Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ti is rosszul vagytok, amikor...

Ti is rosszul vagytok, amikor a család beleokoskodik a baba etetésébe, vagy nevelésébe, főleg olyanok akiknek nincs is gyereke?

Figyelt kérdés

Azt már nem részletezném, hogy a nagyszülők sokszor mit művelnek, szerencsére őket már nagyjából lehet kezelni. De a sógornőim (a férjem bátyának a felesége, illetve az én bátyámnak a barátnője - nem is felesége!) 30 körüli nő mindkettő, nincs még gyerekük, és közelről is kb. akkor látnak kisbabát, amikor az enyémmel találkoznak, aki jelenleg 1 éves. Rosszul vagyok, hogy állandóan meg akarják etetni mindennel, anélkül, hogy tőlem megkérdeznék, szabad-e, pl. bármivel a tányérjukból, paprikával az ecetes salátából, stb. Oké, én is adok neki mindenfélét, és megkóstolhat szinte bármit, de azt szeretném tudni ha valaki ad neki valamit, tehát jó lenne, ha előtte megkérdeznének.

Az egyik azt csinálta régebben egyszer ebédnél, hogy engem "tehermentesítsen" készséggel átvállalta a babám etetését amikor a főzelék kb. felénél jártunk, hogy én is el tudjam kezdeni a levest. Persze a gyerek három kanál után elkezdett nyüglődni, majd sírni, mire a sógornőm közli nevetve, hogy ez a kaja olyan sz@r (amit én főztem a gyereknek), hát ezt ő sem enné meg, nem csoda, hogy sír a gyerek tőle. Én erre nem bántom meg őt, csak finoman úgy intézem, hogy adja nekem vissza az etetőkanalat, mert nem fogom őt megbántani azzal, hogy a gyereknek ízlik az ebéd, azért kezdett el sírni, mert utálja ha idegen eteti! De ezzel nem bántom meg őt, aki tudom, hogy évek óta szeretne gyereket, csak nem jön össze. De ő miért szól be nekem? Utána persze mind megette a főzeléket a babám. A másik sógornőm, a minap ugyanez volt pepitában, etetem a babámat a vasárnapi ebédnél, az első kanálnál kicsit fintorgott, mert kicsit meleg volt még az étel (ami akkor üveges bébiétel volt egyébként), erre ez a másik lány: -fúúúú, de sz@r, igaz, hát ezt nem ízlik neked! Majd odafordul anyámhoz, és mondja neki, hogy a gyereknek lehetne abból az ebédből is adni amit mi eszünk, csak össze kellene darálni. Anyám helyesel, a bátyám is (ugye szintén még csak képről látott gyereket az enyémen kívül), én meg erre mondtam, hogy igen, kaphatna belőle, és fog is belőle kapni, de először megeszi a saját ebédjét, és utána megfogja kóstolni a mienkből is azt amit lehet neki. Mert pl. úgy 1 dl tejfölös szószt teljes egészében nem fogok neki adni. De mondjuk egy szelet főtt marhát is hiába darálok le, nem fogja megenni. De a sárgarépát és a borsót viszont megeszi a levesből, adtam is neki, meg is ette. De miért kell nekem magyarázkodnom???

A férjem testvére és felesége múltkor abba is beleokoskodtak, hogy miért sír a gyerek, miért vesszük fel, nem kellene, bezzeg az ő barátaik így meg úgy csinálják, a miénk meg már el van kényeztetve. Röhej, dehogy van elkényeztetve, azért mert megvigasztaljuk ha megijed valamitől vagy beüti magát és sír? Komolyan nem értem, nekem nem jutott soha eszembe másokat így kritizálni főleg nem olyan témában amihez fogalmam sincs.

2012. márc. 27. 11:37
1 2 3 4 5
 31/44 anonim ***** válasza:

MOndjuk az, hogy kiakadsz a torta miatt, már tényleg sok :)

Én kisfiam első szülinapján volt 3 torta :))))

Sütöttem neki én.

Rendelt neki a keresztanyukája.

Nagymamám falujában lakik egy kedves lány, aki hobbiból süt, megtudta, hogy nagyim jön a kis dédunokája első szülinapjára, és sütött egy nagyon helyes tortát és elküldte a számára ismeretlen kisfiúnak, csak mert jüban van a nagymamámmal a lány.

