Ne legyen lelkiismeret furdalásotok ha hazudtok a gyereknek?
Nekem még csak keresztgyerekeim vannak, de amennyire lehet megpróbálom elkerülni a hazugságot. Egyes gyerekhagyományok nálunk megvannak (Mikulás, Jézuska,nyuszi)-de fog- és cumitündér hozzánk nem teszi be a lábát, semmit sem visz el a cica- de az ő értelmi szintjükhöz igazodva, és nem erőltetem a misztifikálást. (egyébként vallásos vagyok, de az más tészta) Vagyis így volt míg kicsik voltak.
Ha valami olyat ígérek amit elfelejtek betartani, vagy nem tudok betartani azt megbeszéljük. Szerintem ez nem számít hazugságnak így. Pl biciglit ígértem anélkül, hogy fedezet lett volna rá (ő drágább bringát szeretett volna mint amit én gondoltam és időközben anyagilag megszorultunk) és elnézést kértem amiért olyat ígértem amit nem tudtam betartani.
Szerintem ne legyen lelkiismeret furdalásod, de említsd meg neki holnap, hogy elfelejtetted. 99% hogy nem is emlékezett, de ha még is akkor legalább megtanulja hogyan kell az ilyen helyzeteket kezelni.
Ha magaddal szemben megbocsátó vagy könnyebben leszel vele is az, és ő is tőled tanulja meg hogyan kell megbocsátani saját magának és másoknak is.
Tudjátok, a gyerekeknek szüksége van egy kitalált "mesevilágra". Ez nem hazugság, hanem mese. Ezt egy idő után majd ők is külön tudják választani, de 2-3 évesen még kicsit egybefolyik. Ez a fantáziahazugság.
Az, hogy elvitte a cica a cumit, nem hazugság, hanem mese. Persze, elmagyarázhatod szépen, felnőttesen is, de a gyerek nem kis felnőtt! Sokkal jobb, ha a komoly dolgokat kicsit "becsomagolod", mintha a kemény valóságot vágod hozzá. Ezzel més nem hazudsz! Az, hogy megígéred, hog elmentek valahová, de aztán máshogy alakul, ugyanígy nem hazugság! Majd holnap vagy a napokban pótoljátok! Ettől nem dől össze a világ! Ha érdekel, hogy hogy is szemlélik a kicsik az életet, ez jó olvasmány: [link]
Ne haragudjatok, de semmi baja nem lesz a gyereknek, ha azt mondjátok,hogy a cica vagy társai elvitték a cumiját. Főleg ha kedveli azt az állatok még gond sem lehet belőle. Ne akarjunk már kisgyereekeből ennyire hamar felnőttek farigcsálni,hogy nem viszik kis "mókát" az életükbe, hanem sikváran közöljük velük,hogy nincs cumi!!
Mondjátok már meg nekem, hogy mi baj lehet, ennyi erővel ne meséljünk nekik,mert kitalált dolog, el ne mondd a Piroska és farkast,mert megrémül stb....
Élvezzék már kicsit a gyerekkort, nem kell mindent túllihegni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!