Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha elmegy a gyereketek a...

Ha elmegy a gyereketek a mamához tartva van a napi rutin?

Figyelt kérdés
Kisfiam 11 hónapos. Napi 2x alszik, egyszer délelőtt rövidet, délután hosszabbat. Nem volt még sokszor el a kisfiam most kezdtük nem rég el, viszont anyósom a napi rutint nem tartja. A legnagyobb gond az alvás, nincs lefektetve időben, aminek az lett a vége kétszer is hogy este 11kor és hajnali 1kor aludt el. Hát majdnem dobtam egy hatást. Megkérdeztem tőle és az volt a válasz hogy nem tudott elaludni a fiam. A másik ami mondjuk a rutinnal szerintem kisebb gond, a kaja. Állandóan tapszerrel tomne amikor nála van, mindig kell raknom neki hiába mondom hogy egy adag elég a többi főtt kaja. Nem meri etetni mert hogy baj lesz... Most csomagoljak neki? Hát így nem szívesen engedem el, mivel velem is és a kisgyerekkel is kiszúr. Nálatok hogy van ez? Egyáltalán itt van ennek a "csavargásnak" az ideje?
márc. 4. 22:26
1 2 3 4 5 6
 31/58 anonim ***** válasza:
63%

Szerintem gyereke válogatja, ne bantsatok a kérdezőt. Szuper, ha a ti gyerekeitek bárhol ekakszanaj, akár ágyban, akár cicin, akár kocsiban. De vannak gyerekek, akikkel ez nem olyan egyszerű. Az én fiam Pl 4 hónapos korától csak babakocsiban tudott elaludni, annak is járni kellett állandóan. Nem én szoktattam így, egy napon úgy döntött, ő nem alszik cicin, se ágyban. Úgyhogy ha jártam ha nem, ha fújt esett, ha fújt, mentünk babakocsiban sétálni órákon keresztül. És igen, hozzá igazítottam mindent, ha valaki jönni akart látogatóba, akkor vagy jött velünk sétálni, vagy (nagyszülők) vihette sétálni én meg addig legalább főztem. És volt hogy nálunk is borult Pl orvos miatt, de azért az havi egyszer volt, nem hetente. Aki írta, hogy minden héten máskor kellett tornára vinni - nyilván, nem volt más választásod, de szerencséd is volt, hogy a gyerek jól bírta, mert lehetett volna olyan gyerkőc is, akire minden nagyon rossz hatással van... Nem szoktatastol függ.

És azért egy 5 éves gyereknél már nincs olyan szerepe a napirendnek, mint egy 1 évesnél, ne hasonlítsuk a kettőt össze.

márc. 5. 10:41
 32/58 anonim ***** válasza:

27-28# vagyok. 29-es,Akkor tisztelet a kivétel,nyilván vannak gyerekek,akiknél ez nem működik,nálatok ezek szerint bármit is csináltál volna sajnos ő ilyen típusú gyermek. Nálatok ez a tornás téma akkor viszont borított volna mindent. :( Viszont sok esetben azért a szülőnél van a probléma,nyilván nem az ilyen kisarkított helyzetre gondoltam,mint nálatok. Megmondom őszintén 1x egy ilyen bealudt fürdetés előtt pár perccel helyzetnél felkeltettem,nos...na nálunk akkor nem aludt vissza hajnalig. Utána ha ilyen történt nagyon ritkán,bizony hagytam,mindenki a saját gyereke igényét nézze,nálunk bevált,ilyenkor aludt,nálatok viszont muszáj felkelteni. Ezek a helyzetek ezért is nehezek, mert így akkor sem utazni nem lehet,sem mamáéknál aludni vele, se védőnőhöz menni olyan időpontba,ha pedig betegség van és rendszeres vizsgálatok akkor főleg,úgyhogy kitartást az ilyen helyzetekhez. Hú de magadra vetted...csak tudod mit nem értek?:) HA ezek szerint nem rajtad állt, hanem a gyereked ilyen típus, akkor miért is vetted magadra,ha nem te alakítottad így?

Kérdező,én például úgy értettem, hogy nálunk hiába kérte anya, ő már 2 hónaposan könyörgött,hogy hadd vigye el egy hétvégére ott aludni az anyatejes picit. Erőszakoskodott ezzel. Akkor adtam volna oda? :D Közöltem,hogy nem és kész. Te vagy az anyja,ti majd eldöntitek. Közlöd,hogy 3 hetente 1x megy egész napra és kész,vagy 2 hetente. Nem kell ebből ügyet csinálni. Ott sajnos nem lesz semmi ugyanaz,tehát ezek a napok sajnos borulni fognak így. Ezzel nem tudsz mit csinálni. Gondolj arra,hogy legalább tápszert ad és nem azt csinálja,mint az én anyósom,hogy ebéd helyett csokit szeretett volna tömni a 10 hónapos szájába.

