Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ne legyen lelkiismeret furdalá...

Ne legyen lelkiismeret furdalásotok ha hazudtok a gyereknek?

Figyelt kérdés
pl elvitte a cica a cumit, vagy kimegyünk az udvarra aztán mégsem stb.. nekem még csak egy éves a kisfiam és ma megigértem hogy megyek vele virágot szedni de elmaradt és most jutott eszembe, jooooooo, tudom ö még elfelejti de késöbb? vagy ha majd le kell szoktatni a cumisüvegröl, cumirol, akit az ujjszopásrol, stb..
2011. aug. 9. 20:32
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
atyaég!!!!!!!!! ne veszekedjetek már ezen.. nem is ezt kérdeztem, én sem vagyok nagyon vallásos, de bizony nálunk a Jézuska hozza az ajándékot, amig elhiszi, nem ilyen hazugságra gondoltam..
2011. aug. 10. 13:24
 12/18 anonim ***** válasza:
18%
Korábbi "L27" vagyok. Valóban nincs gyermekem, még. De nemsokára lesz. ÉS őszintén azt gondolom, hogy nem kellenek kitalált személyek ahhoz, hogy egy gyereknek legyen képzelőereje. VAnnak más típusú játékok is, amivel lehet ezt fejleszteni, rajz, és társai. Azt mondod, hogy persze, higgyen mindenben, cumitündér, ilyen-olyan manók és társaik. Utána meg beírod a Problémás gyermek témakörbe,hogy a fiam/lányom már hónapok óta nem alszik, mert azt hiszi, hogy szörny van az ágy alatt, és nem érti meg, hogy az nem létezik. Úgy gondolom, hogy akinek ilyen gyermekkora volt,az nem elítélendő, ahogy én sem. De van, amit nem szeretnék átadni neki. Ennyi.
2011. aug. 11. 07:54
 13/18 anonim ***** válasza:

Nekem még csak keresztgyerekeim vannak, de amennyire lehet megpróbálom elkerülni a hazugságot. Egyes gyerekhagyományok nálunk megvannak (Mikulás, Jézuska,nyuszi)-de fog- és cumitündér hozzánk nem teszi be a lábát, semmit sem visz el a cica- de az ő értelmi szintjükhöz igazodva, és nem erőltetem a misztifikálást. (egyébként vallásos vagyok, de az más tészta) Vagyis így volt míg kicsik voltak.

Ha valami olyat ígérek amit elfelejtek betartani, vagy nem tudok betartani azt megbeszéljük. Szerintem ez nem számít hazugságnak így. Pl biciglit ígértem anélkül, hogy fedezet lett volna rá (ő drágább bringát szeretett volna mint amit én gondoltam és időközben anyagilag megszorultunk) és elnézést kértem amiért olyat ígértem amit nem tudtam betartani.

Szerintem ne legyen lelkiismeret furdalásod, de említsd meg neki holnap, hogy elfelejtetted. 99% hogy nem is emlékezett, de ha még is akkor legalább megtanulja hogyan kell az ilyen helyzeteket kezelni.

Ha magaddal szemben megbocsátó vagy könnyebben leszel vele is az, és ő is tőled tanulja meg hogyan kell megbocsátani saját magának és másoknak is.

2011. aug. 12. 23:02
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

Tudjátok, a gyerekeknek szüksége van egy kitalált "mesevilágra". Ez nem hazugság, hanem mese. Ezt egy idő után majd ők is külön tudják választani, de 2-3 évesen még kicsit egybefolyik. Ez a fantáziahazugság.

Az, hogy elvitte a cica a cumit, nem hazugság, hanem mese. Persze, elmagyarázhatod szépen, felnőttesen is, de a gyerek nem kis felnőtt! Sokkal jobb, ha a komoly dolgokat kicsit "becsomagolod", mintha a kemény valóságot vágod hozzá. Ezzel més nem hazudsz! Az, hogy megígéred, hog elmentek valahová, de aztán máshogy alakul, ugyanígy nem hazugság! Majd holnap vagy a napokban pótoljátok! Ettől nem dől össze a világ! Ha érdekel, hogy hogy is szemlélik a kicsik az életet, ez jó olvasmány: [link]

[link]

