Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Kedves Anyukák, adnátok nekem...

Kedves Anyukák, adnátok nekem ötleteket vagy legalább egy kis lelkesítést, mert már megőrülök?

Figyelt kérdés
Kisfiam 22 hónapos. Kettős a problémánk (esti evés és alvás). Napközben gyakorlatilag nincs gond az evésével, de a vacsora egyre rosszabb. Egy időben megette a kis darabokra vágott pulykasonkát, bio virslit, paradicsomot, tonhalat, mozzarella sajtot (másféle sajtot nem, de most már a mozzarella sem kell), tojást mindenféle formában, tejbegrízt, tejberizst, mazsolás zabkását, túrós palacsintát (tönkölylisztből sütöm), tőkehalmájat. Volt, hogy ilyen mini vastagabb palacsintákat sütöttem (pár csepp olajon), felkockáztam és azokat ette. Egy ideje alig eszik valamit, néha hallom korogni a gyomrát éjjel, és folyton cicizni akar, rágja a mellem, nagyon rossz. Még egyszer sem aludtuk át az éjszakát, én már nem is tudom, hogyan bírom, folyton fáj a fejem, hulla vagyok (elkezdtem vasszirupot is szedni meg multivitamint már régóta szedek). Szegény férjem se tudja, mit csináljon. Minden este drukkol, hogy jól aludjunk. Tegnap éjjel 8x ébredt a kisfiam éjféltől kezdődően, nyöszörgött, sírt, dühösen rúgta le magáról a paplant (ettől is kivagyok, nem értem, pedig nincs meleg a szobában, még nem fűtünk, én takaró nélkül fázom) és mondogatta, hogy cici, cici. Elalvás előtt 1,5 órával evett egy falat uborkát,egy zsömle végét megrágcsálta (2 madárfalat), ivott pár korty rizsitalt (tejet még nem iszik, mert amikor ivott, fájt a hasa és nagyon hasmenése lett tőle), pár falat olivabogyót. Szájába vett még pár dolgot, de kiköpte őket. Minden mást otthagyott a tányéron (virsli, sült tofu, paradicsom, vajas piritós, sajt, zabkása). Mindenre rázta a fejét, hogy nem kell. Megkérdeztem, hogy szeretne-e egy kis zöldborsófőzeléket (az volt ebédre), arra igenlően hümmögött. Na, megörültem, gyorsan megmelegítettem. Két kiskanál után rázta a fejét, hogy nem kell, majd jött a Cici, cici! nóta. Na, és ez megy már 2-3 hete. Talán az egyetlen dolog, amit soha nem utasít el és többet eszik belőle, az a főtt tojás, bundáskenyér,tükörtojás, rántotta, de hát minden este nem lehet ezt enni, főleg, hogy reggel is szoktam ezt adni neki hetente 3-4x. A kenyérre kent csodák nem működnek, se krémsajt, se kőrözött, se egyéb kenhető cucc, csak a vaj és az se mindig. Mit csináljak? Már a teljes hűtőt kipakoltam elé, és semmi. Ebédre szépen eszik, és alapvetően is rendben van az evése, a súlya is rendben van, sokszor maga jön és mutogat a kiflire az asztalon vagy a kamraajtóra, hűtőajtóra, hogy nyissam ki és kér onnan valamit, meg ha lát valakit enni, akkor is általában kér abból a kajából pár falatot. Mit adjak neki este enni? Vagy mi lehet a gond, hogy csak ilyen kis madárfalatokat csipked? Mit tegyek? Ugye könnyebb lesz, amikor már beszél és megmondja, mit szeretne vagy miért nem szeretne enni? Most már ezt várom, de nagyon! Na, meg hogy végre aludjunk, mert már a hajam is hullik és utálom a karikás szemeimet meg a teljesen elgémberedett tagjaimat a reggeli felkelésnél. Lehet, hogy azért sír fel olyan sokszor, mert éhes? Eddig még csak kétszer hallottam korogni a gyomrát (persze, lehet, hogy többször korgott, csak nem hallottam meg). Öntsetek belém lelket, nagyon megfáradt, elcsigázott vagyok. Bármit megtennék, megfőznék,csak legyen ez rendben.Tudom, nem egyszerű csak úgy tanácsot adni ebben, pár lelkesítő szónak is örülni fogok, mert padlón vagyok.
2011. okt. 14. 13:37
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:

Szia

Nem elhet, hogy fogzik?

