Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogy tanultatok meg anyukaként...

Hogy tanultatok meg anyukaként viselkedni? Mennyire nehéz volt belerázódni mindenbe az első babával?

Figyelt kérdés

Nincs sem a családban, sem pedig a baráti társaságban kisbaba/kisgyerek. Így tapasztalatom sincsen velük kapcsolatban. Egy barátnőm szintén várandós, 10 hét különbség lesz a babáink között. Ő eléggé "zen" ilyen szempontból. Azt mondja, hogy úgyis jön ösztönből minden, hiába olvasna most utána az altatási rutinoknak, szokásoknak, ha az ő gyereke éppen az összeset utálni fogja. De ő mindenhez így áll hozzá.

Én pedig szeretek mindent előre tudni, B, C és D is terveket készíteni. Haladékot adtam magamnak, hogy januárig nem stresszelek, gondolkozom ezeken, így ősszel elfoglaltam magam, decemberben ott volt a karácsonyi készülődés, utazgattunk is elég sokat, szóval eltelt az idő.

Április 17. a dátumunk és most, hogy itt a január, elkezdtem izgulni. Úgy érzem magam, mintha a legnehezebb egyetemi vizsga várna rám és semmit nem tudnék még előtte lévő nap sem.

Szeretnék érdeklődni, hogy ti hogyan készületetek az anyaságra, a kisbabával való életre? Minek néztetek külön utána, mik voltak a fontosabb témák, topicok?

Ha van bevált könyv, blog, vlogcsatorna, vagy bármi, azt is szívesen fogadom! :)

Amiket még néztem, hogy van több tanfolyam ezzel kapcsolatban, ilyesmikre érdemes elmenni, rájuk szánni az időt?

2023. jan. 5. 12:07
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
100%

A technikai dolgokról mind van YouTube videó (pelenkázás, fürdetés, öltöztetés), és ezekbe könnyű belerázódni, mert sokat fogod csinálni.

Minden más az a gyereken fog múlni. Mármint mindenki az ellenkezőjéről próbál majd győzködni, hogy csak ez az amaz a módszer az egyetlen jó dolog, de ahány gyerek, annyi eset. Ezt elég nehéz lesz a gyakorlatban feldolgozni, ha a te babád többemberes, hasfájós és sokat sírós, és hiába nézed, hogy más berakja a gyereket a kiságyba és meg se nyikkan, a tiéd meg alva is üvölt.

Elcsépelt közhely, de nagyon igaz, hogy az a legjobb, amit az ösztönöd súg, és az súgni fog, rajtad áll, hogy meghallod e, vagy inkább hiszel a kva sok helyről jövő okoskodók belepofázásba (ez is naggggyon sok lesz, készülj fel rá).

2023. jan. 5. 13:02
 12/25 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen az eddigi válaszaitokat, örülök, hogy nem lettem totál hülyének bélyegezve azonnal... :D

Nálunk nem volt tervezett ez a terhesség, korábban nem gondolkoztam azon, milyen anyuka szeretnék lenni, hány gyereket akarnék, vagy hogy milyen elvek szerint akarjuk nevelni őket majd. Voltak kitűzött célok, lépcsőfokok az életemben és aszerint haladtam, majd pedig szembesültünk vele, hogy 6 hetes terhes vagyok. Ezért is vannak bennem kételyek, hogy mennyire gyorsan tudok majd adaptálódni az új, váratlan helyzetekhez, képes leszek-e megoldani a problémákat, jó anyuka leszek-e, van-e bennem bármiféle anyai ösztön.

Császármetszéssel fogok szülni, volt már hasi műtétem, de az orvosommal is beszéltünk erről többször, elmagyarázta minden alkalommal, mi hogyan fog történni, mire számíthatok közben, utána. Ebben az egyben voltam határozott már a pozitív teszttől kezdve, hogy nem állami helyen, állami ellátásban szeretnék szülni, mert ismerve magam, nem bírnám ki. Eddig nincs panaszom sem a helyre, sem az ott dolgozókra, vagy akár az orvosomra.

De másban nincsenek kőbe vésett terveim/terveink. A szoptatáshoz is úgy állok hozzá, hogyha megy, nem szenvedés, a babának és nekem is jó, akkor etetem anyatejjel, de a tápszert sem érzem vészesnek, vagy megbocsáthatatlan dolognak. A babaszobát is szépen megterveztük, márciusra szeretném, ha kész lenne teljesen (festve, felmatricázva, bebútorozva stb.). De ha éjjel sokszor fog ébredni, vagy nyűgnek érezzük, hogy folyamatosan átjárkálunk hozzá, akkor az elején alszik velünk, a hálószobánkban.

Amit szeretnék még, hogy legyen, az egy olyan gyógytornász (?), vagy babatornára szakosodott személy, aki 1-2-3 hetente átmozgatja, áttornáztatja a babát, segít a mozgásfejlődéssel kapcsolatban, észreveszi, ha van valami probléma, vagy éppen megnyugtat, hogy minden rendben van.

