Mindenki! Mik az érveitek/ellenérveitek a hordozókendővel kapcsolatban?
Én és a babám is nagyon szerette a kendőt. Amikor már kötöttem magamra a kendőt, már abba is hagyta a sírást, mert tudta mindjárt jöhet bele. Nem lett ettől ragaszkodóbb, idejében elkezdett mászni, már 7 hónaposan és azóta sem lóg rajtam folyton.látok én olyan gyereket akit nem hordtak kendőben és sokkal többet lóg az anyján.
Nagyon szeretett a babám benne aludni és mi terápiás célból is használtuk, ortopéd orvos javasolta a minél több használtatot a csípője miatt.Nekem csak jó véleményem van, aki meg még nem próbálta, azok így vélekednek mint az előttem negatív kommentesek.Amíg nem próbáltam én is hasonlókat gondoltam róla, de miután kaptam egyet ajándékba és a babám elég hasfájós volt és sokat sírt gondoltam hátha ez segít és valóban attól kezdve sokkal kevesebbet sírt. Nagyon kiegyensúlyozott baba azóta is.
Én nagyon sokallom az árát, nevetséges, hogy 10-20e Ft-ba kerül egy darab rongy, ami legtöbbször tök csúnya is! És akkor még költsek több ezret egy tanfolyamra, hogy megtanuljam használni, aztán meg lehet, hogy a babám nem is fogja szeretni...
Kérlek, valaki magyarázza el nekem, mivel egy őskövület babakocsis anyuka vagyok, aki időnként szeret önmagában is lenni, hogy pl. kendőben hogy lehet:
1. wc-re menni,
2. öltözködni,
3. vásárolni,
4. váltóruhát, pelust, enni-innivalót és a szokásos motyót cipelni,
5. a nagyobbik gyerek után futni, hajolgatni, a járművét cipelni, vagy legrosszabb esetben őt magát is cipelni az előző kettő mellett,
6. ja és hogy nem lesz melegetek a kendőben????
És egyáltalán: oké, valószínűleg jó dolog a kendő, sokszor valóban kényelmesebb, egyszerűbb lehet, mint a babakocsi, de miért kell úgy beállítani az egészet, mintha a 2 dolog kizárná egymást és ellenségek lennének.
Az egyik kendős honlapon olvastam vmi olyasmit, hogy a babakocsis babák szinte érzelmi-értelmi fogyatékosok a kendősökhöz képest, merthogy szegények egyenes háttal fekszenek és hogy nem érzik 0-24-ben az anyjuk szívverését, meg hasonlók.
Szerintem ez arra jó, ha pici gyerek állandóan ölben akar lenni. De nem 1,5 éves!!! Én még azt is olvastam, hogy felkötötte az anyuka, és vasalt, meg főzött, amit ugye nem tudott volna, ha fogja a gyereket, de így szabad volt mind a két karja. És ez nem balesetveszélyes?!
Amíg olyan pici volt a babám, inkább dajkáltam, a házimunka megvárt. Próbáltam, de nem szerette. Én egyébként használtan vettem 4000 Ft-ért, de még ez is sok volt érte!
Először is: a kendő nem egy darab rongy. Talán idiótáknak néztek bennünket, hogy egy darab rongyba kössük fel a gyerekünket? Egy kendő 70 centi széles, 4-5 méter hosszú, speciális alapanyagú és szövésű anyag, hogy ne repedjen el akár 80 kg súly alatt sem, kellően rásimuljon a babára, és a hordozó személy vállát se vágja. Ráadásul szép is: [link] Ennek az árnak a sokszorosát simán kiadod egy rongydarabért, amit felveszel, a gyereked nem ér többet? Nem is beszélve az alumíniumvázakról, amikre színes poliészter van húzva, és a kipufogócsövek szintén van beleszíjazva a gyerek, hogy mozdulni se tud.
Másodszor: megtanultam kis cókmókkal utazni. Nem kell komplett váltóruhát, konyhát magammal cipelni, egy kistáskában mindenünk elfér, és még sosem jártam úgy, hogy kellett volna valami, ami nem volt nálunk. Bevásárolni lehet banyatankkal is, inkább a cucc legyen taligában, mint a gyerekem.
