Miért hiszik sokan, hogy az anyukák jókedvükből alszanak együtt a babával, ahelyett hogy csak letennék aludni?
Itt a gyk-n meg a való életben is többször találkoztam már azzal a hozzáállással, hogy "én biztos nem aludnék a babámmal együtt, mindkettőnknek jár a pihenés, csak leteszem és alszik, én nem szoktattam hozzá, hogy ringatva/járkálva/bárhogy aludjon el, stb."
Na most, én elhiszem, hogy vannak olyan babák, akiket elegendő letenni az ágyba és el alszanak, de miért olyan hihetetlen, hogy a babák többsége nem ilyen? Hogy anyuka nem azért alszik vele, mert azt hiszi, neki nem jár a pihenés, a hely, a kényelem?
Mi is azt terveztük, hogy a babánk majd a saját kis ágyában fog aludni, aztán a születése után 3 hónapig próbálkoztunk ezzel, mire hullafáradtan, idegileg kimerülve végleg feladtuk, mert a gyerek egyből ordított, mihelyst ágyat ért a feneke. Nem, nem működött az, hogy leteszük és alszik. Ha véletlenül sikerült is az ágyában elaltatni, 20 perc múlva ébredt.
Szóval nem értem, miért kezelik ezt a dolgot sokan úgy, mintha az átlag kisbaba úgy működne, hogy anyuka leteszi az ágyba és elalszik, ha nem, akkor meg biztos elrontottak valamit?
Én írtam, hogy pár év múlva ránk csapják az ajtót...
A nagyobbik gyerekem 12 éves,így igen, tudom, hogy mikor következik ez be. Innen nézve pedig iszonyú rövid ez az idő, pikk-pakk a "másik" oldalon leszünk. Amiről itt zajlik a nagy eszmefuttatás (és máshol is, örök téma), az néhány év az életünkből. Semmit nem kéne, hogy meghatározzon.
A férjjel való intim kapcsolatot (nem kizárólag a szexre gondolok) nem befolyásolja, mert ki lehet ezt védeni. Mi pl. minden esténket a kanapén töltjük kettesben, a gyerek nem láncol oda a közös ágyba.
A légzésfigyelő csak annyit néz, hogy szuszog-e a gyerek. Ha éppen alvási apnoe van, ami kicsiknél előfordul, akkor oké, igen, akkor számít hogy felrázza, de az apnoé jellemzően nem halálos, plusz az ellen pont az együttalvás tök jól segít, mert a baba felveszi az anya légzésének ritmusát és nem marad ki huzamosabb időn keresztül lélegzetvétel. De minden más esetben, amikor csak úgy leáll a keringés, valami baj van, nem segít a légzésfigyelő, de az együttalvás sem. Sokszor nem tudni pontosan, miért hal meg a baba, de az esetek zömében utólag megállapítható, hogy légzésfigyelő, szakszerű közbelépés időben, stb ellenére is megtörtént volna. Ami rettentő szomorú, de attól még igaz. A legtöbb orvosi oldalon is írják, hogy persze, légzésfigyelő tök jó, legyen, de mindenképp elsősegély ismeretében használd, mert magában semmit sem ér.
Én amúgy nem vagyok ellene a légzésfigyelőnek, bár mi nem használtunk, sokszor adott fals riasztást az ágy alá rakható lapos is, meg a pelenkára csiptethető is, ez utóbbi ráadásul engem is borzasztóan zavart, nem tudtam normálisan, kényelmesen összebújni a babával tőle. Mi együttalvós család vagyunk, 2 gyerekkel, egyrészt a biztonságos együttalvásnak vannak szabályai, amiket betartjuk, másrészt egyértelműen nem árt a házastársi intimitásnak, hiszen a második gyerek sem a szentlélektől fogant. Legalábbis nálunk így működik. És amikor a baba még a gondolattól is felébred és felsír, hogy lerakjam, akkor inkább az együttalvást választom, mint a virrasztást, mert az egyik gyereknek sem érdeke, hogy az anyjuk pár nap után megbolonduljon és összeessen a kimerültségtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!