Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Anyukák, mesélnétek arról,...

Anyukák, mesélnétek arról, hogy amikor második gyermeket vállaltatok, mik voltak a nehézségek és mi ment "lazán"?

Figyelt kérdés

Nekünk van egy 15 hónapos lányunk, igaz csak júniusra érkezik a második baba.

Tudom kicsit még korai fel tenni ezeket de szeretnék többet meg tudni.

Ő nyugodt kicsi volt nem volt vele baj, nekünk is meg voltak a nehéz napjaink az igaz, de kettővel nem tudom, hogy milyen lesz.

Nem akar a kis ágyában sem aludni, velünk alszik.

Nem rég jött nála a "féltékenység" hogy anya csak az "övé" meg apa is de egymásé nem, meg a hasonló dolgok.

Tudom, hogy el kerülhetetlen, hogy ne legyen majd féltékeny, de ezt meg probalnánk el kerülni ha lehetséges.

És ha megyek majd be vásárolni testvér fellépőt érdemes venni?

Nálatok milyenek a mindennapok?

Hogy fogadta a kistesójat a nagyobbik?

okt. 28. 22:41
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

2,5 év van közöttük, nehézség annyi volt, hogy dupla idő volt elindulni mindenhová.

Jól fogadta a kicsit, nem volt féltékeny

okt. 28. 23:07
 2/12 A kérdező kommentje:

Értem, az még a Jobbik eset akkor ☺

Annyit még el felejtettem le írni, hogy pici korától a kis ágyba szoktassuk mert a nagyobbik 3 hónapos korától csak velünk alszik.

Hiába alszik el délután, tenném bele az ágyába, azzonal fel kel és nem alszik tovább

okt. 28. 23:11
 3/12 anonim ***** válasza:
100%

Bocsi, nekem csak 1 van, én csak a kiságyba szoktatáshoz szeretnék hozzászólni.

Nekem is az volt a tervem. Az enyém kizárólag kiságyban alszik. Éjjel. Nappal sehol. Most is üvölt órák óta. Altathatom én bárhol, bárhogy, nem fog, kizárólag a babakocsiban, amikor úton vagyunk. Pedig még sok alvásra lenne szüksége. Olyan, mint egy idegbeteg, remeg mindene a kialvatlanságtól. Még nem tudhatom, hogy valami idegrendszeri baja van, vagy csak ilyen, de szerintem, ha a kezdetektől vele aludtam volna, akkor aludna. Mostmár nem. Hiába alszik be véletlenül egy órás altatás után, pár másodperc után, jobb esetben néhány perc után ébred és keres. Hiába vagyok ott testkontaktusban, nem nyugszik meg, üvölt tovább és kezdem az egész altatás mizériát elölről, pedig tudom, hogy fölösleges. Még sose volt sikerélmény. Ja, de. Egyszer oltás után aludt 40percet egyben.

Szóval csak azt akarom mondani, nem tudhatod, mit dob a gép. Lehet, hogy ezzel az előre eldöntéssel többet ártasz magadnak, mint az együtt alvással.

okt. 28. 23:45
 4/12 anonim ***** válasza:
79%
Az altatás volt a legnehezebb. A nagyobb ugyanúgy elvárta, hogy én altassam. Eltelt 20 hónap és kettőjük között fekszem és simizem őket. A pici 1.5 éves koráig sokszor kelt éjszaka, az nagyon fárasztó volt. Amúgy ezen kívül teljesen jól éltem meg. Decemberben születik a harmadik.
okt. 29. 07:22
 5/12 anonim ***** válasza:
82%
5-ös, Mondjuk ezzel az összes művelt nőt is degradálod, akinek pici korkülönbség van. Vegyél picit vissza az arcodból. :) Attól, hogy te vártál 5-10 évet még lehetsz buta mellette, mint a tök. A 4-esnek igaza van viszont.
okt. 29. 08:00
 6/12 anonim ***** válasza:
100%

Nekem a kezdeti időszak nem volt különösebben nehéz. Jó természetű, könnyű baba volt mindkettő, a kicsi sem volt egy nagy "gond". Minden ment ugyanúgy, mintha nem is lenne, magamra kötöttem hurcikendővel, úgy mentünk a nagyobbal mindenfelé, otthon pedig szopizás közben bújtunk a naggyal, mesét olvastunk, stb, szóval nem volt különösebben esemény. Féltékeny sem volt még akkor a nagyobb, nem volt mire, az ő szempontjából gyakorlatilag semmi sem változott, csak eggyel több popót kellett pelusoznom.