Melegben meg mindenben meleg van. Azt ne mondja nekem bárki, hogy 35 fokban kimegy a tűző napra a babakocsival, és a gyereke nem fog izzadni...
MI TÖRTÉNIK A BABA TESTÉVEL HORDOZÁS KÖZBEN?
Egy ma már idejét múlt elképzelés szerint a babáknak az tesz jót, ha vízszintes kemény felületre fektetik őket, hogy „szép egyenes” legyen a gerincük. Ma már tudjuk, hogy a gerinc sohasem egyenes, sem újszülött-, sem felnőttkorban, és azt is tudjuk, hogy a baba gerincének az tesz a legjobbat, ha megtámasztjuk a számára megfelelő, fiziológiás helyzetben. Az ortopédiailag megfelelő hordozóeszközök a baba gerincét függőlegesen, a természetes ívét megtartva támasztják meg. Persze a csecsemők izomzata még nem elég fejlett ahhoz, hogy részt vegyen ebben a tartásban, ezért a jó hordozóeszközök helyes alkalmazása során a még gyenge izmok feladatát maga a hordozóeszköz veszi át. Így a baba – sok téves elképzeléssel szemben – nem ül a hordozóban, hanem pontról pontra megtámasztott, domború ívű gerinccel hozzásimul a hordozó személy testéhez. Sokszor találkozunk azzal a félelemmel, hogy a hordozás árt a baba gerincének. Ma már rendelkezésünkre állnak olyan kutatások, amelyek számadatokkal bizonyítják, hogy a hordozott gyermekek nem küzdenek gyakrabban gerincproblémákkal, mint a nem hordozottak.
A gerinchez hasonlóan a csípő fejlődésének is a fiziológiás helyzet megtartása kedvez leginkább. Ezért ajánlják a hordozási szakértők, hogy a baba olyan hordozóban legyen, ami térdhajlattól térdhajlatig alátámasztja, így megvalósulhat a terpesztartás térdben behajlított lábakkal. Érdemes ezen a ponton megemlíteni a csípőfejlődési rendellenességeket. Ha egy újszülött a „szokásosnál” is éretlenebb csípővel születik (pl. csípődiszplázia esetében), akkor fennáll a veszély, hogy a combcsont kórosan helyezkedik el az ízületi vápában, vagy akár el is hagyja azt. Az ilyen jellegű elváltozásokra a csípőszűrés elterjedéséig sokszor csak a járás megindulásakor derült fény. Jelenleg a csípőfejlődési rendellenességek „klasszikus” terápiája a terpeszpelenka (amennyiben a rendellenességhez túl feszes izomzat társul) vagy a kengyel (ha a rendellenesség mellett petyhüdt izomzat, hipotónia figyelhető meg). Mindkettő célja az, hogy megtartsák a csípőízületet a Büschelberger által leírt pózban. Ezek az eszközök azonban jelentősen megnehezítik a családok mindennapjait, a szülő-gyermek kapcsolat természetes megélését. Egyes számítások szerint azonban a fent bemutatott terpesztartás egy sokkal testhezállóbb módszerrel is kivitelezhető: a csípőnhordozás során ugyanis a babák terpesze kb. 90 fokos, a szorosan megkötött hordozókendő pedig alkalmas mind a túl feszes, mind a túl laza izomzattal körülvett csontokat ortopédiailag helyes pozícióban rögzíteni. A terápia hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a természeti népeknél a csípőfejlődési rendellenességek szűréssel kimutatható változatai eltűnnek, meggyógyulnak.
A csontrendszer mellett az izomzatra is jótékony hatással van a hordozás. Az izomtónus optimális igénybevétele, az izmok finom, de szinte állandó mozgása gyengéden edzi a babát, aki így jó eséllyel hamarabb meg tudja tartani a fejét, majd a törzsét.
