Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » 18 hónapos kisfiam még nem...

18 hónapos kisfiam még nem beszél. :- ( Tudnátok kérlek segíteni, hogy tudnám ösztönözni a beszédre?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Mindenekelőtt köszönöm, hogy elolvasod az aggodalmamat és tanáccsal látsz el!

Kisfiam e hónap végén lesz 1,5 éves és bár ha kettesben vagyunk akkor ha kérem, hogy mondja, pl. hogy kutya, akkor kimondja (így kb 30szót mond ki), de amint ott van még rajtunk kívül valaki/bárki akkor meg sem szólal. A környezetünkben minden gyerek 18hónapos korában elkezdett beszélni. Én úgy látom, hogy a kisfiam szégyenlős lett...nem értem, hogy miért! Bármit elrontottam? Mit tegyek, hogy az önbizalmát megerősítsem, s elkezdjem beszélni? Halandzsázni, halandzsázik rendesen...egyfolytában...Tudna bárki tanácsot adni nekem???

Nagyon-nagyon szépen köszönöm a tanácsokat!!!!

2012. febr. 9. 13:22
1 2 3 4
 21/31 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2012. febr. 9. 14:50
 22/31 anonim ***** válasza:

Hát tegyél rá magasról. Nálunk is előfordul, hogy a rokonok produkáltatni akarják a gyereket, de ilyenkor megmondom (félig viccesen), hogy ez a gyerek individuum, nem működik parancsra. Esetleg "Mondd szépen, kisfiam, nem vagyok bazári majom." Erre abba szokták hagyni.

Egyszer fordult elő, hogy egy nő halál komolyan elkezdett nekem pampogni, hogy az ő fia ennyi idősen már mondókázott, mire én mondtam, hogy az enyém meg nem, talán baj? És sikerült olyan megvető pillantással kísérni, hogy meg sem mert szólalni utána.

Ha valóban támogatni szeretnéd az életben, akkor azzal kezdd, hogy ne próbáld meg mindenkinek megfeleltetni, mert nagyon megnehezíted vele a sorsát. Tapasztalat.

2012. febr. 9. 14:52
 23/31 anonim ***** válasza:

Először is nyugi.

Nem vagy rossz anya, de ehhez rosszul állsz hozzá, és ha így folytatod, akkor el is fogod rontani.

Feltételezem nem szeretnél egy komplexusoktól gyötört, megfeleléskényszeres gyereket később, igaz? Nyilván nem:)

Akkor miért nem hagyod békén? Majd ő a saját tempójában fejlődik, ezt erőltetni nem tudod, ami lendíthet a dolgon, az, ha sokat foglalkozol vele, mesélsz, beszélsz - de nem így, hogy "mondd: kutya", vagy "mondd: kakaó".

A gyerek fejlesztése nem erőltetett legyen, hanme természetesen gördülő - pl. ugatást hallasz, és azt mondod, hallod, így beszélgetnek a kutyák - és legközelebb megkérdezed, hogy kik beszélgetnek. (ez elég sarkos példa, de hirtelen ez jutott eszembe).

A gyerek egyéniségétől is függ, hogy mikor kezd el beszélni, normális az is, ha másfél évesen, sőt az is, ha 3 évesen.

Van gyerek, aki először szvakat mond, majd szépen fokozatosan kezd mondatokat alakítani, de olyan is van, aki csendben van, majd az első megszólalása egy összetett, értelmes mondat.

Egy másfél éves gyereknek nem kell az önbizalmát erősíteni, mert még azt se tudja mi az. Nem azért nem beszél mások előtt, mert nem mer, hanem lehet azért, mert nem hagyja, hogy bárki produkáltassa - végül is igaza van, hiszen ő nem cirkuszi látványosság.

Neked meg azért beszél, mert látja, hogy mennyire remegsz azért, hogy azt csinálja. Hozzátenném, hogy ebből is látszik mennyire értelmes a kicsi, nem kéne rossz irányba fordítanod.

Csak hagyd békén. Mesélj neki, mindent amit láttok kommentálj, mondd el, mi az, mit csinál, mire használjuk, stb, de nem stresszelj azon, hogy a harmadik szomszéd Juliskája, és a Pista bácsi Karcsika unokája már ezt és ezt tudta ennyi idősen - kit érdekel?

2012. febr. 9. 14:58
 24/31 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm, igazán hálás vagyok! :-)
2012. febr. 9. 14:59
 25/31 A kérdező kommentje:

Pont ezért írtam ide erre az oldalra, mert kezdtem kétségbe esni...és igazán hálás vagyok, hogy segítettetek!!!! Nagyon szépen köszönöm! Pont ez amit elszeretnék kerülni, hogy megfelelési kényszere legyen! Ő az egyetlen gyermekem és ezért szeretném,ha boldog lenne! Ez az egyetlen célom az életemben...nem szeretném, ha bármit is elrontanék!