Ezek kedveskedések.

Meg kell valahogy tanulni megkülönböztetni a kritizálást és a gyerek felé irányuló szeretet kinyilvánítását. És a humort. Azt szerintem is durva, hogy a fiadnak a sógornő tortát akar sütni, és te már ezt is egy gúnyos "halleluja"-val nyugtázod. Pedig én sógornőmékről aztán lehet rémsztorikat mesélni, tehát én sem vagyok maga a "családi nyugalom és türelem szigete", de azért a kedveskedésnek én tudok örülni.

2012. márc. 28. 14:19
 32/44 anonim ***** válasza:

a 22 - es vagyok.

Tényleg jó meglátása van a 21 -es válaszolónak és tényleg a gyerekek a nagyi unokái, a nagynéni unokahúgai stb., de amikor a 4 gyerekes anyósom olyanokat mond a gyerekeimnek, amikor hozzám bújnak, mert már fáradtak és alvás előtt vannak, hogy "miért szereted az anyukádat, ne szeressd őt, most engem szeress! " és kitépi a kezemből, a gyerek üvölt ... hát nem tudok nevetni a dolgon. és ezt nem egyszer megcsinálta. hogy mondhat ilyet, hogy egy kisbaba ne szeresse az anyukáját. Vagy feljön hozzájuk játszani, ő ütögeti meg magasra dobálja a labdát nagyokat rikkantva, hogy hopp - hopp, a gyerekek meg csak nézik rezzenéstelen arccal, aztán elunják és nem foglalkoznak vele, erre megjegyzi, hogy milyen buta gyerekek még a labdának sem örülnek. Vagy ha a 3 éves lánytól kisebb korában elkérte a babáját, de az nem akarta neki adni, akkor fél órát azt hajtogatta, hogy milyen irigy a gyerek. Szegénykém, azt sem tudta milyen irigynek lenni. Nem panasz képpen, a nagyobbik lány downos, lassabban fejlődik és rosszul esik, ha lebutázza vagy irigynek titulálja. Ezek apróságok, de összegyűlnek és nagyon bántóak tudnak lenni. Higgyétek el én próbáltam nem figyelembe venni, humorral kezelni dolgokat, de ilyen esetben azt hitte szabad a gazda és még durvább lett. Úgyhogy a gyerekeket úgy nevelem, hogy a nagyiékat és rokonokat szeretni kell, rendszeresen látogatjuk őket, ha adnak nekik valamit és a koruknak megfelelő, elfogadjuk (az ételre gondolok, mert játékra és ruhára az anyósom inkább odaadja a pénzt a többiek megkérdezik mire van szükségük), de az anyóssal én tartom a tisztes távolságot. Nincsenek eltiltva senkitől sem, de mi vagyunk a szüleik és ha tudom, hogy valami nem jó nekik, vagy tudom, hogy miért sír és szólok, akkor ne mindig lehurrogás legyen a vége, hanem engem, minket is értsen meg valaki, ne csak mi toleráljuk mások véleményét.

az 5 gyerekes anyuka szerencsés, hogy ilyen családja van, de ez nem mindenhol működik így, bármennyire is szeretné az ember

2012. márc. 28. 15:15
 33/44 anonim ***** válasza:

Kedves 22-es!

Lehet, hogy tévedek, de mi már beszélgettünk a gyerekek alvásidejével kapcsolatban. Én írtam, hogy egyszerre alszik a két kicsi.

Az a gond, hogy igazából nem értitek, mit akarok mondani.

Nem a családdal vagyok szerencsés, bár tényleg klassz családom van, hanem egyszerűen nem veszem fel ezeket a dolgokat.

Szerintetek nálunk nem hangzottak még el a következők:

2012. márc. 28. 15:54
 34/44 anonim ***** válasza:

Bocsi elment, itt folytatom:

-Most a mamát szeresd, ne anyát.

-Hagyd a csúnya apát, gyere a tatihoz.

-De csúnya vagy! - mert mondjuk nem akart enni

-Add oda a cumidat az öcsédnek! De kis irigy vagy! (nem adta oda, öcsi amúgy nem is cumizik)

-Anya ezt nem tudja, majd a mama segít.

