Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi a velemenyetek az otthon...

Mi a velemenyetek az otthon szulesrol es a nemregiben tortent esetrol?

Figyelt kérdés
2010. dec. 8. 12:50
1 2 3 4 5
 41/45 anonim ***** válasza:

--------------------------------------------------------------------------------

Kérdés:

Miért nem végzett gátmetszést, amikor azzal simán meg lehetett volna menteni a babát?

Válasz:

Vállelakadásnál az a fontos, hogy a jelenlévőknek van-e tapasztalata és lélekjelenléte, hogy a rendelkezésre álló 4-5 percben elvégezzék a lehetséges műfogások közül azt, ami éppen alkalmasnak tűnik (néhány műfogás itt: www.zimonyi.hu/?p=435). De néha hiába minden. Különféle források a vállelakadás halálozási arányát 7-50%-ra teszik.

A gátmetszés, vagyis a puha kötőszövet átvágása a hüvely alsó részén nem segít, hiszen a baba vállát a medencecsont tartja vissza, az anya hasa felé eső részen.

Geréb Ágnes a szóban forgó esetben többek között Martius féle műfogást alkalmazott.

Prof. Dr. Gerhard Martius legutóbb 1994-ben kiadott könyvében, a "Regelwidrigkeiten des Geburtsmechanismus" c. könyvében részletesen szerepel ez a műfogás.

Magyarul Dr. Világhy írta le a műfogást ebben a könyvben:

www.vilaghy.extra.hu/konyv.html

A műfogás abból áll, hogy a baba fejét óvatosan két kézzel megfogva elfordítják, és a baba nyaka mozog utána, illetve lassan utána fordul az egész test, és szépen kiszabadul a váll a medencecsont alól.

A János kórházi orvos is azt nyilatkozta, hogy nem tudná pontosan megmondani, minek köszönhető, hogy a baba végül kiszabadult, mert szinte egyszerre végeztek többféle dolgot is. Így aztán azt se lehet tudni, hogy a gerincsérülés mikor történt és mi vagy ki okozta, hiszen a helyszínre érkező mentőorvosok és a kórházi orvosok közül is többen próbálkoztak mindenféle manőverrel az anyán és a babán.

2010. dec. 10. 21:30
 42/45 anonim ***** válasza:

[link]

[link]

[link]

Ennyi elég? :-)

Megjegyzem: én sem szülnék otthon. Csupáncsak hárborítatlanul szeretnék szülni, abban a testhelyzetben vajúdni és kitolni, ami a legoptimálisabb nekem és a babűnak, és nem abban, ami a legkényelmesebb az orvosnak. Jó, hogy ott van a szomszéd szobában egy műtő, hogy ha szükséges, egy perc alatt ki tudják kapni belőlem a babát, de a mai kórházi gyakorlat túl sok felesleges beavatkozással jár, amik rendszerint megnehezítik a tágulást és a kitolást, ugyanakkor egy csöppet sem segítenek a babán. Ha pl ülve szülhettem volna, akkor ki tudtam volna tolni az ülő helyzetben bizonyíthatóan sokkal tágasabb szülőcsatornán a fiamat két-három fájás alatt. Kőmetsző pozícióban kengyelbe szíjazva, égnek álló lábakkal ellenben egy óráig szenvedtem vele, mire a gravitáció ellenében, szinte felfelé ki tudtam tolni. És még innom sem adtak. Szerintem ez is a gyermek életének, egészségének veszélyeztetése az orvos kényelmének kedvéért.

2010. dec. 10. 21:35
 43/45 anonim ***** válasza:

Szia!

En Kanadaba szultem es az orvosom nagyon eroltette volna az otthon szulest. A ferjem errol hallani sem akart igy 30 hetes terhesen orvost valtottunk. A varos(Toronto) legnagyobb es legjobb korhazaban szultem es utolag megjobban orulunk,hogy jol dontottunk. Ugyanis mar sem en sem a fiunk nem elne. Ugyanis 25 oras vajudas utan masfel ora utan sem akart kibujni a fiam. Rosszul volt fordulva,megakadt, azonnal hoztak a fogot es keszitettek a mutot,hogy ha nem sikerul fogoval azonnal visznek csaszarozni.Vegul a fogoval sikerult kihuzni. Ma mar egy egezseges 17 honapos kislegeny es sosem szulnek otthon!!!