2023. jan. 5. 13:06
 13/25 anonim ***** válasza:
38%

Az anyaságra rá kell készülni? Meg kell tudni tanulni anyaként viselkedni?!

Nekem ezt miért nem mondta előre senki?! 🤣

Egy 1 és egy 3 éves anyukája, aki 1 babas könyvet nem olvasott el, nem tudta higy át kell alakulnia és állandóan zen-ben van 🤣

2023. jan. 5. 13:11
 14/25 anonim ***** válasza:
100%

Védőnőt kérdezd meg a helyi gyógytornászos elérhetőségéről, nekem anno a baba születésekor adtak erről listát. Arra készülj, hogy felmérésen túl, ha nincs gond, hozzá sem nyúlnak egy alkalomnál többször, ugyanis indokolt esetekben is több hónapos várólisták vannak magánban is :-( minket tsmtről az első helyen szinte "elküldtek" mert enyhe csúszás volt a mozgásfejlődésben, nagyrészt behozta, közben meg az időponokra halmozottan sérült gyerekek vártam. Dévény dettó.

De amúgy leírás alapján nincs túltervezve nálad a dolog.

2023. jan. 5. 13:15
 15/25 anonim ***** válasza:
*vártak
2023. jan. 5. 13:15
 16/25 A kérdező kommentje:

Őszinte leszek és lehet, hogy tudatlannak fogok tűnni, de magamtól sosem gondoltam volna, hogy egy kisbabának van "hasfájós korszaka", vagy hogy öltöztetéskor rájuk mindig kell +1 réteg.

Szóval ilyesmikre gondoltam, hogy ne egy pár napos babánál érjen minden meglepetésként. :)

Elhiszem, hogy valakinek ez teljesen ösztön, de én pl. a terhességem elején néha azt is elfelejtettem, hogy éppen babát várok.

2023. jan. 5. 13:17
 17/25 anonim ***** válasza:
84%

En is ez a felkészülős vagyok

De mindig csak az aktuális dolgokkal.

Szóval most nem babaábpolással kapcsoltban olvasnék, hanem a szüléssel.

Esetleg szoptatással

Kórhàzi csomaggal

Amikor megszületett azt sem tudtam h kell megfogni.. hiába néztem videót

Sosem láttam 2 m-nél közelebb újszülöttet😬

Aztán jn minden, ami nem, azon nem egy konkrét oldal, hanem a google segített..

2023. jan. 5. 13:49
 18/25 anonim ***** válasza:
91%

A hasfájás engem is villámcsapásként ért és kínzott minket 3 és fél hónapig. Igen, engem is :’D. Hányan mondták, hogy élvezzem ki ezt az időt, mert soha nem jön vissza. Hát ne is jöjjön, borzalmas volt.

Az öltöztetés azért nem ennyire szigorú, hogy egyel több réteg, pl amikor már tépnéd le magadról a bőrödet is annyira meleg van, de pucéran mégsem mehetsz ki az utcára, akkor nem kell a babára se két réteg. Én nyáron szültem, iszonyat meleg volt, olyan 2 hetes korától egy szál pelenkában tengette a mindennapjait, ha ráadtam valamit akkor ordított.

A hordozók jók, főleg ha van kutya is akit le kell vinni, nekem életmentő sokszor, főleg most, hogy már mászik és nem lehet egyedül hagyni így a lakásban is azzal közlekedek.

2023. jan. 5. 13:58
 19/25 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem a nehézség nem ott kezdődik, hogy meg kell furdetni, meg ilyenek, mert azt 3 perc alatt megmutatja neked a csecsemős nővér. Esetleg azt érdemes átgondolni, hogy ki tud segíteni vigyázni rá, mert hamar be tud tőle kattanni az ember, hogy egesz nap semmi mást nem csinál csak a babával foglalkozik. A többi gond majd úgyis adja magát, nem lehet rá előre felkészülni.
2023. jan. 5. 14:37
 20/25 anonim ***** válasza:
84%

Én voltam több szülésfelkészítő tanfolyamon, amit a helyi kórház csecsemősei, szülésznői, gyerekorvosai tartottak. Nekem nagyon hasznos volt, mert a helyi rutinról is kaptam némi képet (mindenki a saját szakterületén belül mesélt) , voltak ismerős arcok, ez adott némi biztonságérzetet.

A csecsemősök hoztak babát, amin próbálhattunk pelenkázást, vetkőztetést, öltöztetést, fürdetést, a szülésznő megmutatta virtuálisan a szülőszobákat, beszélt a különböző vajúdás lehetőségekről, a gyerekorvos pedig babaelsősegélyt tartott, újraélesztéssel, félrenyeléssel, és alap jótanácsokkal. Ezekre a kórházban nincs lehetőség ilyen kötetlen formában, mikor bent vagy.

2023. jan. 5. 15:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!