Meg ezer hasonló. Ezek az apró mondások még a mi gyerekkorunkban, sőt még az előtt születtek. Ezek egyszerű szlogenek.

Senki sem gondolja komolyan, hogy ne szeresse a gyerek az anyukáját, hogy az apja rossz, hogy Ő maga csúnya, vagy irigy. Mondják, mert azt tanulták az anyáiktól, hogy így kell beszélni a gyerekkel. A gyerek meg megtanulja venni a lapot. Nincs értelme ezen felhúzni magunkat.

Én is szoktam hasonlót válaszolgatni, és a család sem bántódik meg.

2012. márc. 28. 16:00
 35/44 anonim ***** válasza:

értem én, hogy nem kellene ezeket magára venni az embernek, mint írtam próbáltam is, csak ha az embert sok bántás éri nem biztos, hogy sokáig bírja nem magára venni a dolgokat. ezek a "bántások" nem a gyerekek születésével kezdődtek, onnantól csak fokozódtak. és nem mindegy milyen hangsúllyal, gúnnyal mondanak valamit. bármennyire is nem kedvelem a mamát, még egyszer sem mondtam a gyerekeimnek, hogy ne szeressék őt, sőt. Mert úgy gondolom, ha valakit én nem kedvelek, az nem azt jelenti, hogy másnak sem kell őt szeretni és az én "harcom" a mamával nem a gyerekek harca a mamával. és ugyebár a férjem anyukájáról beszélünk, sok ilyen megjegyzés a férjemnek sem tetszik és nem én hergelem az anyukája ellen, hanem ő mondja, hogy már megint milyen megjegyzéseket kaptunk és neki is rosszul esik, pedig neki aztán tényleg birka türelme van.

Jó dolog, hogy te ezt ilyen könnyen tudod kezelni, nekem még nem megy.

2012. márc. 28. 21:42
 36/44 A kérdező kommentje:

sziasztok újfent! :) Osztom mindenki véleményét! A "hallelúja" meg a cinizmus már azért jön belőlem, mert én is ilyen megbántódott anyuka vagyok :), aki nem tud attól elvonatkoztatni, hogy beszólogatnak a sógornők, értem én, hogy humornak szánják a dolgokat, szeretek is magamon nevetni, tudok is, csak tőlük váratlanul ér, nem várnám, egy velem hasonló korú nőtől inkább kedves beleérzést várnék és nem a humorizálást, de majd ők is meglátják, ha lesz gyerekük, erre tényleg csak ezt tudom mondani. Persze ezért jön belőlem a cinizmus és nem tudok elsőre örülni a tortájának, de tudom én is, hogy ez nem normális, tehát nyilván próbálom magamban helyére tenni a dolgokat.

