Annyira félek hogy nem fog menni a bilire szokatás?! De így hogyan is mehetne.
14 hós a lányom.
már pár napja hogy itt a jóidő előkerült a bili
ráültettem és mondtam hogy SsSs pisi van mutogattam oda lentre hogy pisiljen bele minden órában 1 szer ráültettem
de azt hiszem nem nagyon fogja fel felemeli a bilit játszik vele stb..
nagyon erőltetni nem akarom ..igazából a FÉRJEM erőlteti
ugyanis van a családban egy szintén ennyi idős kisfiú
aki már belekakál a bilibe csakhogy ő már 9 hónaposan járni kezdett, a lányom meg csak 1 hónapja indult el önállóan szóval teljesen különböznek.
a férjem azt mondta LUSTA vagyok ..
tegnap fél napot sírtam emiatt és nagyon ideges voltam hogy mi lesz ha nem tudom leszokatni?
szerintem pici még ehhez nem tudatosan pisilne meg kakilna bele..végül is én ismerem a lányomat és még azért nem próbálkozunk ezerrel..
hiába ültetném ott 1 órát is ha állandóan feláll pedig beszélek neki én is ott ülök sőt még a wcre is ráültem és onnan mondogattam hogy " látod anya is pisil "
de hát nem érdekli őt..
most ettől vagyok én LUSTA ÉS ROSSZ anya..???????
Erőszakkal biztos h nem fog menni.Nagy-nagy türelem kell és és idegrendszeri érettség. Hiába akarják a szülők, ha a gyerek idegrendszere még nem áll készen rá.
Nagyobbik fiam, aki értelmi fogyatékosként látta meg a napvilágot 10 évesen lett szobatiszta, kisebbik fiam 2,5 évesen.
2-3 évesen lesznek szobatiszták a gyerekek, szóval a legjobb esetben is van még majdnem 1 évetek.
Enyém 2,5 éves, még nem szobatiszta, és nem azért, mert én lusta vagyok, hanem mert még ő nem érett meg rá.
13 hónapossal én nem erőlködnék a bilin, ő még nagyon picike.
Gratulálok a férjednek, esetleg nyomj a kezébe egy biológiakönyvet.
Nálunk 3 évesen szokott rá, gyakorlatilag 2 hét alatt, de úgy, hogy aztán éjszaka nem is volt egy bepisilés se.
Azt nem mondom, hogy várni kell 3 éves korig, de a 14 hós az korai még.
Bizonyos kor alatt idomítani lehet csak a gyereket és az felet tud tanulni.
Szerintem ez a határ olyan 2 év körül van inkább.
Lehet,hogy a rokon kisfiú csak néha és véletlenül kakil bele a bilibe,esetleg addig kell rajta ülni neki,amíg nincs eredmény.vagy az anyuka csak dicsekvésből mondja.
Két éves kor előtt nem érettek a gyerekek a szobatisztaságra.
tudjátok anyukák a férjem azért ilyen, mert
mindenkivel összehasonlítja a lányunkat.
pl az említett kisfiúval hogy ő már bilizik,
más gyerek ezt csinálja azt csinálja..
de mondtam neki hogy a mi lányunk meg ilyen.
minden baba más és más.
Mi lenne, ha megpróbálná apuka a bilire szoktatást? Hátha neki gyorsabban menne és talán foglalkozna is a lányával addig. zt persze csak viccnek (faviccnek) szántam.
DE talán adhatnál apukának a kezébe egy gyermeknevelési könyvet, esetleg nézelődhet ő is az interneten. Vagy küldd el pelenkát venni. Minden esetre beláthatja mindezek után, hogy valójában csodaszámba megy az a gyerek, aki 1 éves kora körül bilizik. (Netán még megbízhatóan is? Azaz teljesen szobatiszta, Vagy csak másképp mesélték el a kisfúk szülei, hogyan is volt, mikor éppen a kaki is belepottyant a bilibe? Mert vannak ám ilyen szülők is, akik ennyire túloznak!)
Sokkal inkább jellemző a 2 évesekre, hogy sikerül szobatisztaságra nevelni őket. És mint tudjuk, igazából 3 éves korra, azaz az óvodára elvárható, hogy teljesen szobatiszta legyen.
Nagyon igazad van: nagy különbségek lehetnek gyerek és gyerek között, de ez nem is csak 1-3 hónapot jelent.
A lányom pl. 2 évesen teljesen, éjjel, nappal szobatiszta volt. íSoha semmi gond nem volt a bölcsiben sem. Mondjuk azt leszámítva, hogy még pisilni se nagyon volt hajlandó miután megijesztette egy gyerkőc. Mindig hazahozta, amit csak lehetett, de sose csorgott be.
A fiamat 3 évesen át akartam íratni bölcsiből oviba (milyen jó, hogy ilyen nagy a választék!). Már majdnem vissza kellett mondanom az ovit, mert átíratás előtt 1-2 héttel még nem volt szobatiszta. Aztán egyik napról a másikra és nála se volt sose baleset az oviban.
Ellenben egy csoporttársa, aki majnem a fiammal egyidős és már 5,5 éves, hébe hóba viszi haza a kisgatyát, az ágyneműt még mindig.
Szerintem egy a lényeg, ne erőltesd a bilit, nehogy megútálja. Csak addig had üljön rajta, amíg van kedve. Ha sétáltatni akarja, a fejére tenni, akkor hagy csinálja azt vele. (Csak nehogy nagyon hozzászokjon és produkálás után is ezt játsza.)
Erről jutott eszembe, hogy a fiam is mindig belepisilt fürdés előtt kb. 2 éves korától. De csak akkor, és azt tudatosan! Napközben meg elvolt a pelenkában.
Nekem azért volt nehéz szobatisztaságra nevelni a gyerkeket, mert az apjuk undorodik a vizelettől és rosszul volt, ha csak egy csepp is máshova ment, mint ahova kellett volna. Na de anélkül meg hogy tapasztalja meg, hogy mi és honnan folyik?
Majd egyszer-kétszer a lányod is belepisil véletlen, akkor vagy annyira megtetszik neki, hogy azonnal bilibe akar mindig pisilni (akár félpercenként) vagy úgy lesz, mint a fiam, hogy bizony évekbe telt, mire megtanulta.
Ne sürgesd és ne büntesd azért, hogy nem akar ilyen korán szobatiszta lenni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!