Hagyom őt...mondókázni, mesélni,beszélgetni...ezeket mindennap csináljuk....közösségbe is járunk...S tudjátok mit!? Ha valaki elkezdi mégegyszer, hogy "na, mondjad, hogy ...." akkor igenis megmondom, hogy ő nem vásári majom! Ő egy egyéniség! Majd mondja, ha akarja!!!!!

Köszönöm, mégegyszer MINDENKINEK!!!!!!!!!!!!

IGAZÁN HÁLÁS VAGYOK!

2012. febr. 9. 15:04
 26/31 anonim ***** válasza:

Na látod, ez a helyes hozzáállás:D

Amúgy tényleg nagyon okos a kicsi, az alapján amit leírtál, abszolút nincsen aggodalomra okod:D

Sok boldogságot nektek.

2012. febr. 9. 15:06
 27/31 A kérdező kommentje:

KÖSZÖNÖM!

ÉN IS ANNAK LÁTO, TARTOM ŐT! :-)

2012. febr. 9. 15:07
 28/31 anonim ***** válasza:

Most lesz ket eves a kisfiam es egy mukkot sem mond. :)

Nah jo, ennyit igen: Apa, Anya, Enni, Inni, Cica, Cumi, Pfuj.

Nah, ez minden.

Megmondom oszinten, en egyaltalan nem izgulok erte, mert latom rajta, hogy teljesen normalisan fejlodo, eszes es ertelmes gyerek, szepen jatszik, szepen eszik egyedul, van sok kirakos puzzle-szeru jateka peldaul es gyorsabban kirakja oket, mint en, erti, amit mondok, meghall kulonbozo hangokat, reagal, tehat a hallasa teljesen rendben van.

A mozgasfejlodese meg durva is, talan nem lennek ilyen sovany, ha az atlagos lenne. :D

Es hogy en miert nem aggodom es miert nem osztonzom Ot direktben azon kivul, hogy egesz nap beszelek hozza, beszelgetunk a masik gyerekkel, mondokazunk, dalokat hallgatunk es ugy altalanossagban sokat van emberek kozott?

Azert, mert van egy epp harom eves fiam is, aki hasonloan fejlodott mind fizikailag, mind szellemileg, mint O es ket evesen kb O is ennyit mondott. Sot, ket es fel eves koraig sem sokkal tobbet. En nem foglalkoztam azzal, hogy ki mit mond, gondol, mert lattam, hgoy rendben van. Ket es fel evesen kb egyik naprol a masikra megindult a nyelve, eleg sajatos akcentussal kezdett beszelni, de mondott mindent szinte egybol, konkret mondatokat. Be sem all a szaja. Most mar a kiejtese is szep es tenyleg egesz nap beszel. Es olyanokat mond, hogy csak pislogok, teljesen spontan.

Sot, en elkezdtem egy honapja angolul is beszelni hozza, ha mond valamilyen rovidebb mondatot, vagy kifejezest magyarul, akkor megkerdezem hogy szeretne-e elmondani angolul is es mondom elotte, O pedig ismetel. Ha hiszed, ha nem, az en keson beszelo 3 eves fiacskam agya olyan, mint a szivacs, az angol kiejtese pedig gyonyoru (szebb, mint a magyar volt fel evvel ezelott). Mar teljesen spontan hasznal is angol kifejezeseket. Peldaul ket hete felpattant a biciklire, megszolalt hangosan, hogy "come on, let`s go" es elhajtott a kert hatso felebe. Nagyon mokas volt.

Szoval ne izgulj. Szerintem ilyen nagy kaliberu dolgokba (beszed, jaras, szobatisztasag) az a legjobb, ami spontan jon es nem siettetve, az lesz a legegyszerubb es legkevesbe (vagy egyaltalan nem) stresszes a szuloknek es a gyermeknek is es igy lehet ezeknel a dolgoknal a leginkabbra gyerekre szabott es legbiztosabb eredmenyt elerni. Legalabbis nekem igy 2 gyereknel eddig ez a praktika valt be.

2012. febr. 9. 15:22
 29/31 anonim ***** válasza:

Utolso elotti sorban csak leginkabb "ra" nelkul.

Egyebkent az fiaim unokatestvere (kislany) konkretan egy eves kora utan beszelni kezdett, kb akkor kezdett beszelni, amikor jarni is. Mindent megnevezett, elmondta, hogy mi micsoda, mit szeretne kerni, stb. Nah, ilyen is van. Mindenki le volt rajta dobbenve, hogy meg milyen pici, meg baba es beszel. Nem lattam hogy barmilyen extra fejlesztest kapott volna, egyszeruen O koran kezdte.

2012. febr. 9. 15:27
 30/31 anonim ***** válasza:

Ne idegeskedj!

Az én kislányom (18 hónapos) is itthon "löki a rizsát", de megállás nélkül. Társaságban viszont, hát ott kevésbé... Ott is mondogatja a dolgait, de hajlamos inkább nézelődni, megfigyelni a többieket...

2012. febr. 9. 15:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!