Az öt gyerekes válaszoló már nagyon edzett, irigylem is ezért, öt gyerekkel már rég túl van árkon bokron, ilyen nagy családdal egész más, talán már nem is emlékszik milyen volt az első babával amikor még próbált mindenben ügyes lenni, a család meg külső szemlélőként osztotta az észt. Nyilván több gyereknél az ember külön hálás, ha lefoglalják a gyerekeit, ha a család többi tagja is gondoskodik róluk, ha van más is aki megetesse, megtörölje az orrát, mert az embernek öt keze ugyebár nincs. Persze nálunk is etetik, itatják (amivel én megengedem), puszilgatják, mindent hagyok nekik nyilván való, de mondjuk ha anyukám "meggyomrozza", hogy az ő szavával éljek, és a gyerek sír, akkor rá szoktam szólni. Néha nem bírom cérnával. Amikor még csak egy gyereke van az embernek tényleg rossz érzés, mikor kimarják az ember kezéből, nálunk "verseny" van állandóan, kinek az ajándékának örül a gyerek legjobban, a nagyszülők egyszerűen nem bírják türtőztetni magukat. Anyukám egy időben azon kattogott állandóan, hogy a babám az apját szereti-e vajon jobban vagy őt, a nagyit. Aztán egy alkalommal el kellett mennem itthonról kora reggel, a férjem vigyázott rá, majd megjött a váltás, a nagyi, a férjem elment dolgozni, a gyerek sírt utána. Mikor hazaértem, anyám döbbenten meséli, hogy képzeljem sírt az apja után, ezek szerint ő csak a harmadik a sorban, és az apja a második, ez most bizonyosságot nyert. Teljesen meg volt illetődve ettől. Olyan is volt, hogy anyukámat kellett vígasztalnom, mert sírt, azt mondta, őt nem szereti a kisunokája, mert mindig utánam sír ha itt hagyom, hogy ő vigyázzon rá, és látja, tudja, hogy én ezt még élvezem is, direkt úgy intézem, hogy a gyerek sírjon utánam, valljam be! Persze mentegetőztem, de gondoltam magamban, hogy ezt már nem bírom idegekkel. Nem azért köszöntem el a gyerektől egy puszival, hogy anyámnak ártsak, hanem azért, mert az ösztöneim szerint vigasztaltam az akkor már síró gyereket. Utána azt kezdtük el csinálni, hogy nem búcsúzom el a babától, hanem eltereli anyám a figyelmét, kvázi átverjük és úgy lépek le. Nem voltam ennek a híve, de tényleg bevált, sajnos máshogy nem lehet, de remélem nem érzi, hogy ilyenkor át van rázva, majd ha nagyobb lesz talán meg lehet vele jobban beszélni, hogy nyugi visszajövök nemsokára, stb. Engem egyébként nem zavar, ha sír utánam, mert én nem hallom, jobban szeretném, ha igenis megtanulná, hogy én néha elmegyek, ezt tudomásul kell venni, és játszani tovább a nagyival, de ezt anyám nem akarja, azt mondja, neki sírós gyerek nem kell, nem azért jön át, hogy egy vergődő hisztigéppel legyen, élvezni akarja a kisunokája társaságát, tehát úgy surranjak ki az ajtón, hogy a gyerek ne vegye észre. Most akkor álljak le harcolni, különben anyám át se jön.

2012. márc. 29. 11:59
 37/44 anonim ***** válasza:

a 22 -es vagyok

írok pár mulatságos dolgot is

- a nyálammal kenegessem a gyerek térdhajlatát, így jobban nyúlnak az inak és magasabbra fog nőni

- ne engedjem, hogy a pici megtanuljom mászni, mert nem fog tudni járni

- eleinte, mikor kivittük a szemetet (még nem voltak gyerekeink), pár percre rá kiment, kivette a zsákot a kukából és feltúrta az egészet, a mai napig nem tudjuk, mit keresett, de pár ilyen eset után kimentünk hozzá és megmondtuk, hogy ha valamire szüksége van inkább szóljon, megvesszük és ne a szemetesben turkáljon

- ezek után nem a szemetesben turkált, hanem még bent átnézte a szemeteszsákot, még a gyerek használt, kakis pelusait is kibontotta és átnézte

- az FBI megfigyelő egysége kutya füle hozzá képest, a család többi tagjának elmondta mikor, hova, mivel mentünk, milyen irányba indultunk, hányszor húztuk le a WCt, kik jártak nálunk, hányszor voltak itt, az ablakból, széken állva leselkedik utánunk, a többiek szeme láttára pattant fel egyszer a székre, amikor látta, hogy elmegyünk az ablaka alatt és ezt mondta: "nem mennek messzire, nincs velük a gyerek"

- most a legújabb őrület a szennyvízzel való öntözés a kertben, tavaly nyáron is azzal öntöztek, aztán meg nagy kedvességgel hozta a zöldséget, hogy együk meg. elfogadtam, majd kodobtam. mondom neki, hogy ne öntözzék bűzös szennyvízzel a kertet, nem egészséges, erre ő: csak jól meg kell mosni és főzés után nem lesz semmi baj. az meglehet, de a tudat, hogy mivel öntözték ... hát nem tudom

- és végül értem én a tréfát is, simán lehülyézzük egymást a szüleimmel, nincs belőle semmi sértődés, mert nem úgy hangzik el a "te teljesen hülye vagy" vagy a "nem vagy normális", "tiszta bolond vagy". a férjem is tud kötetlenül szórakozni velük, ellentétben a szüleivel, mert ők nem veszik a lapot. a dédi is majd 80 éves és tőle sem hallottam olyanokat, mint a 72 éves anyósomtól és vele is lehet viccelődni. ezeket a dolgokat nem csak én veszem, vettem észre, hanem a többi menye is, csak azok nem mondják meg a véleményüket, a háta mögött beszélik ki, nekem

