Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Miért hiszik sokan, hogy az...

Miért hiszik sokan, hogy az anyukák jókedvükből alszanak együtt a babával, ahelyett hogy csak letennék aludni?

Figyelt kérdés

Itt a gyk-n meg a való életben is többször találkoztam már azzal a hozzáállással, hogy "én biztos nem aludnék a babámmal együtt, mindkettőnknek jár a pihenés, csak leteszem és alszik, én nem szoktattam hozzá, hogy ringatva/járkálva/bárhogy aludjon el, stb."

Na most, én elhiszem, hogy vannak olyan babák, akiket elegendő letenni az ágyba és el alszanak, de miért olyan hihetetlen, hogy a babák többsége nem ilyen? Hogy anyuka nem azért alszik vele, mert azt hiszi, neki nem jár a pihenés, a hely, a kényelem?

Mi is azt terveztük, hogy a babánk majd a saját kis ágyában fog aludni, aztán a születése után 3 hónapig próbálkoztunk ezzel, mire hullafáradtan, idegileg kimerülve végleg feladtuk, mert a gyerek egyből ordított, mihelyst ágyat ért a feneke. Nem, nem működött az, hogy leteszük és alszik. Ha véletlenül sikerült is az ágyában elaltatni, 20 perc múlva ébredt.

Szóval nem értem, miért kezelik ezt a dolgot sokan úgy, mintha az átlag kisbaba úgy működne, hogy anyuka leteszi az ágyba és elalszik, ha nem, akkor meg biztos elrontottak valamit?

2023. febr. 24. 12:31
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
Jaj, bocs, a légzésfigyelő kimaradt. Pelenkára csiptethetős volt. Még él a gyerek, lassan 4 éves.
2023. febr. 25. 19:04
 22/25 anonim ***** válasza:
100%

Én írtam, hogy pár év múlva ránk csapják az ajtót...

A nagyobbik gyerekem 12 éves,így igen, tudom, hogy mikor következik ez be. Innen nézve pedig iszonyú rövid ez az idő, pikk-pakk a "másik" oldalon leszünk. Amiről itt zajlik a nagy eszmefuttatás (és máshol is, örök téma), az néhány év az életünkből. Semmit nem kéne, hogy meghatározzon.

A férjjel való intim kapcsolatot (nem kizárólag a szexre gondolok) nem befolyásolja, mert ki lehet ezt védeni. Mi pl. minden esténket a kanapén töltjük kettesben, a gyerek nem láncol oda a közös ágyba.

2023. febr. 25. 21:00
 23/25 anonim ***** válasza:
58%
Jaj, és a bölcsőhalál: maga a légzésfigyelő semmitől nem véd meg. Persze ha elvégezted a tanfolyamot és szakszerűen tudsz lélegeztetni, újraéleszteni, akkor oké, egy szót sem szóltam. De a légzésfigyelő pont, hogy hamis biztonságérzetet kelt ezek nélkül.
2023. febr. 25. 21:01
 24/25 anonim ***** válasza:
36%
Az a "tanfolyam" néhány perces,a védőnö ingyen megmutatja,vagy online is nézhető. A légzésfigyelő hangja pedig felrázza a gyereket. Egyáltalán nem hamis biztonságérzet,hanem pont,hogy a legbiztonságosabb. 2 éves korig ajánlotta a gyerekorvos. Másfél évesen megkérdeztem,elhagyhatjuk-e már szerinte,azt mondta,hogy semmiképp.
2023. febr. 25. 23:51
 25/25 anonim ***** válasza:
100%

A légzésfigyelő csak annyit néz, hogy szuszog-e a gyerek. Ha éppen alvási apnoe van, ami kicsiknél előfordul, akkor oké, igen, akkor számít hogy felrázza, de az apnoé jellemzően nem halálos, plusz az ellen pont az együttalvás tök jól segít, mert a baba felveszi az anya légzésének ritmusát és nem marad ki huzamosabb időn keresztül lélegzetvétel. De minden más esetben, amikor csak úgy leáll a keringés, valami baj van, nem segít a légzésfigyelő, de az együttalvás sem. Sokszor nem tudni pontosan, miért hal meg a baba, de az esetek zömében utólag megállapítható, hogy légzésfigyelő, szakszerű közbelépés időben, stb ellenére is megtörtént volna. Ami rettentő szomorú, de attól még igaz. A legtöbb orvosi oldalon is írják, hogy persze, légzésfigyelő tök jó, legyen, de mindenképp elsősegély ismeretében használd, mert magában semmit sem ér.

Én amúgy nem vagyok ellene a légzésfigyelőnek, bár mi nem használtunk, sokszor adott fals riasztást az ágy alá rakható lapos is, meg a pelenkára csiptethető is, ez utóbbi ráadásul engem is borzasztóan zavart, nem tudtam normálisan, kényelmesen összebújni a babával tőle. Mi együttalvós család vagyunk, 2 gyerekkel, egyrészt a biztonságos együttalvásnak vannak szabályai, amiket betartjuk, másrészt egyértelműen nem árt a házastársi intimitásnak, hiszen a második gyerek sem a szentlélektől fogant. Legalábbis nálunk így működik. És amikor a baba még a gondolattól is felébred és felsír, hogy lerakjam, akkor inkább az együttalvást választom, mint a virrasztást, mert az egyik gyereknek sem érdeke, hogy az anyjuk pár nap után megbolonduljon és összeessen a kimerültségtől.

2023. febr. 26. 10:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!