Akkor lett nehéz a mindennapi élet is és a testvérféltékenység is, amikor a kicsi elkezdett öntudatra ébredni és mozogni, nyúlni a játékok után (függetlenül attól, hogy az az övé volt-e vagy a tesójáé), aztán a nagyobb lányom is elkezdte ezt az "ez igazából az enyém!" dumát, amikor előkerültek az ő régi babakori játékai, amikkel nyilván 2,5-3 évesen már nem tud mit kezdeni, ilyen babaszőnyeg, csörgők, ilyesmi, de akkor is azon ment a vita, hogy a babának miért adjuk oda azt, ami az övé. Hát na, nem volt egyszerű akkoriban az élet.

Azóta már javult a dolog, most már az a nehézség, hogy a kicsi mindenben utánozná a nővérét, de még nem tudja, és ez azért érthető módon frusztrálttá teszi, aztán ezt add hozzá az alap dackorszakhoz, és akkor most így itt tartunk :D Most 2 és 4 évesek.

okt. 29. 08:11
 7/12 A kérdező kommentje:

#5-ös igen jön a második mert mindig is 2 gyermeket szerettünk volna pár év korkülönbséggel, nem 10 év kulomseggel.

És ne a helyesirasommal foglalkozzal amikor a gyakori itt tele van ilyen olyan kérdésekkel és ugyan így irnak mint most én, ékezet nélkül, sőt sokkal rosszabbul mégis meglehet érteni mit akar mondani kérdezni.

És ott nem ugat bele senki, hogy hogyan írsz.

És ami a gyermekeket illeti, igen kettő lesz többet nem szeretnénk mindig szerettünk volna és ez bőven elég, nem kell ide focicsapat mint te azt el kepzeled.!!

;) törődj saját magaddal

okt. 29. 09:12
 8/12 anonim ***** válasza:
79%
7# vagyok. Nálunk 23 hónap a különbség. Nekünk nehéz volt az eleje nagyon, de nem a két kicsi miatt, hanem amíg az első lányunk egy nyugodt tündérbaba volt és csak hírből hallottam a többemberes babákról, addig a második lányunk sajnos nehéz természetű lett. Biztos nincs köze, de érdekesség, hogy pedig az első terhesség iszonyú problémás volt, rengeteg problémával, stresszel, korábban is jött sürgős császárral, szoptatással hónapokig küzdöttem, nem ment. A második maga a nyugalom tengere, semmi nem frusztrált, nem jöttek problémák elő, maga indult 40+3-ra, vbac-el, aranyórával, apás szüléssel, a szoptatás azonnal ment, ömlött a tej, tényleg minden tökéletesen sikerült, még is ő lett "nehéz" baba. Viszont számítottunk rá, hogy nem lesz ugyanolyan a két lány természete, ez természetes, úgyhogy elfogadtuk, ő ilyen, többet igényel. Próbáljuk neki megadni azt a pluszt, amit ő még igényel. Különben pár hónap után könnyebb lett, de azért nehéz, mert mindkettőnek én mindig a 100%-ot akarnám adni magamból és nehéz belátni, hogy ez nem mindig ilyen könnyű és nem mindig sikerül. Első lányunk 11 hóig kelt éjjel, azóta alszik, de ő nappal is jól aludt, most a második nappal nem alszik, éjjel alszik. :D Amikor együtt alszanak napközbe örömtáncot járok. Inkább az van, hogy a nagy alszik gyönyörűen egyet, addig a pici 30 perc után ébren van, nem bírom visszaaltatni és nyűglődik míg a nagy felkel, utána cserélnek. Nagyobb fent, pici alszik. Lényegében nincs átfedés, így nyilván az én agyam se "pihen" 5 percet, hogy feltöltődjek és tudjak adni magamból újra 100%-on. Ennek az egyedüli pozitív része, hogy így mindkettővel tudok időt tölteni ilyenkor külön külön is. Ha együtt alszanak többet, akkor viszont iszonyat pörgök estig kipihenten, mert én is alszok velük egyet, olyankor bármire képes vagyok utána. Szóval, kitartást! Amit a 8-as írt, nálunk is ez megy, a játékon a harc már most. Ő is rég nem látta-használta a csörgőt, de most neki is kell és az az övé, stb. Mi amit rendszeresen szoktunk, de a férjem rugalmasan dolgozik, így beépíthető egy héten többször, hogy nagyon sok időm van a nagyobbal is kettesben. Elmegyünk ide-oda ketten, hintázni, rollerezni, enni beülni valahova, stb., vagy csak elvonulunk és azt játsszuk amit szeretne építeni valamit, akadálypályát építünk ilyenek, addig apa a picivel tölt időt. Fordítva is van ilyen, én a picivel, ő a naggyal meg nyilván négyesbe is. Nem egyszerű, erre készülj, az eleje őskáosz, utána alakul szépen.
okt. 29. 09:29
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Nekünk 2 év 2 hónap a korkülönbség, direkt. Nem vagyunk 20 évesek, és nem akartam újrakezdeni a babázást, mikor már épp könnyebb. Nekem ez így sokkal vállalhatóbb volt, mintha akkor lett volna meg a kicsi, amikor a nagyobbik már bőven ovis/sulis én meg dolgozok.