2012. márc. 29. 12:32
 38/44 anonim ***** válasza:

még utoljára ringbe szállok

a születésnapokhoz szeretnék hozzászólni

én is hasonlóképpen gondolkodom e téren, mint az 5 gyerekes anyuka, ez a család ünnepe. ehhez képest az anyósom: a nagyobbik lány első névnapján az udvaron adta át az ajándékát, ekkor még csak fél éves volt, nem szóltam, úgysem érti a gyerek. Szóltunk nekik, hogy hétvégén ünnepség a gyerek névnapjára jöjjenek fel egy sütire meg kávéra, hát nem jöttek. A nagylány 1. szülinapja éppen hétköznapra esett, reggel, miután elment itthonról a férjem feljött az anyósom és mielőtt átadta volna az ajándékot hozzámfordult, hogy akkor most már áruljam el, mikor is született a lányunk, mert előző nap este azon veszekedtek az egyik menyével, hogy mikor is születhetett (a napot nem tudta). A sógornőm tudta jól, a mama nem. Szintén meghívtuk a szülinapi zsúrra, nem jöttek. A második névnap: éppen reggelizünk, amikor megjelenik a mama és az etetőszékben megköszönti az unokát, majd elviharzik, mert siet, csak gyorsan felfutott, hogy letudja az egészet és ne legyen rá gondja - ezt így mondta. Na ekkor fogyott el a türelmem és megmondtam, hogy miért nem úgy köszönti meg az unokáját, ahogy illik, erre a kérdés: "miért, hogyan illik?". Mondom neki, hogy megfogja a papát és hétvégén, amikor megvannak híva az ünnepségre együtt feljönnek és megvendégeljük őket, úgy ahogy illik. A gyereknek is kijár a tisztelet, még ha 2 éves , akkor is. Ekkor volt az első alkalom, hogy feljöttek. A férjem fültanúja volt mindennek. A 2. szülinap: már a zsúrra jöttek, de csak az után, hogy a szüleim elmentek. A 3. szülinapot sikerült úgy megünnepelni, hogy mindenki ott volt. Volt is nagy öröm a lánynak, ezt gúnyolódás nélkül mondom.

Szülinapi tortából mindig 2 volt, egyet én sütöttem a másikat úgy hozta valaki, de el is fogyott.

A Mikulás hozzá mindig 2 nappal előbb érkezik, mint hozzánk, a nyuszi vasárnap délután hozza a tojást, a Jézuska 24 - én ebéd után jön, de erről már leszoktattuk, mert nagyon ünneprontó tudott lenni, mert ahogy ő mondja, "mindig az első akarok lenni".

22 - es

2012. márc. 29. 13:38
 39/44 anonim ***** válasza:

Ámulok, hogy mik vannak...

Nálunk most a legújabb húzás az volt, hogy sógornőm varratott magának egy ruhát (abban lesz a lányunk névadóján), és kitalálta, hogy ugyanolyat varrat a kislányunknak, és abban legyen a kicsi, mert ő egyformában akar lenni a lányunkkal... "Májat+banánt adj neki enni!" (Majd én eldöntöm, hogy mit adok a SAJÁT gyerekemnek, aki 6 hós.) Amivel az őrületbe tud kergetni: "Jaj de gonosz ez az anya/apa!!!" Szóltunk már neki, hogy ha ezt egyszer is meghalljuk a kicsitől, nagy cirkusz lesz itthon, de senki nem fog jól szórakozni!A többiről is tudnék regényeket írni, sajnos.

2012. márc. 29. 14:47
 40/44 anonim ***** válasza:

Én meg azon ámulok, hogy mi minden idegesít egy fiatal anyukát. De tényleg : Hihetetlen :)

Én is fiatal anyuka vagyok, "Megáldva" egy érdekes anyós-após-sógornő hármassal, de nem égetném őket máglyán ha viccelődnek vagy kedveskednek a gyereknek.

De nem hiába hallom egyre több embertől: egy mai anyukát gyerekével együtt inkább jobb letojni, abba nem köt bele.

2012. márc. 29. 14:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!