Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Vannak itt olyan anyukák is,...

Vannak itt olyan anyukák is, akik bár szoptatnak, de nehezen tudják elképzelni, hogy olyan sokáig (akár évekig) szopjon a babája?

Figyelt kérdés

Szándékosan ide írtam, talán ide több nem szopi-fan anya lép be.

Szóval én is szoptatok, 4 hónapos a kislányom, imádom, a szoptatás maga is jó, nekem viszont mindig stresszforrás, hogy mennyi a tejem, van-e elég, stb. Ettől függetlenül számomra van egy határ (1 év, vagy pár hónappal hamarabb), amitől nem akarok tovább szoptatni. Épp ezért furcsa nekem, hogy sokan évekig szopiztatnak. (Más kérdés, hogy szerintem nem is tart ki eddig a tejem...) Nekem ez olyan furcsa, egy 2 éves már önálló kis ember, és nem gondolom, hogy az anyatej oszt-szoroz ebben az esetben már, szerintem sokszor az anyában keresendő az ok, talán nem tudja "elengedni" a kisbabáját... Remélem, értitek.

Van olyan, aki egyetért velem?

2011. dec. 23. 07:44
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
100%

Én nem vagyok szopi-fan anya, mégis van egy 16 hónapos kislányom, akit szoptatok. :-D Nem azért mert akkora híve vagyok a szoptatásnak, hanem mert egy természetes részévé vált az életünknek. Engem abszolút nem zavar.

De a szoptatásnál egy szabály van, addig kell csinálni, amíg az anyukának és a babának is megfelel. Azt viszont tudnod kell, hogy 1 éves korig a hozzátáplálás mellett vagy anyatej, vagy tápszer kell a babának.

2011. dec. 23. 09:07
 12/42 anonim ***** válasza:
100%

11-es vagyok, most olvastam végig a többi hozzászólást. Abban igazad van, hogy minél korábban választod el, annál kevésbé fog rá emlékezni, nyilvánvaló, hogy ha mondjuk megvonod a cicit egy 7 hónapostól, akkor könnyebben lemond róla, mint mondjuk ha egy 16 hónapostól vonod meg. Úgy, hogy mondjuk maguktól nem hagyták volna még el.

Azzal a válaszolóval nem értek egyet, aki szerint az szoptatja sokáig a gyerekét, aki nem képes elengedni őt. Nekem nem szimpatikus az ilyen lekezelő és katonás hozzáállás, mások az anyukák, mások a babák. Mindenki a saját belátása szerint szoptatja vagy nem szoptatja a babáját, ez valójában magánügy. Az, hogy itt megosztjuk egymással a gondolatainkat, még egyikünket sem jogosít fel arra, hogy leszóljon másokat. Tartsuk tiszteletben a másikat, szoptatós anyukaként én is kulturáltan állok azokhoz, akiknek más elképzelésük van a témával kapcsolatban.

2011. dec. 23. 09:18
 13/42 anonim ***** válasza:
100%

mindig is borzasztóan érzékeny volt a mellem, paráztam h mi lesz ha valaki még rágni is fogja, ettől függetlenül nem volt kérdés, h akarom szoptatni és mindent megteszek azért, h anyatejes legyen, sikerült is. Ellenben a meghitt pillanatokat pár hónapon belül felváltotta a nyugtalan etetés, hol sok volt a tejem, azért csapkodott és karmolászott, hol nem, akkor meg azért. Amikor elkezdett mászkálni, a mellemmel a szájában próbálta rugdosni a szoptatósszék karfáját, vagy négykézlábra állni. Neki nyűg 5percig egy helyben feküdni, folyamatosan izeg-mozog, kiköpi-beveszi, dumál, mostanában közben az arcomat piszkálja, nem nevezném édes együttlétnek. Ennek ellenére egy évet vállaltam, de úgy érzem ha egyik nap nem kapna, szeme sem rebbenne. 10,5hós, én már visszaszámolok:-)

Azt gondolom, h ha mi nem csesztetjük a 2-3évig szoptatókat, ők is tiszteletben kellene tartaniuk h van akinek ez nem megy olyan könnyen, egyszerűen, vagy nem is annyira békés. Tisztelet minden kivételnek mindkét oldalon!

