Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mi az oka annak, hogy még ma...

Mi az oka annak, hogy még ma is képesek a "semmire" gyereket vállalni a nők, miközben látják, milyen a világ?

Figyelt kérdés

Az én anyám is úgy vállalt 3 gyereket 30 éve, hogy majd lesz valahogy, eszébe sem jutott, hogy apám otthagyja és akkor egész életünkben nyomorogni fogunk, mert az ő fizetésére alapozott. Oké, régen nem volt internet, ennyi TV-műsor, válás, gazdasági válság, nem dörzsölték az ember orra alá folyton, hogy mi lesz, ha egyedül marad a gyerekekkel.

De már vagy 10-15 éve a csapból is az folyik, hogy előbb tanulj, dolgozz, teremts magadnak(!) némi egzisztenciát. Nem óbudai hitelmentes villát BMW-vel, de azért mégis némi alapot, hogyha bármi történik, ne kelljen már teljesen tönkremenni a gyerekekkel.

Erre még mindig azt látom, ott gyakorin még Facebookon is, hogy rengeteg a nagy nullára vállalnak be gyereket. Azt kérdezik, apukát ki tudják-e rakni a saját házából, mert nekik nincs hova menni a gyerekkel (bmeg, akinek még szülők sincsenek, az pláne hogy mer így gyereket vállalni???). Egy Facebook csoportban olvasom, hogy honnan szerezzen olcsó játékot karácsonyra, mert albérletben élnek 3 gyerekkel(ebből egy kicsi még), és már erre sem telik. Hát hogy mer ma valaki albérletbe vállalni 3 gyereket, miért nem elég a két nagy, ha még egy panelre sem futja? A másik azt írja, terhesen elhagyta a párja, de neki meg csak pár ezer forintja van, mit egyenek a nagyobbik gyerekkel - basszus, most komolyan ma, 2022-ben úgy kell gyereket vállalni, hogy gond esetén az emberben nincs 200 ezer forintja, amihez nyúljon?

Na, ugye most itt nem a 10 gyerekes roma családokról beszélek, akiknél amúgy is szokás a semmire gyerekvállalás, ezek szerintem átlagos emberek, akik azért nem 10-et vállaltak, de akkor is többet, mint amennyit el tudnak tartani.

De miért létezik még ez a jelenség ma is? Ha én - és sok más nő - tudtam előre gondolkodni, tanulni, dolgozni, spórolni, más miért nem? Miért nem tanulnak más hibájából?

2022. nov. 8. 07:19
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
48%

Hát figyi... ih'gen, most ez az aktuális dogma. Halmoz vagyont, és utána vállalj gyereket. De elmondom, nem a vagyon meglétével, nem létével van a probléma. Nekem van rokonom, akik havi 700 ezerből is egy domboldali penészes putriban laknak és még koldulnak is a rokonoktól, mert ott a gyereknek nem tellik szalálmira sem.

Mi a férjemmel most veszünk lakást, 2 gyereket nevelünk és 800-ból élünk havonta. Mindenre tellik, marad megtakarításunk is, van biztosításunk is (csak a kutyára nincs, mert ott gyalázatos a felhozatal).

Itt gondolkodásbeli különbségek vannak. Van aki albérletben is jól él, és van aki a saját házában is nyomorog. De a vagyon felhalmozásnak sincs sok értelme, amikor egy rendelettel elvehetik mindened.

Egy kiszámíthatatlan világban pont nem az a jó túlélési stratégia, hogy megdolgozol a kis dolgaidért, 10-20 évig vagy életen át, azt jön egy háború, változó politikai hozzáállás, és be is söpörték "életed munkáját". Minden fixnek gondolja a lakást, az autót, meg egyebeket, pedig ezek nagyon könnyen elvehetők.

2022. nov. 8. 12:50
 12/19 anonim ***** válasza:
0%
30 éve is lehetett ezt tudni, úgyhogy anyukád semmivel nem okosabb, mint akiket most leszólsz.
2022. nov. 8. 18:10
 13/19 anonim ***** válasza:
46%

#8 vagyok.