De először is: kitartás! :-) Túl lesztek rajta, ne aggódj, ne agyald túl a dolgot...

Másodszor pedig engedje meg egy régi bölcs mondást, mert én is megjártam a bohóctúrát a lányommal anno, aztán kénytelen kellett belátnom és elfogadnom amit a nagyim mondogatott nekem ekkoriban: éhes gyerek nem válogat. Szerintem a cicizés elsősorban komfortigényt elégít ki nála, főleg, hogy már 22 hós, és teljesen változatosan, kiegyensúlyozottan táplálkozik. Tehát nem evés miatt akar elsősorban cicizni. Valami megoldást kellene keresni... én megmondom őszintén, beszüntetném az éjjeli cicizést, hacsak nem beteg stb, mert ez így nem jó, nincs szüksége rá, és belőled is vizihullát csinál. Arról nem is beszélve, hogy a gyereknek is szüksége van a megszakítás nélküli pihenésre, az idegrendszernek és az agynak-izmoknak egyaránt. Valahogy meg kéne tanulnia önmagától visszanyugodni, maikor megébred. Ebben segíthetne neki egy játszócumi pl, vagy rongyika aminek szopogatja a sarkát. A te testközelséged is kell neki, de ha magad mellé veszed és közben nem lóg a ciciden, az már haladás lenne sztem, mert legalább tovább tudnátok aludni...

A vacsoráztatáshoz meg: elsősorban fehérjében gazdag ételeket kéne ennie, az lassabban emésztődik, tovább telíti a gyomrát. Pl a rántotta nagyon is jó e célból. Esetleg a reggeliknél hanyagold a tojást, hogy többször adhasd neki este, vagy gondold végig, mi az a fehérjedús dolog ,amit szívesen megeszik mostanság: sonka vagy akármi. Próbálkozhatnál új dolgokkal is: pl bermuda szendvics, vagy sütiformákkal kiszúrt és ezért mókás mesevacsora pl nálunk most ez a menő (3 és 1,5 évesek), kenyeret szivecskére, sonkát csillagra stb. de szoktam nekik vonatot autót állatkákat is gyártani ,ha sok időm van :-) sokkal szívesebben ülnek neki egy zsiráfnyakat megenni, mint egy sima sonkacsíkot :-) vagy pl tejbegrízre sablonnal szórom a kakaóport, a sajtot mostanában reszelve szívesebben eszik mint szeletelve, a répát-uborkát hasábolva. A nagylányom felfedezte a mártogatósokat, napi szinten követeli a fokhagymás tejfölös mártogatóst a répához-ubihoz stb. Kipróbálhatnál eddig mellőzött kajákat, pl az enyémek élnek-halnak a tarhonyáért meg a nokedliért, legyen ez utóbbi akár pörkölthöz, akár édes morzsában lekvárral...

Sztem arra is figyelj, hogy délután ne nassoljon, ne igyon édeseket, kakaót se, vagy gyümileveket, mert ez rontja az étvágyat. néhs meg lehet engedni valami kis kilengést, pl tegnap este nálunk aszalt gyümölcsöt ettek tonnaszámra ( bizony vacsorára is), mert egy csomó gyümit aszaltunk le, és épp akkor lett készm nem bírtak ellenállni a látványnak és hát végülis egyszer belefér az iylen... egyébként nálunk bevált, hogy fix esti menetrend van és ennek egyik elemeként együtt vacsizik a család az asztalnál. A kicsik is jobban esznek, ha közben apa-anya is ezt teszi, lehet egymástól a jó falatokat kunyizni és közben ugye beszélgetni :-)

Nálunk egyébként nincs többfélét kínálgatás, meg menet közben evés stb. És ha nem kér, nem tukmálom, elmehet - de nem is kapnak éjjel semmit, pár korty vízen kívül.