Nálunk a nagyobb gyerek volt az istentelen, brutálisan többemberes baba, aki nem aludt, folyton sírt, és ami nehézség csak lehet, azt ő produkálta. Ezután a második felett sokszor csak álltunk, hogy ja... hát ez így aztán nevetségesen könnyű, ha valakinek csak ilyen gyereke van. A testvérféltékenység az első fél évben volt, addig nagyon durva, pedig készültünk könyvekkel, mindennel. Folyamatosan bántani akarta, nehéz volt, mert nem lehetett őket egyetlen másodpercre sem egyedül hagyni, mert ment és ütötte volna. Amikor nagyobb lett a kicsi, akkor kezdett megbékélni vele, főleg, amikor már játszani kezdett, pedig szinte 90%ban ezt írták, hogy a játékokra féltékenyek, nálunk nem, teljesen felvillanyozta, hogy játszani kezdett vele. Most is azt szereti, ha a kicsi utánozza, amit csinál, és mindenhová hívja maga után, hogy kövesse.

Az altatás nehéz, mert bohóckodnak egymásnak, ha egyedül vagyok, nagyon nehéz, sokszor nem sikerül őket akkor elaltatni. Minden más az kialakult rutin szerint zajlik, az altatás, ami valahogy nem megy, ha a férjem nincs, és nem altatja az egyik gyereket párhuzamosan velem.

Nehéz két felé szakadni, főleg, amíg a kisebbik baba és az egész nap a szoptatás-altatás körül forog, de így, hogy már a kicsi is 11 hónapos, kicsit több a lehetőség. Összességében azt mondom, az eleje hardcore, mert új és mindenkinek alkalmazkodnia kell majd, nem szabad elfelejteni, hogy a nagyobbik is kicsi, de hamar összenőnek és ez elsimul.

okt. 29. 09:57
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

2 év 3 hónap van a lányaink között.

A nagyobbik többemberes baba volt, iszonyatosan megszenvedtük az első évben a nulláról egy gyerekre váltást. A pici mégcsak két hónapos, de egyelőre ő egy sokkal sokkal nyugisabb baba. Tényleg csak akkor sír, ha valami gond van, imádja a hordozást, szóval nem panaszkodhatok.

Ami az egyről kettőre váltásban nekem nehéz, hogy újra kell szervezni a napirendet, illetve amikor mindkettőnek én kellenék egyszerre, az is nehéz tud lenni. A nagyobb lányunk már nagyjából átaludta az éjszakákat, most a picivel kínzás újra éjszakázni és rittig váltva kelnek a naggyal, plusz amikor a picit reggel (hajnalban) etetem és altatom vissza, akkor én már tudom, hogy ki kell peckelnem a szemeimet, mert mire ő visszaalszik, ébred a nagy. Nehezek az étkezések is, amikor leülnénk a naggyal enni, de a pici ordít. Vagy amikor a nagynak pisilnie kell, de a pici nagyon sír. Vagy amikor a nagy dacos hisztizik, a pici meg hasfájós ordít. :D Igyekszünk több opciót kipróbálni, hogy ilyen helyzetekben mi legyen a taktika. Azért este, amikor megy a dacos sírás, meg a pocakfájós, akkor sokszor összenézünk sokatmondóan a férjemmel. :D Nem lesz több gyerekünk (mondjuk nem is terveztünk többet). Nehezek az altatások is. Amikor az egyik arcon pörög, a másik aludna, én nem tudok ketté szakadni. Rátesz egy lapáttal, hogy a nagy néha direkt hangoskodik, amikor a picit altatnám.... Szóval na. Ezek a nehezek. Tipikus baba dolgokon már abszolút nem stresszelem. Mikor alszik, mennyit alszik, eszik-e eleget, mit adjak rá, miért sír, biztos nincs elég tejem, nem hízik eleget, stb. Ezek nálam ilyen első babás nehézségek voltak, amit most abszolút magabiztosan tudok kezelni.

okt. 29. 10:02
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!