Mi ez az új őrület, hogy ne adjunk felvágottat a babának?
Nem adok ilyeneket a babamnak. Nem vagyok biomami, de odafigyelek azert, hogy legalabb karos dolgokat ne egyunk. Felvagottat magamnak is ritkan veszek. Tudom, hogy nem minden e egeszsegtelen, de vannak olyanok, amelyek nagyon karosak. Most nincs elottem felvagott vagy virsli, de arra emlekszem, hogy pl. az osszesbe raknak natrium-nitritet, ami bizonyitottam rakkelto hatasu. Nyilvan nem egyszeri alkalomtol, ertelemszeruen rendszeres fogyasztasa veszelyes lehet, hat meg egy pici szervezetre nezve. Ez nem divat kerdese. Jarjon itana, akit erdekel a gyereke egeszsege. Annyi minden mast lehet adni a babanak, ami finom es egeszseges is. Ja, hogy azt el kell kesziteni, idoigenyes, akkor elnezest, valoban egyszerubb, hogy ravagunk a szelet kenyerre a felvagottat azt annyi.
Es a gyerekem nem a mu, hust alig latott valamibol kapja a hus adagjat, hanem finom, friss hust veszek neki a piacon es az fozom meg. A virsli teljesen folosleges. De ez magyar szokas, ugy vettem eszre, ez a kenyer felvagott mania.
Egyebkent a felvagottakba osszedaraljak a maradek undorito kinezetu hust, abbol is keveset, a nagyjat pedig porok formajaban kulonfele tartositoszerek,,aromak, izesito, izfokozo, stabilizatorok, stb. teszik ki. Mmm, nagyon fincsi.
Régen a zsírban úszó disznósajt meg tokaszalonna, hurka kolbász, biztos egészségesebb volt, nem???!!! Na abban is voltak szép dolgok. Lesett a földre, megnyalta a kutya? nem baj, ennyi kell bele. Sóról már ne is beszéljünk. 1 sertés feldolgozásához min 5-6 kg sót használt fel a nagyapám, de lehet keveset mondtam. Hihi Mégis itt vagyunk.
Milyen élelmiszer van ma, amire biztosan rá lehet mondani, hogy na igen, ez tuti egészséges! Esetleg amit otthon termelsz a kiskertben, és tudod, hogy mivel permetezted, vagy nem permetezted, de bionak már akkor sem mondható, pláne ha autók is járnak a környéken.
Sokan vagdalóznak itt, hogy bio-bio, pedig sokan azt sem tudják mit jelent, mik egy biotermék feltételei.
Kereskedelmi forgalomban, meg ember legyen a talpán aki ránézésre megállapítja, hogy bio vagy nem, egészséges vagy nem.
Én is láttam baromfi feldolgozást nagyüzemben, én speciel nem láttam hogy tollat tesznek a felvágottba. A tollat eladták. Na mindegy!
Én adtam mindkét gyereknek, nyilván igyekeztem jó minőségűt venni, de tényleg aki nem ad felvágottat az mit eszik? Zöldségkrémek dögivel, meg péksüti?
31-esnek.
Ennyi erővel a finom friss baromfit, meg sertést, a marháról nem is beszélve teletömik antibiotikummal, isten tudja milyen élelmet kapnak. Amit a piacon megveszel látod hogy tartják őket? Sírva szaladnál el néhány baromfitelepről.
Sajnos semmit nem lehet ellenőrizni. Háznál tartott baromfi is lehet épp olyan egészségtelen, mint a nagyüzemi neveldéből származó. Tudom, látom, a mai napig van benne részem!......
"Régen a zsírban úszó disznósajt meg tokaszalonna, hurka kolbász, biztos egészségesebb volt, nem???!!!"
Na engem most fognak megkövezni a bio/könyvmoly/mamik.
A fentiekből már mindet adtam a lányaimnak, 2 és 3 évesek, és bizony jóétvággyal megették.
Kapnak mást is természetesen, most éppen húslevest esznek, zöldséggel tésztával.
31-es vagyok. Igen, tudom, hogy a hús tele van antibiotikummal... Sajnos, ez van. Én úgy vagyok vele, hogy minél kevesebb "mérgezőt", "műkaját" adjak. A hús kell, ezért muszáj megvenni, de abból is azért megválogatom, nem a tescoban veszem vagy a sparban, ahol voltak olyan esetek, hogy vissza kellett vinni a húst, mert otthon mosás után lejött róla valami festékszerű, és szürke lett a hús és iszonyatosan büdös... Fúj. Szó nélkül visszavették, de látszott rajtuk, hogy ez mindennapos náluk és nem fognak ezen változtatni.