A mozgás nem csak magukra az izmokra hat, hanem az egész idegrendszerre. A hordozó személy folyamatos mozgása (legyen szó monoton, ritmusos mozgásokról vagy hirtelen, nagy mozdulatokról) optimális ingerkörnyezetet biztosít a mozgásfejlődésért felelős agyi területek számára, így nem ritkán áll elő az, hogy azoknak a hordozott babáknak, akiket gyakorta féltenek attól, hogy az állandó hordozás miatt később fognak majd mozogni, hamarabb indul meg a mozgásfejlődésük, de legalábbis jóval harmonikusabban, mint nem hordozott társaiknak. Az idegrendszer azonban nem csak a mozgás által juthat extra előnyökhöz, hanem attól a helyzettől, amit maga a hordozás biztosít. A hordozott babák függőlegesen, a felnőttekkel közel azonos magasságból szemlélhetik a világot. Környezetük gazdagon látja el ingerekkel érzékszerveiket anélkül, hogy túlzottan igénybe venné azokat, illetve a fejlődő agyat, így az idegsejtek között sűrű kapcsolati hálózat alakulhat ki.
" Nem is beszélve az alumíniumvázakról, amikre színes poliészter van húzva, és a kipufogócsövek szintén van beleszíjazva a gyerek, hogy mozdulni se tud. "
nekem is inkább ezzel van a bajom, amit az egyik hozzászóló már írt....attól még nem tesz rosszat senki a gyerekével, ha nem hordozókendőben hordja...semmi baj sincs a babakocsival.
Amúgy én lehet fogok venni a következő babánál, de csak azért, hogy otthon magamra tudjam kötni míg pici.
Az már kicsit túlzás, hogy 2-3 éves gyereket beletesznek.Mondjuk ez a babakocsira is vonatkozik szerintem...
Már az előző oldalon válaszoltam (hordozás párti vagyok)
Csak egy két megjegyzés:
Volt aki irigyel mert csak felkötöm és indulás....
Ez úgy lehetséges, hogy egy táska mindig össze volt készítve, váltás ruci popsi törlő (10 darabos mini)és egy pelus!Ez egy női tasiba simán belefér a mobil pzs és a pénztárcával együtt :) Ezt csak szintén felkapom és indulás (szopizik a lnyom) Szóval ez nem nagy cucc!
Mellesleg van babakocsink is de nekem ahhoz több cucc kell....Pléd (ami aztán nagy), de oda ugyanúgy kell atásk az előbb említett cuccokkal!
WCre menés! Ott alszik a lányom a mellkasomon, én meg simán pisilek! Nálunk amióta jár így is úgyis jön velem :)
Öltözködés???? Ezt nem nagyon értettem...Nyilván ruhát vásárolni nem hordozóval kell menni mert a próbálgatás téynleg kizárt...Bár szerintem ez egy fél évesnél nagyobb gyerkőccel ugyanúgy kizárt :)
Előtte meg simán felöltözök és úgy kötömfel... ?!?!?!
Hordozni nem 30 fokban kell....De a tavasz ősz tél tökéletes!
Bár mostanában nyáron csak pár hét van ami igazi kánikula...
Én nem vonnék le messzemenő következtetéseket (különbségeket) babakocsis és hordozott baba között, mert pl mi is szoktunk babakocsizni is, és hordozni is!Azok a cikkek nagyon sarkítottak... Itt ebben a témában is én az aranyközépút pártján vagyok!Jó a hordozás de nem lettem fanatikus....Jó a szoptatás (mert sikerült) de nem vagyok fanatikus...
Mindenki úgy csinálja ahogy neki bevált, ahogy jól érzi magát,mert skkor a babáink is jól érzik magukat!Én ezen a véleményen vagyok!Szívesen leírom a tapasztalataimat, de én nem akarok senkit meggyőzni főleg meg megsérteni nem!
Másféléves kislány anyuja
Jaj az lemaradt, hogy a főzés vasalás...bevásárlás másik gyerkőc után futás...
Szóval a főzés és vasalás az csak hátulhordással lehetséges, pont azért hogy ne legyen balesetveszályes :)
Én bevásárolni kizárólag kendővel szeretek, mert akkor tudok cipekedni! Nálunk ababakocsin nem bírja a szatyrot :)
Másik gyerkőc után rohangálni....Ebben nincs tapasztalatom még, de a terveimben az szerepel, hogy ott a babakocsink is a kendő amit a második babóm szeretni fog!Mert nekem az első pl nem nagyon csípi a babakocsit, mininek sem csípte :(
Bár én hajolgatni szoktam kendővel, az nem gáz!
Bocsi ez még lemaradt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!