Mit kell tennem, ha terhes vagyok? Hová fordulhatok?
Elnézést, ha kicsit bugyuta a kérdésem, de elég tapasztalatlan vagyok ilyen téren. Tegnap és ma is lett 2-2 pozitív tesztem, azt írják ki, hogy 2-3 hét.
Ugye az első, hogy orvoshoz megyek. Itt rögtön lenne is kérdésem hozzátok.
Sosem jártam még kórházi vizsgálatokon, amit lehet, magánúton intézünk. Nőgyógyászati problémám nem volt még, évente egy általános checkupra, szűrésre elmegyek az orvosomhoz, de ennyi. Olvastam, hogy változott az állami egészségügy, hozzáértőket kérdeznék, vagy akik ebben dolgoznak, hogy valahogy lehet kiskapuhoz jutni (ismerős vagy pénz útján)? Nem szeretnék olyan orvosnál szülni, akit éppen akkor látok először... Számomra ez nagy rizikó, egy amúgy is stresszes helyzetben. Vagy ezen még ráérek gondolkozni?
Szóval az első teendőm az, hogy orvoshoz menjek, utána védőnőhöz kell forduljak. Honnan tudom, kihez? Ezt az orvosom mondja meg, vagy nekem kell utánajárjak? Utána szólnom kell a háziorvosunknak is. Olvastam, hogy kell az első trimeszterben laborvizsgálat, erre ki ad beutalót? A háziorvos, vagy a nőgyógyászom? Vagy intézhetem magamnak is?
Olvastam, hogy bizonyos vizsgálatokat csak adott időpontokban lehet elvégezni, nem szeretnék kicsúszni az időből egyiknél sem.
De őszinte leszek, nagyon béna vagyok, ha bármiféle felelősségről van szó, mindent elfelejtek, nem tudom, minek mi a menete, kb. semmi nincs rám bízva általában. Ezt nem szeretném elrontani, vagy hogy kapkodni kelljen.
Köszönöm a segítséget, legyen szép napotok! :)
Mi az, hogy nem verik ki a kezemből? :D
Nem azt várom, hogy kinyalják a fenekem, meg négyen ugráljanak körülöttem, de azért a minimális tisztelethez szerintem az is hozzátartozik, hogy normálisan állnak hozzám, tiszteletben tartják, hogy mit hogyan csinálunk a babával. Itt nyilván nem arra gondolok, hogy ne szóljanak, ha rosszul fogjuk meg, vagy nagyon bénázunk, de az, hogy hogyan tápláljuk a saját gyerekünket, szerintem abszolút magánügy. Mert ha pl. nekünk kényelmesebb, ha cumisüvegből kapja az anyatejet, vagy a tápszert akár, akkor itthon is inkább úgy csináljuk majd, szóval nem értem, minek erőltetnének bármit a kórházban, mikor a gyerekünk 3-4 napos korától nem csináljuk úgy. Na mindegy, ez már tényleg nagyon részletkérdés, először jussunk el odáig, hogy kint legyen a hasamból, majd utána gondolkozunk, mivel/hogyan etessük, ki etesse stb.
Engem az itt olvasottak most nagyon nagyon sokkoltak, körülbelül úgy érzem magam, mint az első egyetemi vizsgaidőszakomnál, mikor napi 2-3 óra tanulással azt hittem, sima az 5-ös.
Biztos vagyok benne, hogy egy állami kórházi tartózkodás is túlélhető, csak azért nem úgy mennék ennek neki, hogy mindegy, hogyan, de éljük túl a babával mind a ketten... Tudom, hogy a szülés fájdalmas és szívás az egész, de amennyire lehet, szeretnék jó körülmények között lenni, a párommal magam mellett.
De pozitívum, hogy ezzel az egésszel nem az utolsó hetekben szembesültem, hanem még nagyon az elején vagyunk. Akkor lehet, kicsit sírnék is tehetetlenségemben... :D
Első körben biztosan magánrendelésre megyek az orvosomhoz, viszont most néztem egy magánkórház honlapját, ott van lehetőség arra, hogy szerződéssel vigyem magammal az orvosomat is. Ezt is említem neki majd, hogy akkor tudjam, ő hogy áll ehhez, vállalná-e. Mert így lennék a legnyugodtabb.