Én személy szerint a gyümölcsnek és zöldségnek mértem a nitrát tartalmát, ami veszélyes lehet hosszútávon felnőtt szervezetre nézve is. Akár rákkeltő hatású is lehet. A sima zöldséges, piaci, bevásárlóközponti zöldségekben nyáron rengeteg nitrát volt, veszélyesen magas értékeket mutatott a készülék. Biot is rendeltem, a netről, abban is magas volt, de sokkal kevesebb. Valamennyivel jobb. Igazából ki kell tapasztalni, lehet jó, nem bio zöldségest találni. Meg ez tényleg hosszú téma.
Nyilván, ez az etetés téma attól is függ, hogy ki hol lakik, Budapest vagy vidék, milyen végzettsége van és nem utolsó sorban milyenek a családi szokások ilyen téren, gyerekkorra visszamenőleg. Ha a család "hurkát hurkával" eszik, akkor a gyereknek is azt adnak, nyilvánvalóan, amint lehet, hogy ne kelljen neki külön főzni. Ha az a szokás, hogy a vacsora kenyér felvágottal vagy virsli, akkor azt kap. Ha meg valaki kicsit egészségesebben táplálkozik, akkor a baba is azt kapja.
Nagyon jó azt mondani, hogy manapság már mindenben "méreg" van. Persze. Csak nem mindegy, hogy abból mennyit eszünk. Pl. nem mindegy, hogyha Pesten lakunk és úgyis szmog van, akkor a szmogriadóban is orákig sétálunk a babával, úgyis mindig szmog van címszóval. Azért, nem mindegy, mennyit kap a káros anyagokból a baba. Érdemes a minimumra csökkenteni.
Meg minden gyerek más. Ha a szomszég Pistike kolbászt és szalonnát reggelizik meg mekit ebédel minden nap és lehet, hogy 80 évesen is tök jól lesz (bár kötve hiszem), mert midenkinek más a szervezete. Lehet, hogy épp az egészségetelen táplálkozás fog provokálni egy nagyobb betegséget, ami esetleg elő sem jött volna.
Azért a táplálkozás nagyon fontos. Szerintem, ez messze nem divat téma! Anno, 30 évvel ezelőtt anyukám ugyanúgy mindennek utánanézett és igen is odafigyelt, hogy mit főz nekünk..
De mindenki azt ad, amit jónak gondol. Csak én személy szerint egy agyontartósított, mesterségesen ízesített felvágottban nem látok semmit, ami hasznos lenne akár gyerek, akár felnőtt szervezet számára. És nem divatból.
Mi nagyon ritkán eszünk felvágottat (inkább házi kolbászt, szalonnát), így a kisfiunk is csak elvétve kap. Tényleg, mi is a baj a kolbásszal, szalonnával? Az összes felvágottban és májkrémben van szalonna, nem is kevés...
Alternatívák felvágott helyett: vaj, főtt tojás, szardínia és egyéb halkészítmények, házi lekvár, házi májkrém, túró, sajt. Ezeket eszi a másfél éves kisfiam (és én is), jelenleg a makrélakonzerv és a kolbász a kedvence.
Néha veszünk virslit, de csakis olyant, aminek 80% felett van a hústartalma.
Egyetértek azzal az előttem szólóval, aki azt írta, hogy mindenki azt ad a gyerekének (egy bizonyos kor felett), amit a család eszik. Szerintem itt a lényeg, ha mi is rendszeresen ennénk párizsit, muszáj lenne adnom a kisfiamnak is, mert kinézné a szánkból. Így viszont hálistennek nem hiányzik neki. Amúgy meg az oviban, iskolában majd eszik épp eleget, sajnos a közétkeztetés kis hazánkban olyan, amilyen...
Nincs baj a kolbásszal meg a szalonnával!!!
Azért írtam, mert régen azon nőttünk fel, ma ugye azt mondják, hogy nem a legegészségesebb étel, mégis itt vagyunk, élünk és virulunk. És oda írtam hogy az talán jobb volt, mint a felvágott???
Egyébként az én gyerekeim is imádják a házi disznóságokat, a 4 éves lányom kedvence a disznósajt. :)) Na pedig abban vannak még érdekes dolgok! :))
"Néha veszünk virslit, de csakis olyant, aminek 80% felett van a hústartalma. "
Olyat nem létezik! A vörösáruk -a virsli is az- minimum 30%, de inkább 40%, vizet tartalmaznak, az egyéb adalékról már ne is beszéljünk.
"Nem létezik? :) Épp most vettem ki a hűtőből, Lidl-ben vettük, Gebirgsjager márkájú füstölt sertésvirsli. Sajnos ebben is van mindenféle adalékanyag, de az összetevőknél rá van írva, hogy 87%-a sertéshús. A nitrites pácsó miatt (ami sajnos mindegyik - vagy majdnem mindegyik? - feldolgozott hústermékben benne van) viszont csak ritkán eszünk ilyet és a kisfiam is keveset kap."
Szkenneld már be a cimkéjét, mert maximum a szárazanyag-tartalom 87%-a lehet a hús!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!