2011. dec. 23. 09:38
 14/42 anonim ***** válasza:
53%
Nekem van egy 3 és fél hónapos kislányom. Sokat olvastam a szoptatásról és kikérdeztem a nőgyógyászom és a védőnő véleményét is. Hallgatok rájuk, mert nálam okosabba, legalább is tapasztaltabbak. 6 hónapos koráig csak anyatejjel szeretném etetni, majd utána kezdjük szépen fokozatosan a hozzátáplálást. Nem tudom meddig tart ki a tejem de 12 max. 14 hónapos korig akarom szoptatni. Nekem nagyon furcsa, hogy egy 2 és fél éves vagy annál nagyobb gyerek szopizik. Hallottam már 6 évesről is. Mindenki maga dönti el ez magánügy, de nekem nem tetszik. Amúgy a dokim azt mondta a tej már 1 éves kor után nem olyan tápláló és csak az anya szervezetét teszi tönkre. Mert lássuk be nagyon sok tápanyagot von el az anya szervezetéből a szoptatás amik neki is nagyon fontosak. Meg az elválasztás is nehezebb. Ismerek olyan anyukát, aki ma is együtt alszik 8 éves kislányával. 4 éves koráig szoptatta és mindig cicin aludt el a gyerek mellette. Mai napig lóg rajta a lánya és már azért is féltékeny, ha más babát a kezébe vesz. Napközis a kislány és nem akar megenni semmit a suliban meg rossz étvágyú is, ami lehet hogy nincs összefüggésben, de az is lehet hogy igen. Anyósom és anyukám is osztják nekem az észt, hogy ők már 2 hónaposan hozzátápláltak.
2011. dec. 23. 09:48
 15/42 A kérdező kommentje:

Szerintem senki nem bántotta a sokáig szoptatókat, és a nem szoptatókat sem, nem volt szándékomban ellentétet szítani!

Viszont az oldal olvasgatása közben azt a tapasztalatot szűrtem le, hogy ez egy nagyon kényes téma mindkét tábornak, és könnyen hajlamosak egymásnak esni az anyukák.

Az, hogy egyes anyukák is nagyon ragaszkodnak a szopihoz, szintén nem bántás és általánosítás volt, elnézést, aki annak vette.

Jó olvasni, hogy vannak hasonló szemléletű anyák rajtam kívül is. Őszintén, én is visszaszámlálásban vagyok, annak ellenére, hogy szoptatni is jó... Nekem az állandó stresszelésből van elegem a mennyiség miatt. Hol kidurran, hol nem a cicim... Most úgy néz ki, meg is jön ráadásul, és elég kevésnek érzem a tejemet. De ez a mennyiségi ingadozás kb. 2 hetente visszatérő gond lassan. Bogyók, tea, rengeteg folyadék, lassan elegem van...

2011. dec. 23. 09:49
 16/42 anonim ***** válasza:
34%

Nálam 1 év volt a határ,az is csak azért,mert ha 1 éves korig muszáj a tápszer,anyatej hiányában,akkor inkább az...

Aztán a lányom 8 hetes korában elapadt teljesen a tejem...

Most 7 hónapos,reggel-este tápszer,amúgy eszik már mindent amit lehet,jó étvággyal,lelkesen.Most el sem tudom képzelni,hogy szoptatnám,biztos hülyeség,de nekem ő már valahogy túl nagynak tűnik ehhez.Ha lesz kistesó,akkor azt már csak 8-9 hónapos korig tervezem szoptatni.2 éves korúaknál már én sem látom értelmát,minek?????A gyereknek nincs már arra szüksége,ez tuti...

