Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Szakszolgalattól meg lehet...

Szakszolgalattól meg lehet szabadulni?

Figyelt kérdés

Adott a 10 hónapos kislányom, aki a szakszolgálat heti 2x alkalommal akar foglalkoztatni egy gyógytorna és egy konduktori órával. Na már most: Kislányom gyenge izomzatú, nagy baba, nehéz és hosszú szüléssel született. Később csinál mindent, mint társai de hozza szépen a lemaradást mindig. A szakszolgálat szerint 5 hónap lemaradás észlelhető nála ezért a heti 2 alkalom amit elvárnak. Teljesen lealacsonyítóan beszélnek, közlik velem a tényeket. Kettő fejlődés neurológusnál is voltunk már vele ( egy állami egy magán) az állami nem állapított meg semmit, teljesen rendben találta a kislányom, míg a magán(akit a gyógytornász ajánlott) korai fejlesztést javasolt neki, hogy kicsit bele lássatok a helyzetünkbe: nem akar kúszni, mászni viszont 2 napja már produkálja itthon a mászás formáját, és nagyjából 2 hete a felüléssel is próbálkozik hason fekvésből. Teljesen egészséges jó étvágyú, vidám gyermek. A szakszolgálati gyógytornász le akar beszélni mindenről, amihez nekik nincs kedvük (babaúszás, Dévény, matesz). Mindenképp elviszem dévényeshez. A kérdésem a következő lenne, ha a dévényes azt állapítja meg, hogy nincs semmi probléma, csak lusta és lassabban csinálja az elvártnál akkor megtagadhatom a szakszolgálathoz járást?

Bocsi, ha picit hosszú lett és kesze-kusza, de teljesen tanácstalan vagyok.

#csecsemő #gyógytorna #koraifejlesztés #szakszolgalat #fejlődés neurológus
jan. 12. 21:44
1 2 3 4
 1/32 anonim ***** válasza:
93%
Kelleni fog a dévényes mert ez édes kevés. Nálunk azt mondta a gyerekorvos hogy lusta erre be volt feszülve a gyerek izomzata... ha igazolod hogy viszed magánba akkor szerintem nem.kötelező szakszolgálathoz vinni.
jan. 12. 21:58
 2/32 A kérdező kommentje:
1-es, köszi! Már az izomzatát “ki masszírozta” a gyógytornász, azóta indult be rendesen a mozgásfejlődés nála. Kevésnek, és sajnálom, de feleslegesnek is tartom a szakszolgálatot az eddig látottak és tapasztaltak alapján sajnos….
jan. 12. 22:01
 3/32 anonim ***** válasza:
79%

De egyérteműen van baja. Lusta gyerek ilyen szempontból nem létezik. A Dévény emelett jót tesz, de örül, higy van fejlesztés.

A gyereked nagyon durva lemaradásban van.

jan. 12. 23:13
 4/32 anonim ***** válasza:
95%

Mit veszítetek azzal, ha jártok állami fejlesztésre is? Mellette járhattok magánba is, ha azt szeretnél. A vélemény elmondása nem egyenlő a tiltással.

Egy gyógytornász sok mindenhez ért, de nem fejlődésneurológus. Mi is voltunk gyógytornásznál, mert 7 hónaposan nem kúszott és az egyik irányba nem forgott. Mutatott gyakorlatokat, de ami nem az ő asztala volt, ott csak véleményt nyilvánított, nem diagnosztizált. Előtte a védőnő szintén így volt.

jan. 12. 23:41
 5/32 anonim ***** válasza:
53%

Nem lehet megszabadulni tőlük.

Ha nagyon zavar van egy formanyomtatvány, amit kitölthetsz hogy saját felelősségre lemondasz a szakszolgálatosról mert jártok magánba, de simán tehetnek jelzést.. és.. nálatok jól tennèk!

Majdnem egy èves gyereked van, akinek javában lépegetnie kellene bútorok mellett, de a tiéd csak forogni tud, nem tud helyet változtatni.

Nyilván egyszer megtanulja.. azért akar felülni, mert az agya már elég érett, a teste meg nem. Én nagyon betojnék és kb mindenki, akit nem kapott el a gyásznál(megfelelőrn fejlődő baba meggyászolása) a tagadás..

Annyit mozgasd amennyit lehet, heti 15x is akár.

Lehet, hogy bènák, de mások is, nem egzakt tudomány és mozgatással nem lehet nagyon mellèlőni. Izmosodni fog és megtanulja használni a testét. Még nem èrzed annyira, de ha majd látod, hogy a kortársak sétálnak ès beszélnek, a tiéd meg járni és beszélni sem tud..mozgatni kell az izmokat minél többször, többféleképpen.

Azért lekezelőek mert elodázod a problémát. Védőnőt nem szoktad látni? Státuszok? Nem hallod ki a kérdéseiből, hogy hol kellene tartania? Mások is nagyok ès születnek nehezen ès megfelelően fejlődnek. Ismerős gyereke vákuummal született 1,5 napig, semmi gondja, a császár előtt kapták ki gyorsan.

Baja van a gyerekednek és segíteni akarnak. Tudom, hogy nagxon rossz, mert cuki baba, én is csak legyintettem, mikor a 6,5-7 hósom kapaszkodva felállt bútorn, új volt minden, azt mondta a védőnő, hogy nem kellene neki.. nem találkoztam ilyen hozzáállással soha, én meg kérdeztem lökjem vissza? A gyerekem gyors votl mindenben, temperamentumban is, gondolkodásban is, mozgásban is, emiatt rengeteg bajunk volt. Bár korábban mutattam volna meg neki, hogyan lehet lassan is dolgokat..