Á, ha belemennék ebbe, hogy mit kérsz, ez ne mjó akkor azt, az se jó, harmadik se stb, akkor hamar bazári majmot csinálnának belőlem szerintem.

Kitartás és és sok sikert!

2011. okt. 14. 14:04
 12/21 anonim ***** válasza:
14.04-es vagyok, bocs az elírásokért. a 2 hetesem épp itt punnyad rajtam
2011. okt. 14. 14:07
 13/21 A kérdező kommentje:
Aranyosak vagytok, köszönöm az eddigi válaszokat! Hát, akkor vannak sorstársaim is. Rendesen tt tudom érezni a Ti nehézségeiteket is! Uzsi nálunk általában 1/2 5-kor van (gyümölcs, kifli, rudi, krémtúró,stb.), a vacsi pedig 1/2 8-8 között, de ez mindig a déli alvástól függ. Ma délben elaludt, még most is alszik, ami nagy csoda. Ha felkelt, ebéd, úgyhogy így jönnek ki az idők. De van, hogy reggel később kel,akkor a déli alvás is inkább 1-től van és előtte megebédel, és akkor az uzsi 4 körül van. Szóval, nincs tökéletes rendszer, ami gondolom az éjjeli alvás miatt van. Szívesen veszek még ötleteket.
2011. okt. 14. 14:24
 14/21 anonim ***** válasza:

hú, ez így tényleg nem jó.

először is legyen fix az ebéd, majd 2 éves, lassan egyébként is el kéne kezdeni a rendszert, hogy oviig hozzászokjon.

fél 12kor ebédeltesd meg, 3-4 kor már nincs ebéd! n5kor meg főleg uzsi :)

szóval legyen mindig alvás előtt az ebéd, aztán mikor felkel egyből uzsi. ne adj neki kiflit uzsira, baromi unalmas lehet, ahogy leírod már vacsorára is megunta, nehogy napi 2x azt kapjon :)

vacsorára meg én azt tudom ajánlani ahogy már írtam, hogy legyen főtt kaja, nálunk bevált, ebéd főzelék, vacsora az meg leves+tészta vagy hús körettel :)

az elválasztásra nem írtál semmi pedig mindenki úgy látta az lehet a kulcs. érdekelne mit gondolsz róla? még nem tudnád rászánni magad?

2011. okt. 14. 14:30
 15/21 anonim ***** válasza:

Én azt csinálnám, hogy 12-13 között ebéd és csak utána aludhat, ha felkelt, akkor pl joghurt, gyümölcs, tejszelet.... de csak 1 db, estére meg is éhezik. Én vacsira szoktam főttet is adni, levest, főzeléket, mikor mi van. Cicit megvonnám éjszakára én is. El kell neki magyarázni, hogy a felnőttek sem esznek éjjel, inni ihat, vizet, de cici nincs. Nehéz lesz, de keménynek kell lenned.

Azt írod várod, hogy beszéljen, mert akkor megmondja mit szeretne enni.... öööö... na nálunk nem így van.

Az én fiam inkább azt mondja mit nem szeretne enni. Elé rakhatok bármit "nem kell" a válasz. "Csak csoki kell"... pedig nem kap állandóan édességet.

Nem vacsoráztál fiam? Éhen maradsz. Nem kap mást. Majd reggel, ha tök éhes rájön, hogy este enni kellett volna.

Miért is enne este, ha éjjel úgyis cicit kap. Tudja jól, hogy odaadod neki. Lesz egy kis hiszti, de el kell venni az éjjeli cicit.

Kitartás!