2011. dec. 23. 10:22
 17/42 anonim ***** válasza:
100%
Na pont ezt mondom. Kedves utolsó, azért mert az anyuka és a baba úgy szeretnék. Erre nincs racionális magyarázat, senki nem fogja neked tudni megmagyarázni, hogy miért??????????? Csak. :-) Tényleg néha már az az érzésem, hogy az aki nem akar vagy nem tud sokáig szoptatni, az kritizálja azt, aki meg vagy akar, vagy úgy alakul (mint pl. nálam). Senki felé nem kell elszámolnom, hogy mi történik nálunk a 4 fal között, de ha érdeklődve kérdezed, szívesen megosztom veled. Sok anyuka viszont szerintem pont azért hallgat, mert semmi kedve magyarázkodni, hogy miért szopizik még a 2 éves gyereke.
2011. dec. 23. 10:34
 18/42 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező, neked meg azt akartam írni, hogy abszolút érthető, hogy ki vagy készülve már, nálam azért más a helyzet, mert sosem stresszeltem, hogy lesz-e elég tejem, nem szedtem bogyókat, nem volt mérlegem, hogy mérjem a babámat minden szoptatás után, hogy elég volt-e a tejem. Az első 2,5 hónap volt nagyon nehéz, mert nagyon fájt a szoptatás, de a 6 hónap anyatejes táplálás miatt mindenképpen ki akartam tartani. Így is volt egy két hetes időszak, amikor lefejt tejet adtam neki cumisüvegből, mert bőgtem minden szoptatásnál, annyira fájt. A tejmennyiséggel annyiban volt bajom, hogy nem tudtam akkor sem aludni, amikor a lányom hagyott volna, mert majd kidurrant a mellem, ha nem keltem fel hajnalban fejni. Így is sokszor előfordult, hogy tejben úsztam reggelre. Viszont előnyömre fordítottam, hogy mindenképpen fejnem kell, és tejadó lettem. Így lett egy jó kis mellékesem 8 hónapig. :-)

Szóval ha stresszmentes a dolog, és nem okoz semmi kényelmetlenséget, akkor másképp megy neki az ember a hosszútávú szoptatásnak (még egyszer mondom, nálunk így alakult/alakul, semmi konkrét terv nincs, hogy meddig szopizik). Neked ne legyen lelkifurdalásod, ha úgy döntesz, hogy fél éves kora után abbahagyod a szoptatást. Tényleg csak akkor lehet csinálni, ha nem érzed közben kényelmetlenül magad, különben csak állandó frusztráltságot okoz neked és lelkifurdalást, hogy jó anya vagy-e. Jó anya vagy, ne aggódj. :-)

2011. dec. 23. 10:42
 19/42 A kérdező kommentje:

Köszi, megnyugodtam! :-) Kell egy kis megerősítés is, bár tudom, hogy enélkül is jó anya vagyok! ;-) Tényleg nem ezen múlik.

Gond nekem is volt az elején. Akkor még olyan sok volt, hogy a sok fejésnek/nem fejésnek 5 napig tartó 39 fokos láz, mellbimbó-ödéma, sebes mellbimbó, véreset bukó gyerek lett az eredménye... Időnként már most is pótolok, de kitartok, amíg tudok, de szerintem már most is megtettem mindent, amit tudtam. Úgy gondolom, hogy nem indulna hátránnyal a kicsikém egy sokáig anyatejes babával szemben.

2011. dec. 23. 10:52
 20/42 anonim ***** válasza:
Dehogy indul! Az én lányom 6 hónapig anyatejes volt, mégis 6 hónapos korában összeszedett valamit, agyon aggódtam magam. 1 éves kor után meg ugye írják, hogy az anyatej már nem sokat számít, mégis az égvilágon semmi baja nem volt a fél éves kori betegsége óta, és 16 hónapos. Minden oltást gond nélkül átvészeltünk. Most akkor ebben keressen az ember logikát. Szerintem nincs. Sok tápszeres baba életében sem volt még beteg. Azt tartsd szem előtt, hogy a babának elsősorban egy kiegyensúlyozott, boldog anyukára van szüksége!
2011. dec. 23. 10:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!