2010. dec. 10. 22:02
 44/45 A kérdező kommentje:
Koszonom annak a valaszadonak aki egy csomo mindent bemasolt de ez mit sem valtoztat azon a tenyen hogy elofordulhat olyan elorelathatatlan esemeny ami miatt elkerulhetetlen az orvosi(sebeszi) beavatkozas,ugyhogy hiaba az a rengeteg tanulmany es statisztika...Szerintem.
2010. dec. 10. 23:21
 45/45 anonim ***** válasza:
A műfogásról annyit, hogy mára bebizonyosodott, hogy G.Á. azt nem jól alkalmazta és ezért a gerincsérülés. A magzatmonitorozás, pedig igen hasznos dolog. Bizony, ha a szívhang gyengül a baba élete perceken múlik. Akkor mi van, ha éppen nem azokban a percekben hallgat rá a bába a szívhangra, hanem már későn? Ezt is betudják annak, hogy a kórházban is így lett volna. Csakhogy ez nem igaz! A körházban a monitorozásnak köszönhetően, azonnal megy a riasztás és a babák nagy része ilyenkor is egészségesen megszületik. Három gyermeket szültem kórházban, de még a magzatvízhiányos szülésemnél sem kötöztek ki. A kikötözés, nem más, csak a kismamák riogatás. Az én babáimból kettő, ha otthon akartam volna világra hozni, meghalt volna. Az elsőnek nyakán volt a köldökzsinór ami nem engedte kibújni (ezt előre nem lehet ám látni) és vákuumal kellett segíteni az orvosoknak sürgősen, mivel riasztott a monitor! A babám így is megsínylette, azonnal oxigénre volt szüksége. Mihelyst magához tért a babuci azonnal megkaptam, megszoptathattam, s engem akkor, nem érdekelt, hogy otthon párnák közt, vagy pedig kórházban vagyok. Második gyermekemnél pedig nem volt magzatvizem, amit szintén azok a fránya orvosok vettek észre. A fölösleges beavatkozásoknak köszönhetően a gyermekem élve született. Szülés előtt a köldökzsinór a magzatvíz hiánytól össze volt esve, alig volt benne keringés. Bizony, alulról kellett vizet tölteni és cseppikémet egy egész kis orvos team várta amikor végre kibújt, hál istennek egészségesen. Otthon halálra lett volna ítélve. Ám vele sem kötöztek ki, s mivel veszélyeztetett volt egy röpke puszi után el is vitték megvizsgálni. Ezt sem nehezményeztem, hamar visszakaptam, megszoptathattam, csodálhattuk őt is a férjemmel. Harmadik kicsim röpke 2.5 óra alatt megszületett. Nem bolygatták, csupán a szívhang monitor dobogott mellettem. Ihattam, volt odakészítve szőlőcukor is. Férjem is mellettem lehetett. Annyi szigorításom volt, hogy nekem feküdnöm kellett az előző szülések lefolyása miatt. A barátnőmmel egyszerre szültünk, ő sétált közben, labdán ülhetett sőt akár fürdőkádban is ülhetett volna, de nem akart... Harmadik babómat egyből megkaptam, szutykosan. Tehát az tévhit, hogy az embert kikötözik és jól megkínozzák. Semmi felesleges beavatkozás, molesztálás nem történt. Amikor meg a fájdalom nagy volt meg a szülés utáni pillanatokban is, nekem tök mindegy, hogy hol voltam. Így is anya lettem a szó legteljesebb értelmében. Ja és hozzáteszem, hogy egy megyei kórházban szültem. Sima mezei megyei kórházban.
2010. dec. 11. 07:50
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!