ringbe szállok kifejezés :-)

És talán jól is jellemzi a gyk-n zajló beszélgetéseket. A többség a végletekig ragaszkodik a véleményéhez, próbálja beleverni a másikba. Ha meg véletlenül megérinti egy válasz, akkor jön az "igazad van, de..." kezdetű mondat, ami gyakran végződik úgy, hogy az én helyzetem (anyósom, apósom, sogornőm, családom) más, velük így nem lehet.

Pedig az egésznek nem erről kellene szólnia.

És ha már elkezdtem off-olni, folytatom még kicsit.

A kérdésben és később is többször említve lett, hogy ne szóljon bele az, akinek nincs gyereke. Most az utolsó kommentben Te írtad, kedves Kérdező, hogy én nyilván már edzett vagyok az ilyen szituációkban, mivel nekem 5 is van, ergo - és ez már feltételezés -, nem működnek a válaszaim. Az egyik válaszadó meg úgy érezte, én lenézem az egy gyerekeseket. Pedig ha valaki elolvasta az írásaimat, szó sem volt ilyesmiről. Ugyanis én is egy gyerekesként kezdtem, sőt hiszitek, vagy sem, nem felejtettem el, milyen volt akkor. Nem hiszem, hogy a gyerekek száma határozná meg valaki hozzáállását a dolgokhoz.

De hogy visszakanyarodjak az utolsó kommentedhez, Kérdező, leírom neked, én mikor jöttem rá, hogy a gyerek nem csak az enyém, és mikor tanultam meg együtt örülni neki a családdal.

Az első gyerekem első születésnapja hétköznapra esett. Megbeszéltük a családdal, hogy hétvégén leutazunk hozzájuk, és ott ünnepeljük meg. A nagy napot hármasban, tortával akartuk ünnepelni. Hát anyósom kora délután beállított hóna alatt egy csokitortával. Most mit mondjak, nem örültem neki, úgy éreztem, elrontja ezt a nagy eseményt. Finoman éreztettem is vele, hogy nem szívesen látott vendég. Nem is maradt sokáig, talán egy órát. De szívbemarkoló volt a szomorúság a szemében, amikor elbúcsúzott a kicsitől. Emiatt extrán dühös voltam rá, mert elromlott a hangulatom is. Csak este, lefekvés után jöttem rá, hogy bűntudat, amit érzek.

Másnap felhívtam, elnézést kértem. Hiszen az első unokája első szülinapja miatt bumlizott órákat. Csak ott akart lenni, része akart lenni ennek a napnak. Én meg eltoltam az egészet az önzésemmel.

Azóta jó néhány születésnap lezajlott nálunk. Az ajtóm nyitva áll bárki előtt. És nem csak a segítség miatt, amire szintén az utolsó kommentedben utaltál, kedves Kérdező. Kicsit más ugyanis a helyzet. Nem vagyok rászorulva a segítségre, mert a gyerekek közül 3 már kamasz, a két kicsivel így könnyen elboldogulunk. Nálunk is úgy van, hogy egymás kezéből veszik ki a rokonok a kicsiket. Azért várok mindenkit szeretettel, mert számomra fontos a család, és tudom, hogy mi is fontosak vagyunk nekik. És azóta az eset óta anyóssal törekszem arra, hogy ne bántsak meg senkit, ne okozzak szomorúságot, fájdalmat.

Bocs, hogy hosszú lett. Ígérem, ez volt az utolsó kommentem.

2012. márc. 29. 15:04
 42/44 A kérdező kommentje:
Köszönöm, pont most írtad le, hogy pont ilyen voltál te is, tehát nem a mai anyukák ilyen olyan amolyan hülyék, hanem ez úgy szólván természetes, és kell egy folyamat ami során az ember rájön a dolgokra. Azt is leírtad, hogy nem ezzel a hozzáállással kezdted, hanem az első gyerek első szülinapja után változtál. Nálunk ugyanígy lesz ez a folyamat, de hozzáteszem, nem csak nekem kell változnom, hanem a többieknek is, kellenek ezek a "harcok" ahhoz, hogy én is és a család többi tagja is rájöjjön, hogyan alakuljanak a viszonyok az első kisunoka/unokahúg,-öcs megszületése után. Helyére kell tenni a dolgokat. Egyébként az is törvényszerű, hogy az embert a nem vérszerinti rokonai jobban idegesítik, lásd anyós, após, sógornő és társai. A saját bátyám kritikáját nem veszem annyira kéretlen beleszólásnak, mint az ő barátnőjéét. Tekintve, hogy a bátyámmal nőttem fel, szeretem, a testvérem, civakodtunk egész életünkben, nem izgat fel, ha a babámmal kapcsolatban mond véleményt. Ám ha a barátnője mondja, azt hirtelen már nem tudom hova tenni, megdöbbenek és idegesít, bocsánat, de ezt érzem. Egyébként egy hozzászólást, véleményt vagy kérdést meg lehet úgy is fogalmazni hogy ne legyen bicskanyitogató, ez csak jóindulat kérdése, a sógornőim képesek így is megnyilvánulni, pont ezért tudom, amikor valamit beszólogatásnak érzek, azt annak is szánták.
2012. márc. 29. 23:29
 43/44 anonim ***** válasza:

Szia!

Na, hogy sikerült a szülinap?

2012. máj. 25. 13:32
 44/44 anonim ***** válasza:
Tényleg, írj valamit!Javult a helyzet? Üdv!
2012. máj. 25. 18:39
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!