De egy lassú babával.. Tudod te, hogyha ekkora lemaradása lesz, nem járhat normális gyerekekhez oviba? Nem fogja tudni behozni az egészet ovira, járhat autikkal és értelmi sérültekkel közös oviba, mert nem lesz egy másféléves szintjén se..

Jobb esetben csak hipotón lesz és hajlékony, bár letapadt izmokkal az nem lehet.

Gondolj bele, ez egy 3 hós szintje, több, mint a felével lemaradt! Még nem fog érinteni, de ha csak a felét nézzük, 3 évesen másfél, 6 évesen 3 éves szintje lenne meg!

Jót tenne egy kis félelem, legalább egy kevés..

A normális baba egész nap mozogna, nem fog neki az sem rosszat tenni, ha heti 5x, de akár 10x van mozgatva egy órát.. legyen sokat játszóházban, ott rengeteg az inger ami mozgásra készteti(van baba rész).

A nyugisabb babák azok szoktak lenni, akiknek az értelmével is gond van.. megfelelően eszik? Szája rendesen mozog, ott rendben vannak az izmok? Gügyög/gagyarászik? Nagyon kívánom neked, hogy csak ügyetlenség legyen a baja, nehogy valami más.. mindenki félti rajtad kívül.. én is idegenként.. Minél többet legyen földön, szinte mindig, had mozogjon! Nagyon sajnálom!

jan. 13. 05:14
 6/32 anonim ***** válasza:
53%

Elolvashattad volna rendesen. Az enyém TÚL KORÁN kezdte, AMI NEM JÓ és ez jelezte, hogy PROBLÉMÁS LESZ. A későn kezdőké is problémás lesz, csak nem az ideggyenge gyors típusból, hanem a lassabb típusból lesz gondja. Ezért van rádszállva a szakszolgálat, mert egy 3hós szintjén van a 10 hós, ami több, mint a fele. Nem mondtam, hogy ezért autista lenne. Azt mondtam, hogy problémás lesz! Egy ügyetlen, lassú felfogású gyerek ugyanúgy problémás, akinek nem megy a matek, vagy az írás olvasás, és mondjuk elsőt kell ismételnie, miután már eleve halasztott egy évet.

Ezt az összefüggést az emberek FELISMERTÉK, ezért vannak úgy ráállva, hogy megfelelően mozogjon a baba, meglegyen minden mozgásfejlődési forma időben. A mozgás nem "csak" mozgás. A tiétek meg felével van lemaradva a korához képest és 3 hónap múlva, mikor már mindenkié jár, a tiétek pedig(ne legyen így!) nem tud helyet változtatni..

Ahh.. mindegy. Nem fogtok tudni tőlük megszabadulni, jelzést fognak tenni, ha jónak látják a gyermekvédelemnél, ha nem kéritek a fejlesztést. Egyik mozgás nem váltja ki a másikat, mozogjon minél többet a gyerek, mindent kommunikáljatok a szakszolgálat felé, nem lesz baja több mozgástól! Kényelemből, mert lekezelőek, butaság lemondani valami hasznosról.

jan. 13. 06:06
 7/32 anonim ***** válasza:
84%
Szerencsére nem.
jan. 13. 06:32
 8/32 anonim ***** válasza:
100%

Ne Dévényeshez vidd, hanem egy normális konduktorhoz magán úton.

Ha hasizomból ül fel az nem jó.

Meg kell tanítani mászni!

jan. 13. 08:01
 9/32 anonim ***** válasza:
59%
Dehogy kell 10 hónaposan bútorok mellett lépegetnie! Azért ennyire ne oltsátok már a kérdezőt! Mindkét lányom 1 évesen állt nem majd utána kezdtek el szépen lassan lépegetni. Semmilyen lemaradásról nem volt náluk sem!
jan. 13. 08:59
 10/32 anonim ***** válasza:
100%

Hat nem tudom, en azert nem lennek ennyire nyugodt, nem is voltam, szarra aggodtam a fejem es a vilag vegere is elvittem a gyereket, csak hogy tortenjen vegre valami.

Amugy kisfiam le volt maradva, nekunk gyogytornat es tsmt tornat es uszast irtak ki, de rendszeresen. Az hogy elviszem egyszer, otthon se gyakorlok es amugy csak varom a csodat, nem jo.

En vallaltam, hogy maganba viszem, igy a szakszolgalat nem is jott szoba.

Devenyt nekunk a neurologus pont nem ajanlott, de nem emlekszem mar miert, de nyilvan o az orvos, biztam benne.

Vegul meg igy is ulni csak 13 honaposan tanult meg, maszni es allni 14 honaposan. Kapaszkodva jaras 16 honap es onallo jaras 20 honap lett.

Amugy nem fogyatekos, nem autista meg ugy nez ki egyeb baja sincs, csak az izomzata laza. Kesobb se lesz belole valoszinuleg sportolo, kicsit ugyetlenebb a mozgasa mint a tobbieknek, de mondjuk meg mindig csak 2 eves, ki tudja kesobb mi lesz. Viszont o legalabb beszelt mar nagyon koran, anno ez tartotta bennem a lelket, hogy csak nem lehet akkora baj, ha beszel 😅

De irigylem a lazasagod. En szarra stresszeltem magam, hogy mi baja a gyereknek. Jo ez a masik veglet, ez se egeszseges, de nagyon aggodtam.

jan. 13. 09:08
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!