2011. aug. 12. 23:09
 15/18 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat, az olvasmányt is elfogom olvasni.
2011. aug. 12. 23:33
 16/18 anonim ***** válasza:
Nálunk a "Róka" vitte el a cumit :) Nem éreztem hazugságnak, végtére is a fiam találta ki saját magának. A Kisvakond mesében volt, hogy a róka néha el akarta kapni az állatokat, ebből jött az, hogy az eltűnt játékokat is biztos a róka vitte el. Mármint amit éppen nem találtunk, arra mindig mondta, hogy biztos elvitte a róka. Néha a cumiját is dobálta, olyankor mondtam neki, hogy ne dobálja, mert azt is elviszi a róka, aztán a végén az lett belőle, hogy adjuk is inkább oda a rókának, hadd vigye el a fiainak, azok még kicsik és kell nekik. Nem hinném, hogy ez hazugság lenne, a gyerek is teljesen tisztában volt vele, hogy ez annyit jelent, hogy többet nem fog cumizni, meg azzal is, hogy ha akarnám, vissza tudnám neki adni, de hát attól még miért ne lehetne kicsit játékosabbá tenni ilyesmivel a dolgot? Hazugságnak inkább azt tartom, amikor egyes szülők elviszik a gyereket orvoshoz, valami szurit beadatni, de nem mondják meg a gyereknek, hogy mi történik majd vele, hogy ne hisztizzen, sőt, inkább azt mondják, hogy ott valami más fog történni. Vagy amikor azt mondják, hogy nincs otthon több keksz, pedig van, csak nem akarnak adni. De nem magyarázzák meg a gyereknek, hogy nem ehet többet, mert akkor esetleg cirkuszolni fog. Vagy ami a legrosszabb, amikor ijesztgetik a gyereket: ne legyél rossz, mert elvisz a zsákos ember, ne legyél rossz, mert beadlak intézetbe, stb. Na ILYET soha nem mondanék a gyerekemnek.
2011. aug. 13. 00:03
 17/18 anonim ***** válasza:
Nekem nincs gyerekem, de unokaöcsémnél a Kisvakond vitte el a cumit, és hozott helyette egy macit, és azóta is azzal alszik, pedig már hat éves, és ez két évesen történt. A Mikulás nekem érdekes volt, mert én nagyon hittem benne, és mivel minden álmom volt, hogy lovam legyen és anyáék nem engedték a Mikulástól kértem, és nem kaptam lovat, viszont levelet igen, hogy milyen jó lovardákba lehet eljárni. Sokszor hallgatóztam télen, hogy biztos nincsen-e egy ló az udvaron, de aztán beletörődtem, és a lovardában is lett egy paci, aki olyan volt, mintha a sajátom lett volna. Nem tudtam eldönteni hosszú ideig, hogy most akkor van-e, vagy nincs, de végül azt hiszem 10 évesen kicsit nehéz családi körülmények között (gyakran vert, szidott, nem túl szeretetteljes családban felnövő, túlságosan is földhöz ragadt kislány) elég keményen felvilágosított a dologról, és először nem hittem el teljesen, de lassan megbarátkoztam benne, és megértettem ,hogy nem létezik. De tényleg tök izgalmas szerintem hogy este még nem volt semmi, reggelre meg kapsz egy nagy csomagot a csizmádba vagy a zokniba. Még akkor is, ha tudod, hogy csak anya meg apa hozza. Mi öcsémmel még mindig írunk levelet a Mikulásnak, és odaadjuk anyukánknak, hogy "adja fel a postán", és aztán általában minden benne van reggelre a csizmánkban. :)
2011. aug. 13. 06:16
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

Ne haragudjatok, de semmi baja nem lesz a gyereknek, ha azt mondjátok,hogy a cica vagy társai elvitték a cumiját. Főleg ha kedveli azt az állatok még gond sem lehet belőle. Ne akarjunk már kisgyereekeből ennyire hamar felnőttek farigcsálni,hogy nem viszik kis "mókát" az életükbe, hanem sikváran közöljük velük,hogy nincs cumi!!

Mondjátok már meg nekem, hogy mi baj lehet, ennyi erővel ne meséljünk nekik,mert kitalált dolog, el ne mondd a Piroska és farkast,mert megrémül stb....

Élvezzék már kicsit a gyerekkort, nem kell mindent túllihegni

2011. aug. 13. 13:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!