Mi 20 évesen ismerkedtünk meg a férjemmel, szilárd céljaink voltak, 23 évesen saját házunk lett, 25 évesen már itt lakunk, babát várunk. Volt, hogy a férjem 50 ezret keresett és nekem nem volt munkahelyem, annyiban volt segítségünk, hogy a szüleinél tudtunk lakni. A rezsibe bele szálltunk természetesen, a többit félretettük. Később magunkat fejlesztve, képezve stabil munkahelyünk lett, így már könnyebb volt gyüjtögetni, de sosem felejtem el, hogy mi 50 ezerből is spóroltunk 20 évesen, csak hogy célba érjünk egyszer. Amíg mások elherdálták esetleg azt a keveset/sokat, mi idáig jutottunk...

Nagyon büszke vagyok magunkra, mert ilyen fiatalon elmondhatom, hogy stabilan állunk a lábunkon és még annyi közös tervünk van, amit szeretnénk megvalósítani. Nem vagyunk gazdagok, havi 600-700 ezer forintból élünk. A számlánkon 2m megtakarítás van, ha bármi gond lenne, ahoz tudjunk nyúlni. Mi nem élünk nagy lábon, nincsenek olyan nagy igényeink, gazdálkodunk is, állatokat tartunk. Okosan kellene csinálni és sokaknak nem sírni a tehetetlenségben, hanem próbálkozni. Nem fogom meg érteni azokat, akik a semmivel meg tudnak elégedni,ilyen sorsot szánva a gyerekeknek...

Azért írtam le röviden a történetünket, mert hamis állítás az, hogy x év alatt nem lehet eljutni valahonnan valahova. A szüleink egyszerű munkás emberek, azon kívül, hogy lelkiekben mindig támogattak minket, és hagytak minket szárnyalni ilyen fiatalon, anyagilag nem segítettek. Erre büszke vagyok, és kívánom mindenkinek, hogy álljatok fel, kezdjetek valamit magatokkal és ne legyetek ilyen felelőtlenek semmibe gyereket szülni...

2022. nov. 8. 19:30
 14/19 anonim ***** válasza:
47%

Ma két átlag fiatal, akiknek nincs hol lakni hanem albérleteznek, a büdös életben nem fognak saját ingatlant venni. Igen, akiknek annyi szerencséjük van, hogy tudnak a szülőknél lakni, azok pont kb havi 150-250-el vannak beljebb, szóval rohadt szerencsések, és nem tudom minek hasonlítgatják magukat olyanhoz, akinek albérletet kell fizetniük.

Ma egy normális ingatlan 30-40 milliónál kezdődik. Akinek nincs tényleg semmi szülői segítsége, az esélytelen hogy akár egy önerőt kitermeljen. Saját CSALÁDI ház? Most komolyan? 60 misi minimum ha nem Kismackóseggefalván szeretnél lakni. Tényleg őszintén érdekelne, hogy 2 fiatal hogy hozzon össze ennyit szülői segítség nélkül nyugdíjas kora előtt...

Szerintem a mai 20-30-as generáció pont az, akiknek rá kell döbbenniük, hogy gyereket vállalni simán luxus. Igen, ha valaki olyan egyetemet végzett, több nyelven beszél, multinál dolgozik (meg a párja is), akkor talán nem lehetetlen. De ugye ez nem az átlag. Igazából teljesen elitista hozzáállás megtagadni a tisztességesen dolgozó emberek 99%-tól, hogy gyereke legyen. Márpedig egy pedagógus, takarító, eladó, ápoló, fodrász, szocmunkás, stb soha az életben nem fog annyit keresni, hogy normális életet tudjon biztosítani egy gyereknek. Ez van. De még az ő szüleik generációjában nem ez volt, hanem egy titkárnő és egy munkás is nyugodtan tudott gyereket vállalni. És a mai fiatalok is csak azt szeretnék amit a szüleik. Dolgozni, és azzal olyan pénzt keresni, amiből lehet családot alapítani. De ezt ma nem lehet. Hosszú idő óta ez az első generáció, aki jelentősen szarabbul él mint az előző, és ezt még szoknunk kell.

