Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ti szoktátok sírni hagyni a...

Ti szoktátok sírni hagyni a babátokat? Ha igen, mennyi ideig és miért?

Figyelt kérdés

Lassan 7 hetes a babám, második gyermek. Sajnos elég síros. Csak akkor nyugszik meg, ha a kezemben van, de mint azt gondolom azt ti is tudjátok, ez fizikai képtelenség.

A hasa nem fáj, mert mint azt mondtam, ha felveszem nyugi van. A cumit nem fogadja el, pedig már 6 félét is kipróbáltam. Lassacskán keresztbe törik a hátam a fájdalomtól. Nem beszélve arról, hogy a naggyal is foglalkoznom kell, el kell látnom. Apa szinte csak aludni jár haza. Érdekelne, hogy más is van-e így, és ha igen mit csinál?

2011. nov. 26. 00:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
82%
Úgyhogy NE hagyd sírni! Mert amikor már érdekelni fogja a környezete, csörgők, játékok, amivel lefoglalja magát, neked is könnyebb lesz, mert nyugodtan el fog játszani egyedül, hiszen tudja, ha bármi van, TE ott vagy neki!
2011. nov. 26. 09:47
 12/18 anonim ***** válasza:
77%
Soha! Az enyém is ilyen volt, és mindig felvettem, és most, 10 hónaposan teljesen jól elvan egyedül is... Vegyél inkább hordozókendő/mei tai-t/csatos hordozót.
2011. nov. 26. 10:41
 13/18 anonim ***** válasza:
85%

"Az évek során sokan támogatták azt a nézetet, hogy a csecsemőket és kisgyermekeket hagyni kell sírni. Az anyáknak azt mondták, hogy a baának csak "erősödik a tüdeje", vagy azt, hogy ha állandóan felkapkodják, csak "elkapatják" őt. Az utóbbi időben a sírási rohamokat arra használták, hogy rászoktassák a csecsemőket az elalvásra, és kialakítsák az esti elalvás egyfajta rutinját. Semmi kétség, hogy ezek a technikák működnke.

A vigasztalan gyermek végül abbahagyja a sírást, ha nem reagálnak rá. De ennek megvan az ára. A következő fejezetben megvizsgáljuk azokat a KUTATÁSOKAT, amelyek kimutatták, hogy a hosszan tartó sírás stressze és az elkülönítés hatással van a baba fejlődésben lévő agyára. Látni fogjuk azt is, hogy milyen csodálatos hosszú távú befektetés, ha ön következetesen megnyugtatja síró csecsemőjét.

Megfontolandó...:

Amikor hagyjuk a babát torkaszakadtából ordítani egyedül a szobájában:

- Az agyát toxikus stresszhormonok mossák át nagy mennyiségben.

- Opioidok ürülnek ki az agyából (olyan vegyületek, amelyek a jó közérzetet biztosítják.

- Az agyi és testi stresszválaszrendszerek túl érzékennyé válnak.

- Az agyban aktiválódnak a fájdalom-"áramkörök", mintha fizikai bántalom érte volna."

Kérdés:

Képes-e egy csecsemő manipulálni vagy irányítani a szülőt a sírásával?

Válasz:

A szülők gyakran azon tűnődnek, hogy vajon a baba nem manipulálni akarja-e őket sírásával, különösen, amikor a jó szándékú barátok vagy családtagok ilyen megjegyzéseket tesznek: "Hagyd csak sírni! Csupán irányítani akar téged. Ha most engedsz, később szenvedsz." Most már tudjuk, hogy mindez neurobiológiai szempontból abszolút tévedés.

Ahhoz, hogy irányítani tudon egy felnőttet, a babának szüksége lenne a tiszta gondolkodás képességére, ehhez pedig arra lenne szükség, hogy a glutamát nevű agyi vegyület megfelelően működjön homloklebenyében. A glutamát azonban még nem fejlődött ki megfelelően a csecsemő agyában, ez azt jelenti, hogy még nem képes túl sokat gondolkodni egyáltalán bármiről is, hát még arról, hogy hogyan manipulálhatná a szüleit.

Egyes szülők elhatárolódnak gyermekük fájdalmától, és "csak a sírást" hallják. Ez a saját neveltetésük következménye is lehet. Mivel senki sem reagált szenvedésükre, amikor csecsemők voltak, most ők sem képesek átérezni gyermekük fájdalmát."

Margot Sunderland: Okosan nevelni tudni kell c. könyv

Ezért nem szabad sírni hagyni a babát, főleg, hogy ő nem tehet semmiről, mi döntöttünk úgy, hogy gyermeket vállalunk (akár első, akár sokadik gyermek). Ezzel nem azt mondom, hogy nem nehéz, nekem is idegörlő, amikor azt a hangszínt veszi elő a 15 hós lányom, amitől legszívesebben az ablakon ugranék ki. De azt kell tudomásul venni, hogy az ő agyuk még teljesen éretlen, ez az egyféle mód jó pár hónapig, hogy kommunikálni tudjanak a világgal. Az agy egyébként az első 5 évben fejlődik a legtöbbet (az agy 90%-a), ezért sorsdöntő, hogy hogyan reagálunk babánk/kisgyerekünk jelzéseire.

2011. nov. 26. 10:49
 14/18 anonim ***** válasza:
100%
Hogy a 2. meg 3. válaaz mi a rákfenéért kellett lepontozni, nem értem... na mindegy, vkinek biztos megvolt belőle az öröme, nyilván épp nem egy síró babát próbált megnyugtatni :)))
2011. nov. 26. 11:57
 15/18 anonim ***** válasza:

"Ezzel nem azt mondom, hogy nem nehéz, nekem is idegörlő, amikor azt a hangszínt veszi elő a 15 hós lányom, amitől legszívesebben az ablakon ugranék ki. "

Ezen akkorát nevettem :DDD

Tényleg így van :))

És természetesen amit elejétől idejegyeztél, azzal is mélyen egyetértek, kedves ...nem tom hány óra hány perc....:)

2011. nov. 26. 12:20
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Nem szabad sírni hagyni! Ez nem a legújabb ôdana trend, hanem tény, ahogy valaki elôttem már szépen leîrta. Ôk még csak így tudnak kommunikálni, ha sírnak, akkor valami baj van, meg kell keresni az okát! Persze nem mindig lehet megtalálni, és segíteni rajta, de az anya közelsége nagyon sokat számít! És ha azért sír, mert kèzben akar lenni, az sem más! Ugyanolyan szükséglet, mint az evés, csak nem fizkai, hanem érzelmi! Ha azt mondaná sírva, hogy anya, gyere, vegyél fel, mert szomorú vagyok és szükségem van rád, akkor is hagynád és azt mondanád, hogy nem vigasztallak meg, mert megszokod?

Vegyél hordozókendôt, tedd kenguruba, de ne hagyd sírni! Majd megunja a kézben levést, de ez ilyen!

2011. nov. 26. 18:31
 17/18 anonim ***** válasza:
Ôdana=ôsanya
2011. nov. 26. 18:39
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

És még valami. Ranschburg Jenô véleménye, aki számomra ebben a kérdésben megkérdôjelezhetetlen.

[link]

2011. nov. 26. 18:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!