Miért van annyi tápszeres baba? Miért nem (tudnak) szoptatni az anyukák?
Első vagyok ismét. Akkor itt álljon néhány bizonyíték a saját példámból kérdező állításainak megdöntésére, és további kérdéseinek megválaszolása céljából:
1. nem programozott császárom volt, hanem 30 órát(!!!) vajúdtam, mire megcsászároztak, mégsem indult be a tejem
2. befelé forduló, lapos mellbimbóm van
3. kórházba ugyan vittem magammal bimbóvédőt, de rossz méretben sajnos. És mivel a gyereket képletesen mondva persze szinte magamra kötöztem egész napra, hogy beindítsa a tejemet, már vérhólyagot szívott rá - mégsem indult be a tejem.
Konkrétan egészen az 5. hétig!!! Addig csak cseppecskék jöttek belőle, nemhogy spriccelt volna, meg eláztassam a melltartót, hálóinget... mások nem győzték cserélni a betétet a melltartójukban, én meg még azt se tudtam, hogy néz ki az anyatejem.
Napi 4-5 liter folyadék simán lecsusszant a torkomon, teával együtt, amit kifejezetten a szoptatás miatt ittam, aztán mégse lett több tejem.
Ezt csak fokozta később egy frankó kis mellgyulladás, diónyi csomókkal, amiket a párom próbált kimasszírozni a mellemből, miközben 39 fokos lázzal üvöltöttem a fájdalomtól a karjai között. Na ezeket rakd össze az elméleteiddel, kinek miért nem sikerül szoptatnia...
Szia.
Sajnos nekem sem ment annó a szoptatás,pedig ugy érzem mindent megtettem érte.A kisfiam egyszerüen nem akart szopizni.Csecsemös növér ismerösöm még a korházban töltött napok alatt azt mondta ritka az ilyen baba.A lényeg 6 hetes koráig probálkoztam utána föladtam mivel az idegesség miatt elkezdett apadni a tejem.Onnantol kezdve csak fejtem.Rengeteg tejem volt még tejtestvére is lett a kisfiamnak.Kb 9 hónapos volt mikor már nemigazán fogadta el az anyatejet akkor abba is hagytam a fejést.Nem volt egy könnyü dolog ennyi ideig csinálni(kézi fejövel)de örültem,hogy van tejem!Na most a melltartos kommentedhez kedves kérdező annyit füznék,hogy nekem alapbol nagyok a melleim(D 85).Akkor eltudod képzelni miután belövelt a tej ez mekkora lett.A szoptatos melltartok nemigen tartanak vagy legalábbis nem egy ekkora mellet.Én sajnos merevitöst nem is viseltem el magamon.Az,hogy a szoptatás kinek mennyire viseli meg a mellét az szerintem nem egy melltarton múlik hanem az alkati dolgon és a genetikán.
Tápszeres anyucik nyugi!!!
Annyira nekitámadtok a kérdezőnek,hogy hihetetlen!Akit ennyire "bosszant" a kérdés,az lépjen túl rajta.Ennyi
Nem tudom,hogy a császár/programozott mennyire befolyásolja a tejelválasztást,de szerencsére nekem sikerült.
Amúgy igaz az,hogy egyre több a császáros.Az ápolónő mondta a kórházban,mikor szültem,hogy egyre több,mert a dokik nem akarnak kockáztatni,ha egy picivel is más a helyzet.
És így van ez a tápszerrel is.Néha én is úgy hittem,hogy nincs tejem,kevés stb. de nem nyúltam tápszerhez (főleg,mert nem is vettem),hogy pótoljam.
Tudjátok!Akinek nem inge...
Aki mindent megtett,hogy legyen teje,az veregesse meg a vállát,de legyünk őszinték!Sokan nem szenvednek inkább vele,ha nem megy.
S most tekintsünk el az olyan sajnálatos esetektől,mikor tényleg nem tehet róla az anya,mint a több hétig tartó ápolós,koraszülött és stb.(és nem bántásból vagy sértésből mondom.) Ilyen régen és most is van sajnos.Minden tiszteletem a szülőknek,hogy ki tudnak tartani ilyenkor.