2011. okt. 14. 15:05
 16/21 A kérdező kommentje:
Közben többen is írtatok, miközben röviden válaszoltam az első pár Anyukának, aztán felébredt a kisfiam. Nagyon köszönöm a nézőpontokat. Jaj, hát ne is mondjátok, ez a cicitéma szörnyű nehéz nekem. De iszonyat akaratos ebben a kisfiam és a drasztikus elvételt egyszer kipróbáltuk, amikor csak a férjem volt mellette éjjel. Hányásig sírt és végül reggel 5-kor bementem és megszoptattam, ez valamikor 1,5 évesen volt. Azóta is lelkiismeretfurdalásom van. Azért alapvetően napközben többször sikerül elterelni a figyelmét és van, hogy csak 1-2-szer jön oda. Hát nem egyszerű ezt végigvinni. Ha mellettem fekszik és kéri, és nem adom, akkor felhúzza a pólom, elkezd simogatni, puszikat ad, és el is éri a célját. El se hinném, ha nem tapasztalnám, hogy egy 22 hós mire képes azért, hogy cicizhessen. Egyébként a fogzás is benne lehet, csak 22 hónapon keresztül biztos, hogy nem csak ezért ébredt sokszor, de van, amikor nagyon felsír és nem akarja elengedni a cicit. Olyankor szerintem a fogzás miatt van. Nem mindig van sokféle kaja az asztalon, de amikor mindannyian ott ülünk, azért többféle kint van és így lehet választani. Megpróbálom a meleg kaját vacsira, meg a rántottát. Igen, tudom, a fehérje kell este, reggel meg inkább szénhidrát.Köszönöm még egyszer!
2011. okt. 14. 16:25
 17/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm az utolsó 2-3 választ is. Oké, ebédet előbbre hozzuk. De mi van akkor, ha későn kel és ezért későn van reggeli? Van, amikor 1/2 7-kor kukorékol, de van, hogy 8-1/2 9-kor mászik ki az ágyból. Hát, egy kicsit béna anyukának érzem magam most, hogy én ezt nem tudom irányítani. Cici elvétel, mint írtam, nem egyszerű. Eredetileg úgy terveztem, hogy majd ő elválasztja magát. Sajnos a hozzátáplálás se úgy alakult, ahogy azt én terveztem, hogy majd szépen el-elhagyunk egy cicizést és kiváltjuk őket. Akármit adtam, kellett a cici is. Alapvetően nincs problémám azzal, hogy néha még odajön és kéri, csak az éjszakák nehezek, illetve vannak könnyebb időszakok, de most épp a nehezebbeket éljük.

A kiflivel kapcsolatban: ő kéri a kiflit, nem én adom neki. Odamegy az asztalhoz és leveszi a kenyeres kosárból. Ebben nem akarom megakadályozni, bízom abban,

hogy ő tudja, mi kell neki. Egyébként meg igyekszem változatos uzsit adni, főleg inkább gyümölcsöt, túrókrémet. Hát, biztos hogy nem csinálok sok mindent mintaszerűen. De nem is volt kitől nagyon kérdezni, mivel anyukám már nem él, se a nagymamák. Köszi mindenkinek, sok dologban igazatok van, igyekszem megvalósítani.

2011. okt. 14. 16:36
 18/21 anonim ***** válasza:

finoman ébreszd fel hamarabb,ha sokáig alszik.pontos rendszert állíts be neki,mindig ugyanakkor legyen minden étkezés.nálunk az óramű pontosság nagyon bevált.

és a cicit pedig pár nap alatt biztos el tudod venni,csak legyél következetes.lehet hogy hányásig fog ordítani pár napig,de utána nem fog felkelni annyit,mert a ciciért,érted kel szerintem.tudom hogy nehéz,de van amikor muszáj szigorúnak lenni

2011. okt. 14. 17:59
 19/21 A kérdező kommentje:
Köszi szépen kedves utolsó válaszoló, rákészülök és megpróbálom. :)
2011. okt. 14. 21:33
 20/21 anonim ***** válasza:

Ne haragudj, hogy offolok, de ezen fennakadtam...

22 hónapos gyereknek tofu??? Tudod, mennyire nehéz azt megemésztenie a kis gyomrának? A szója a legmegterhelőbb étel az ember gyomrának, a dietetikus barátnőm, miután felvilágosított, hogy 4 éves koráig meg se próbáljam, azóta én sem adok az enyémnek.

2011. okt. 15. 14:48
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!