Tízóraira, vagy uzsira szeretnék készíteni valamit gesztenyéből 11 hós babámnak. Adnátok ötleteket?
Puhára főzöd, pépesíted, ízléstől szerint kevés vajjal vagy tejjel/tápszerrel/anyatejjel krémesebbé teszed.
Az én babáim a gesztenyét meggyel imádták a legjobban.
Tegnap a 1.5 és a 3 évesemnek gesztenyés bukta volt az uzsi :-) (kelt tészta és gesztenyekrémes töltelék. a meggy kimaradt belőle, mert tudom, hogy a buktához mindig kakaót isznak és a kicsit meghajtja a tej+meggy együtt )
Én a következő egyszerűsített alapreceptet használom általában:
60 dkg liszt + 1 cs szárított élesztő ( fél kiló liszthez való)
3 dl langyos tej
3 tojássárgája, szobahőmérsékletű (van hogy nem vacakolok és az egész tojást beleteszem, még úgy is jó lett mindig, bár csak sárgájával tényleg valahogy selymesebb a tészta)
6 dkg vaj, szobahőm. (volt hogy csak 5 dkg volt és előfordult, hogy csak olajam volt otthon. Így is jó lett, bár olajból kevesebb kell bele, bár nem írtam fel h mennyi, de lehet érezni a massza állagán hogy mennyit bír el )
5 dkg cukor. Ha nem édes töltelékkel akarjuk készíteni, akkor ezt ízlés szerint lehet csökkenteni.
csipet só
rugalmas tésztát gyúrok, letakarom és langyos-huzatmentes helyen kb 30-40 percig kelesztem. Én általában ráteszem a tűzhelyre és bekapcsolom mert úgyis elő kell melegíteni a sütéshez, a lap meg langyoska lesz közben...
Kilisztezett deszkán max ujjnyi vastagra nyújtom és attól függően hogy mit akarok vele, felvágom megfelelő méretre.
Megkenem, rápakolom és behajtogatom stb.
Tetejét megkenem vékonyan vajjal v olajjal. Ha van még rá idő, akkor fél órát pihentetem-kelesztem a sütőpapíros tepsin, majd közepesen meleg sütőben készre sütöm.
Ebből szoktam
- kakaós csigát: a kinyújtott tésztát megkenem nutellával v kakaóporral , feltekerem és ujjnyi csigákra felvágom. Szorosan kell tekerni, különben szétjön vágás közben. Próbáltam hogy kicsit hűtőben megdermesztettem vágás előtt, de akkor meg nem kelt meg rendesen sütés közben, kicsit csoffadt lett - viszont könnyebb volt dolgozni vele...
- túró áttörve van cukorral és reszelt citromhéjjal(vigyázat, a túró levet ereszthet, szórjatok alá kis morzsát vagy darát hogy ne áztassa át a tésztabatyu alját
- házi tömör szilvalekvárral sütve :mintha a nagyim konyhájában érezném magamat a sparhelt előtt :-)
- bolognai ragu darált hússal : nagyfiam kedvence, tízórainak vagy bulikajának is kitűnő a lakli kamaszok is szívesen eszik. vigyázni kel, hogy ne legyen túl sok szaft v olaj mert átázik a tészta
- bármilyen maradék párolt zöldség, pörköltmaradék vagy sült hús maradék ledarálva jó lehet
- és persze a gesztenye: sűrű masszát keverek a főtt gesztiből+cukorból, ha sok időm van akkor kis vaníliás pudingot is főzök és összekutyulom vele, ezzel töltöm meg a batyukat. Átázásra szintén ügyelni kell.
éÉs a kis kukták már olyan ügyesen tudnak segíteni gyúrni meg keverni, a lányom 3 éves, és állandóan a sütéssel nyúz, ebben legalább ő is kiélheti magát :-)
A lányom 3 éves, az ikerfiaim 1.5 évesek. Szerinted hányfelé kell figyelnem kajakészítés közben ;-) ?
Amúgy a gesztenye magától is megfő, csak pépesíteni kell, kis gyümi vagy egyéb ízlés szerint és kész is. (Husihoz vagy magában is szeretik)
Ha most úgy érzed, nem tudod a kicsitől kedves kérdező megsütni, érdemes eltenni a receptet.
Én kértem a receptet! Hasznos volt, köszi, főleg a részletességet. Én kinyomtatom magamnak, majd párommal megsütjük, ha máskor nem, majd vmikor éjszaka. Köszi!!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!