Akkor leírom, hogy én gyerekeim miért lettek tápszeresek:
1. 3 napos korában átkerült valami rejtélyes betegség miatt a PIC-be. Altatták, nem szoptathattam, később is csak meghatározott időben és ideig próbálkozhattunk. Mivel semmi biztatót nem mondtak, enni, inni nem tudtam, az idegesség meg ugye kihat a tej mennyiségére. Ott is, itthon is kapott tápszert, a tej aztán sem indult be. Amíg tudtam szoptattam, fejtem, az utolsó cseppik, szó szerint...
2.gyereknél még tejbelövelésem sem volt, igaz nála úgy tűnt, több a tej (nem volt különösebb izgalom), de messze nem volt elég. Ami tőlem telt megtettem, de az egész napos cicin levést, és még pár dolgot kivitelezhetetlennek tartottam az akkor 2 éves nagyobb gyerekem mellett. (Egyéb segítségem nem volt.) Őt is szoptattam, amíg tudtam, fejtem minden szopi után éjjel is nappal is. Akkor hagytam abba, amikor már csak 10 ml jött a kettőből egyszerre. 10-12 hétig kínlódtam mindkét gyerekkel.
MÁS: nem állítom, gondolom nem nagyon van ilyen jellegű tudományos kutatás, de én simán el tudom képzelni, hogy mostanság a sok vegyi, környezeti ártalom miatt, nemcsak a meddő nők száma nagyobb, hanem azoké is, akiknek nincs elegendő tejmirigyük. (Fogamzásgátló, színezékek, adalék anyagok, tartósító szerek... Ki bizonyítja, hogy ez nem hathat a későbbi tejtermelésre annál, aki érzékeny rá.)
Na, de ez csak egy elmélet a részemről, agyaltam a saját kudarcom miatt eleget rajta.
A császárnak és a szoptatásnak semmi köze sincs egymáshoz. Legalábbis az én tapasztalatom szerint.
Kisfiam császárral született hétfőn, szerdán már tudtam szoptatni valamennyire, csütörtöktől pedig ömlött a tejem. 1/2 évig volt kizárólag anyatejes, 1,5 évesen pedig én választottam el, mert jött a kistesó. Ő is császáros volt, vele a 3. napon indult meg a tejem, és eddig Ő is csak anyatejes. 2 hónapos múlt.
kérdező: csak annyit fűznék hozzá, hogy elhiszem, hogy nem rosszindulatból kérdezed, de az látszik, hogy neked nincsenek ilyen problémáid.
jó sok mindent írtak és csak is saját tapasztalatból hozzáteszem még: ha előkerül a cumisüveg, nem jelent cumizavart, mint ahogy nálunk sincs semmi probléma, 4 hónapja szoptatok és kiegészítek felváltva (ha lehet mondani, ez a legbonyolultabb variáció, de nekem megéri, hogy egy pici anyatejet is kapjon)
a tea meg a homeopátiás bogyók hatékonyságában egyáltalán nem hiszek. bár a teát próbáltam, már a kórházban ittam, ártani nem árt alapon. tényleg nem ártott, de nem is lett tőle több tejem.
ha nincs semmi gond, mint nálad is, akkor örülj neki. akkor semmi bogyó, semmi tejszaporító fejés és megy magától. aztán van az a kategória, akinek nagy küzdelmekkel fel lehet tornázni a baba igényeihez. és van az aki bármit csinál, nem lesz több. ilyenek vagyunk, ugyanannyira alkati kérdés, mint az orrunk formája, vagy a szemünk színe
Huh, szeretnék még egy kicsit írni, mert nem szeretném, ha félreértenének. Arról van szó, hogy én megértem azoknak a csalódottságát és fájdalmát, akik nem tudtak szoptatni. De mondjuk azok az emberek, akik túlsúlyosak, vagy meddőségi problémákkal küszködnek, azok ugyanúgy rengeteg negatívumon mennek keresztül. Akkor most tilos olyat kérdezni, hogy "Miért küszködnek egyre többen meddőségi problémákkal?", vagy azt hogy "Miért egyre több az elhízott ember?".
Ezek a kérdések nem a személyről szólnak, hanem a jelenségről. A nem szoptatók oroszlánrésze nem saját döntéséből tápszerezik, fájdalmasan érinti őket a dolog, ők is problémának látják. Akkor most miért gond, ha valaki megkérdezi, hogy "Miért küszködik ennyi nő ezzel a problémával?"
Remélem érthető voltam, és nem sértettem meg egyetlen tápszeres anyukát sem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!