márc. 5. 10:43
 33/58 anonim ***** válasza:
85%
31# Igen,szerencsém volt és valószínű nincs köze,hogy születésétől így éltünk. Most majd a másodiknál lehet visszakapom egyébként. Ezért írtam utoljára,hogy GYEREKE válogatja,de bizony sokszor a szülő csinálja. Nálatok nyilván nem,de olyanokra gondolok,akik tényleg nem a gyerek miatt,hanem mert nekik megvan ez a mánia,hogy márpedig itt 19:00-kor kereken fürdetés lesz,mert ajaj mi lesz,ha nem. Gyerek bőven kibírná a 10 perces csúszást,csak épp anya idegei nem. Értitek-e így,hogy mire gondolok?
márc. 5. 10:47
 34/58 anonim ***** válasza:
86%

32# Én azért vettem magamra, mert aki nincs hasonló helyzetben, az sokszor egy kalap alá vesz a görcsös, napirend mániás anyukákkal, akinél esetleg tényleg nem a gyereken múlna... Ez nyilván rosszul esik, mert szerintem mi mindent megtettünk, hogy beillesszük a kislányunkat a jövős-menős életünkbe, de nem sikerült és ez engem nagyon megviselt. Sosem voltam itthonülős típus, de amikor a babám még napi háromszor, majd kétszer alszik és azt nem hajlandó a babakocsiban, vagy az autóban, esetleg rámkötve megtenni, az borzasztó. Igen, így sokszor volt olyan védőnői időpont pl. amikor végigordította az utat, majd a tanácsadást és hazafelé is üvöltött. De voltunk így dévényesnél is (szerencsére nem sokszor kellett menni) és sok más helyen is, ahova muszáj volt menni. Ilyenkor lépten-nyomon sz*r anyának éreztem magam, mert nem tudom megnyugtatni a gyerekemet, holott másé milyen édesdeden pihenget a babakocsiban a sorukra várva. Viszont ha nem volt muszáj, inkább nem mentünk sehova, mert én beismerem, nekem nem volt idegrendszerem azt a kétségbeesett sírást hallgatni, pláne ha lilulásig, vagy hányásig hergelte magát. Bárhol elalszik egyébként, csak az egy fix ágy legyen, szóval alapvetően mondjuk a nagyszülőknél oké a helyzet, csak a majd 2 órás odaút volt gond. Mostmár az is rendben, meg lehet beszélni vele, hogy alszik egy nagyot és mire felébred, ott vagyunk a maminál. Még örül is neki, hogy végre ülünk az autóba és megyünk a mamihoz, ami nekem viszonylag új és hatalmas élmény. Mintha valami szikla szakadt volna le a lelkemről. :) De pl. a mai napig tartjuk a délutáni alvás időpontját fixen amennyire lehet, különben borul az éjszaka és a másnap, de még lehet a harmadnap is. Ő ilyen. Nekem rettentő nehéz volt ehhez hozzászokni és iszonyat irigyeltem azokat, akik simán beültek kávézgatni valahova a babakocsijukban alvó gyerekeikkel, vagy egyáltalán bármely napszakban eltudtak menni bárhova ordítás nélkül. :)

Szóval én értem mire gondoltok, csak amikor általánosító kijelentést teszünk, akkor azért gondoljunk arra, hogy nem mindenki jókedvében "napirendb*zi" már bocsánat. :D Valakinél ez kimondottan érzékeny téma.

márc. 5. 11:25
 35/58 anonim ***** válasza:
72%
34# Igazad van,elnézést,ha sértő volt. Nem vagy sz.ranya egyébként. 32# voltam.
márc. 5. 12:35
 36/58 anonim ***** válasza:
79%

Semmi gond, köszönöm.

És köszi az intelligens "vitát" is, mindig jó érzés ez itt a léleknek! :)

márc. 5. 12:58
 37/58 anonim ***** válasza:
70%

A fiam 5 lesz, de mamára kicsinek sosem hagytam, ő mindennel szerette tömni, meg altatni addig sincs gond.

Közös udvarban lakunk, de akkor vigyáz rá míg bent van dolgom ők meg a kertben játszanak.

Nem hagyom vele, szarik rá amit kérek, pl ne tévézzen játszon, tévézteti utána meg azt mondja a gyereknek anyádnak ne mond. Így ha bemennének én kihozom, ne tanítsa hazudni a gyereket

márc. 5. 13:43
 38/58 anonim ***** válasza:
70%

Hah, engem is most borított ki kicsit anyós, pedig szeretem amúgy, jóban vagyunk.

A hétvégi házukban aludtak múlt pénteken a 2 gyerekünkkel, idén először. Ők már nagyobbak, 8 és 4 évesek lesznek nyáron. Másnap mikor mentünk, közölték, hogy hááát bocsi, de a gyerekek nem fürödtek este, ugyanis a bojlert elfelejtették bekapcsolni, így meleg víz nem volt; fogat se mostak, mert csak enyhén mentolos epres fogkrém volt ott, azzal meg a nagy nem akart, a kicsi meg mivel mindenben utánozza, onnantól ő se akart; illetve mindkét gyerek 6-kor kelt reggel (amúgy 8-kor szoktak), mert a sógornőm idióta kutyájára is ők vigyáztak, ő meg akkor találta ki, hogy ki akar menni, és ész nélkül ugatott meg kaparta az ajtót...

