Mi mindent lehet megcsinálni otthon babával a kèzben?
Nekem eszembe sem jutott soha ilyen tésztaszűréshez, főzéshez, vasaláshoz hasonló veszélyes dolgot a gyerekkel a kezemben csinálni. Tényleg egy pillanat műve az egész, és kész a baj.
Főzni, mosni, takarítani, vasalni lehet akkor is, amikor a gyerek alszik, vagy éppen Apa vagy valamelyik nagyszülő vigyáz rá, esetleg elviszi sétálni.
Első babás anyuka vagyok, hogy tudom mégis beosztani az időmet? Én nem is értem... Nem mondom, az elején meg kellett szokni a dolgot, meg kellett tanulni beosztani az időt, ráadásul kólikás babám volt, tehát tudom, hogy milyen majd' egész nap egy gyereket cipelni a kezedben.
De könyörgöm, azért (is) van annak a gyereknek apja, meg nagyszülei, hogy segítsenek. Mondom ezt én, akinek az egyik nagyszülő 100, a másik 200 km-re lakik, tehát SOHA nem volt olyan, hogy csak átugrottak volna és vigyáztak volna a gyerekre, vagy én csak átvittem volna hozzájuk, mert valami dolgom van.
Végtelenül egyszerű a dolog: főzni csak akkor szoktam, amikor a gyerkőc alszik. Ha fent van, és körülöttem sertepertél, akkor lehet mosni, teregetni (most már "segít" azzal, hogy leszedi amit én felraktam), port törölni heti 1x, hétvégén, amikor apa is itthon van. Felmosni szintén, amikor alszik. Egyébként naponta végigmegyek a lakáson egy elektromos seprővel. Vasalni mindig este szoktam, amikor már letettem aludni (tényleg nagyon balesetveszélyes: egyszer próbáltam napközben, állandóan a konnektorhoz nyúlkált, mert be volt oda dugva a vasaló, vagy a vasalódeszkába, illetve a vasaló zsinórjába kapaszkodva akart álldogálni, vagy csak rángatni akarta). Na ekkor felejtettem el a nappali vasalást.
Ha meg valami olyan halaszthatatlan dolog van, amit muszáj megcsinálni, és sírt, hát letettem a pihenőszékbe, 2-5 perc nem a világ, annyit ki kell bírnia a babának, hogy nincs kézben.
Aztán lehet lepontozni, okostojások! Mert úgy látom, itt megint az kapta a lepontozást, akire nincs rákötve egész nap a gyerek, és nem játssza a mártírt.
egyszerűen bármit. de a legjobb ha mindent álmának idejére teszel :DDD
én már az elsővel megtanultam palacsintát sütni egy kézzel, a másodikkal már piskótát is csináltam :DDD
Köszönöm mindenkinek!
Nem volt szándékomban ilyen vitát kelteni, szórakoztató kérdésnek szántam, mert szeretek szórakozni...
Sajnos egyesek túl komolyak, azt hiszik az anyasághoz végtelenül komolynak kell lenni...
De ha már ilyen mély vizekre eveztünk, hogy ki a jó és bölcs anya, azt hagy tegyem hozzá, hogy egy babával nekem sem volt rá szükségem, hogy bármit is félkézzel csináljak, két babával sem. Amikor viszont a harmadik megszületett, akkor bizony gyakran adódott olyan szitu, hogy a nagyobbaknak orrott kellett törölni, inni adni vagy sálat tekerni a nyaka köré. A negyedik babám sincs többet a kezemben, mint az első, mégis sokszor kell akkor csinálni valamit, amikor nálam van. Sajnos az este, amikor itthon van apa nem elég mindent elvégezni, főleg nem, azt amit azonnal kell... Az alvásidő is igen kevés, ha különböző korú gyerekeid nem feltétlen egyszerre alszanak. És persze, ha a baba számára veszélyes dolgot kell csinálnom, akkor is leteszem, ha sír. Így is rengeteg dolgot csinálok este, sőt néha éjszaka. És nagyon jól eljátszanak egyedül a gyerekeim, de az teljesen természetes szerintem, ha néha úgy jön ki a lépés, hogy az ebéd tálalásánál kezemben van a pici.
És persze az sem elhanyagolható, hogy a babának szüksége van arra, hogy az anyjával legyen, ilyenkor is tanul (szeretetet, bizalmat, nyugalmat). Nem hiszek abban, hogy egy gyereket el lehet kapatni azzal, ha kézben van. A világ megismerésének vágya egy egészséges gyereket úgyis arra késztet, hogy nekiinduljon egyedül.
Az két kisebbem pl. nagyon élvezte/élvezi reggel, hogy együtt főzünk teát a többieknek, mert ugye mi kelünk fel legkorábban és bár ilyenkor hagyhatnám az ágyában üvölteni, hogy a többiek is egy-másfél órával korábban felkelljenek, mit kéne vagy választhatnám azt is, hogy a nagyok nem kapnak reggel friss teát és inkább csak a kicsivel foglalkozom, de én mégis azt választom, ami mindenkinek jó és együtt főzzük a teát...
Persze egy ideális világban soha semmit nem kell elvégezni akkor, amikor a kicsi a kezedben van, de én nem ilyen világban élek. Nem mintha bánnám. Élvezem, hogy meg tudom oldani a néha lehetlennek tűnő feladatokat is, úgy, hogy mindenkinek jó legyen.
Amúgy éppen azért merült fel bennem ez a kérdés, mert többször előfordult már, hogy valaki mondta, hogy "várj megfogom a babát, amíg ezt vagy azt elintézd", nekem meg fel sem tűnt, hogy fél kézzel adom fel a kabátot a gyerekre pl., mert olyan természetes ez nekünk. Gondoltam más is biztos így él. Vártam a mókás sztorikat arról, hogy mi mindent sikerült így megoldani, ehelyett megint arról ment a vita, hogy ki a jó anya, aki különválasztja a babás és nem babás dolgokat, vagy az, aki összehangolja.
Akkor gondoltam én is hozzászólok a témához...
itt asszem mindenkinek van gyereke, és mindenkinek fogzott/fogzik. Az ikres anyukával totál egyetértek! Ez éppen az a kor, amikor a gyerekkel kell foglalkozni! Véleményem szerint ebben az időben nem a háztartás a legfontosabb. Most nem kell azt gondolni, hogy egy putriban lakunk, de igenis van egy férjem, aki, amikor hazajött, "leváltott", akkor gyorsan megfőztem másnapra, és elintéztem a lakás körüli teendőket. Vagy, ha éppen a gyereket etettem, ő is össze tud pakolni a lakásban. Ha nem, megette a fene... Amikor nem volt otthon, akkor csak és kizárólag a gyerekkel foglalkoztam. Most meg, 16 hónaposan ő maga is "segít" a ház körüli munkában, persze a maga módján. :-)
mi túléltük hordozókendő nélkül (én amúgy sem vagyok híve), és a kegut is csak az utcán használtuk. Eszembe sem jutott, hogy itthon magamralógassam a gyerekemet. Szóval szerintem ne a kezedben tartsd, tedd le magad mellé, beszélj hozzá, énekelj. :-) További jó babázást!
Kedves kérdező Nem veszem tulságosan komolyan az anyaságot de szerintem az nem mókás ha valaki sütfőz vasal a gyerekkel a kezében (égési sérülésekre gondolok elsősorban nem arra hogy kézben van). Ám ha Te ezt mókásnak vagy viccesnek netalántán dicsőségnek gondlod hajrá!:-))
Én inkább nem kockáztatok. És a homolkomra sincs felírva hogy szuperanya vagyok mert megfőztem félkézzel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!