Háromszor szültem, lassan 12 éve,6,5 éve, és 1 hónapja. Mindig bejöhetett apuka, mindig egyedül voltam szülő nő a szülőszobaban, mindig lelkiismeretesen foglalkoztak Velem, a szülés napján miután már a szobában volfam,hagytak pihenni egy kicsit mielőtt megkaptam a babát, mindig mindent elmondtak, segítettek stb, 2-4-3 agyas szobákban voltam, fájdalomcsillapítást nem kértem, de sosem voltam "lesz@rv@", sose éreztem,hogy futószalagon vagyok, és állami kórházban szültem az első kettőtt ugyanazon a helyen, a 3.at máshol de ez még inkabb olyan volt mint ha VIP szolgáltatást kértem volna. Szóval szerintem az sem mindegy melyik kórház, mit fogsz ki. Utoljára még tápszert is adtak amíg nagyon nem indult be a tej és a babám éhes volt.
Szóval tapasztalataim alapján nem kell ennyire sötéten látni a helyzetet.
Na, szerintem ez tipikus trollkérdés, nem tűnik fel nektek, hogy minden benne van, ami az ilyen rendszeresen visszatérő kamukérdésekben benne van?
A nagyképű, gazdagférjes fiatal anyuka, a szoptatásundor meg társai :D
Nem vagyok nagyképű egyáltalán. De szerintem a kórházakban is máshogy állnának az emberekhez, ha a minimális tisztelet, odafigyelés elvárása nem nagyképűségnek lenne titulálva.
Gazdagférjes sem vagyok, vagyis éppen jól élünk, de ugyanannyi közöm van ehhez, mint a férjemnek. Ez van, nem mindenki a férje miatt élhet jól.
Szoptatásundorom nincsen, viszont szerintem nem kell elítélni azt sem, ha valakinek kényelmes a cumisüvegezés.
De tudod, hogy amikor anya leszel, akkor nem a te kényelmed az elsődleges, hanem a baba igényei?
Aki ennek nem tudna magát alárendelni, ne gyerekezzen. Előbb nőjj fel. Ha sír, és neked nem lesz kényelmes éjszaka felkelni, majd rázárod a szobaajtót?
Az első napokban a baba gyomra akkora, mint egy cseresznye. Nem kell neki cumisüvegből semmi. A melledből kell neki a colostrum. De tényleg. Azt pedig biztosan megmutatják a csevyemősök, hogyan tedd mellre, ha kéred.
Egy rendes állami kórházban azért nem olyan borzalmas ez az egész, mint ahogy itt leírják, de való igaz, hogy egy kicsit illúzióban voltál. A kórház nem hotel és nem a kényelmünket szolgálja, ezt meg kell érteni sajnos. Magánkórházban azért persze más, de egyvalamit nagyon fo tos tudatosítanod: a legmodernebb elv az ujszülött ellatásában a rooming in. Ez azt jelenti, hogy az első pillanattól a te feladatod a baba gondozása, nem viszik el és nem csinálják helyetted, hanem megmutatják, mit csinálj es te csinálod. Van néhány állami kórház, ahol van családi azoba, ahol az apa bent alhat veletek, de ez ritka, sokba kerül, és nem tudod lefoglalni, tehát ha mind tele van, mikor szülni mész, akkor nincs rá lehetőséged. Magánkórhában van olyan, hogy családi szobás csomag, akkor úgy szerződtök és az apa tutira bent lehet végig.
És igen, államiban nem biztos, hogy mindenfajta fájdalomcsillapítás elérhető, pl abban, ahol én szültem, nincs eda, mert nincs elég aneszteziológus. Gázt is csak nagyin vegső esetben adnak.
A 48-asnak igaza van, de ilyen az, amikor egy agyilag gyerek szül gyereket, álomvilágban él, semmiről nem tájékozódik, meg be van fosva a felelősségtől, de akkor minek veszi a nyakába?
Nagyon gyerek vagy még, kérdező, ideje felnőni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!