A kérdésemre, miszerint miért nem fürödtek meg a gyerekek reggel amikor már volt meleg víz, az volt a válasz, hogy hát mert NEM AKARTAK, mert annyira ki akartak menni az udvarra. Ez a "nem akartak" bszta be nálam az ajtót. Mert itt nem arról van szó, hogy bármi bajuk lesz 1 fürdés és 1 fogmosás kimaradásától, de nálunk nincs, nem is volt, és soha nem is lesz az, hogy a gyerek parancsol, fürdeni és fogat mosni KELL, leszarom ha nem akarnak, megcsinálják és kész. És baromira zavar, hogy anyós meg rájuk hagyja. Nem csak ezt, mást is... Otthon nem is merték volna benyögni ezt a nem akarokot, ebben biztos vagyok.

Tehát most hétvégén nem mennek a mamához. Még nem tudják, meg a mama se tudja, lesz is hiszti mindkét részről, de ezt csak így lehet. Ha nem tartja be a dolgokat, ne vidd hozzá...

márc. 5. 14:51
 39/58 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk is egy éves, párszor volt már reggeltől késő délutánig nagyszülőkkel. Nem szólok bele olyankor mit csinálnak. Úgysem úgy fog aludni a gyerek mint velem. Mondjuk az enyém már rég csak egyet alszik fixen, de azt velem is változó hogy mikor. Van napirend, elvileg délután egykor "kéne" neki de gyakran van hogy bizony hiába próbálom altatni, nem megy. Ezzel nem lehet mit csinálni, nem hibáztatnám a nagyit. Első alkalommal mikor mi otthagytuk nagyszülőknél, akkor velük nem is aludt el egyáltalán, négyre mentünk a 11 hónapos gyerekért aki aznap még nem aludt semmit sem (hiába próbálták altatni). Én amúgy a helyedben azt csinálnám, hogy oké, vigye a nagyi, de ne estig. Írtad az 5 órát ami után teljesen érthetően már nem aludhat, hát akkor menjetek érte ötre, és onnantól tudod felügyelni hogy már ne legyen alvás. Meg lassan a két napközbeni alvást úgyis el fogja hagyni, akkor könnyebb lesz ez a része.

A kajáért viszont szólnék. Igenis etesse meg normálisan. Ha erre nem képes, akkor nem kell elvinnie sem.

márc. 5. 15:12
 40/58 anonim ***** válasza:

38-as, nem akarom offolni a témát, de szerintem ez olyan helyzet, hogy neked is igazad van, meg a mamának is. Ez a tipikus: a szülő nevel, a nagyi kényeztet. Teljesen normális, hogy megkoveteled, hogy olyasmiben, mint a fürdés, fogmosas ne legyen kompromisszum, és ne a gyerek

döntse el, akarja-e. De szerintem az is ugyanúgy normális, hogy a mama lazább, megenged olyat is, amit anya nem (nyilván normális keretek között, ha 2 hétig nyaralnának a mamánál fogmosás nélkül, az más tészta....). Tudom, hogy utána neked mint szülőnek nehezebb, mert jön a gyerekben a kérdés, hogy ha a mamánál nem muszáj fogat mosni, akkor otthon miért kell.... De egy idő után úgyis látja a gyerek, hogy "ahány ház, annyi szokás", nemcsak családon belül, de Pl az osztalytarsaknal is (ki meddig maradhat fent, ki meddig lehet kint, mennyi edesseget ebet, stb)

Csak nyugtatni szeretnélek, hogy attól hogy a mamánál másképp működnek a dolgok (és egy előző hozzaszolora kapcsold a - vannak közös titkaik), még nem lesz a gyerek rossz higiéniaju, hazug, stb. Az anyukám nagyon szigorú volt, és kB 9 éves koromban valami nem túl komoly dolog miatt (rendetlenség a szobában) novemberben úgy döntött, hogy karácsonyig nem nezhetunk tévét. Most gondolhatod, milyen ez egy gyereknek... Mikor anyu és apu is muszakozott, a mama vigyázott ránk, és megengedte, hogy tévézzünk, persze előtte meg is beszéltük, hogy anyunak nem szól róla... Már felnőtt vagyok, nekem is gyerekeim vannak, a mama 20 éve nem él már, de máig szívesen emlékszek vissza erre a mi kis titkunkra... És nem lettem hazudós, titkolózós.

Vagy ellenkező példa : tesómék totál disznóólban élnek (fogalmam sincs, miért alakult ez így, mert nem ez a családi minta). Hatalmas rendetlenség, a földön kupacokban minden, minden szobában, a mosatlan hetekig halomban a pulton.... Mikor a tesóm fia a nagyieknal töltött heteket, anyukánk próbálta rendre tanítani (nem ledobaljuk a cipőt, hanem egymás mellé rakjuk le, a ruhainkat is osszehajtjuk, stb), akkor míg a nagyinal volt, meglatszott az eredménye, de attól alapvetően visszatért mindahhoz, ami a családban lát, szóval attól, hogy hébe-hóba a nagyinal nem furdenek a gyerekek, még semmi hosszútávú következménye nem lesz, csak ezt akartam mondani.

márc. 5. 17:12
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!