Szóval egyrészt teljesen egyetértek azzal, hogy akinek nem futja rá, ne vállaljon. Másrészt viszont azért azt sem értem aki itt előadja hogy ő havi ötvenezerből még félrerakott saját házra, meg családi ház nélkül nem lehet szülni, meg neki semmi szülői segítség nélkül 5 év alatt meglett a fullos kecó. Matematikailag ezek lehetetlen állítások, és tuti hogy valami csúsztatás van bennük. Ez az ártatlan szempillarebegtetés az, ami sokaknál kihúzza a gyufát. Nehogy már még tapsoljunk ahhoz, hogy ma csak a mérnök-informatikus-gázszerelő engedheti meg magának azt, amire amúgy normális országokban minden dolgozó embernek lehetősége van. Ma itthon az átlag vagy nem vállal gyereket, vagy igen, de akkor marad a lisztes krumpli meg a csóróság. Szerintem is logikusabb a nem vállalás. De azért nem kell burokban élni és letagadni hogy aki tényleg a nulláról indul, nem kimagasló a fizetése, és tényleg 0 segítséget kap, az szimplán megszívta, és majd talán a 35-40+ éveiben mehet a meddőségire gyerekért ha előtte normális körülményeket akar.

2022. nov. 8. 23:04
 15/19 anonim ***** válasza:
29%

“ Ma két átlag fiatal, akiknek nincs hol lakni hanem albérleteznek, a büdös életben nem fognak saját ingatlant venni. “

Ezt leírtad 3x is, értjük, hogy neked nem ment, de másnak igen :) albérleten is lehet spórolni, ha nem egy teljes lakást veszel ki, mi is így tettük a férjemmel sokáig. 30 évesen már a saját építésű házunkban lakunk. És nem a világvégén, hanem megyeszékhelyen. De persze picsogni egyszerűbb

2022. nov. 9. 07:05
 16/19 A kérdező kommentje:

Igen, én sem értem ezt a kifogásrengeteget, én már 18 évesen mehettem albérletbe rossz családi körülmények miatt, mégis sikerült némi "vagyont" gyűjtenem. Persze, külföldön is voltam egy ideig, de ezt más is megteheti. Na meg nem indul mindenki ilyen rossz helyzetből, mint én, hogy pár évnyi munkával ne tudjon akár otthon lakva normális végzettséget szerezni és spórolni.

Mellesleg, még mindig nem arról beszéltünk, hogy komplett családi házat kell megteremteni 30 éves korra, de úgy gyereket vállalni, hogy azt írja valaki, csak 7 ezer forintja marad kajára hó elejéig, míg megjön a pénz? És ez egyesek szerint normális, és felesleges ennél többre gyűjteni?

2022. nov. 9. 08:32
 17/19 anonim ***** válasza:

Hát elmondom neked, kedves kételkedő, hogy lehet spórolni ha akarsz. Nem kell cigizni, italozni, bulikázni, márkásan öltözni, nagyzolni és még sorolhatnám... Mi igen ilyen fiatalon meg tudtuk ezt teremteni. Miért is ne legyek rá büszke? Amíg azt látom mások vakaróznak mi mindenből próbáltunk pénzt csinálni. El adjuk az állatok húsát, vagy éppen mi megesszük így nem kekl drágábban megvenni. A rengeteg gyümölcsből párlatot készítünk, ami felvilágosítalak, manapság pénzbe kerül és nagyon nagy rá sajnos az igény... Sorolhatnám még.

Mellesleg egy kis faluban élünk Borsod megyében. Le lehet nyugodtan nézni, nekünk a családunk itt él, nem fogok Sopronba költözni, csak mert itt sötétség honol. A fényt majd hozzuk mi! A többi nem számít. Gondolom tisztában vagy az árakkal, de ha nem felvilágosítalak itt 50 millióért villát kapsz, nem családiházat. Nekünk egy szimpla családiházunk van, nagy kerttel. Belülről patent, kívül még várat magára a felujítás.

Ez csak irígység ami az emberekből szól. Lehet tapsolni!

2022. nov. 9. 11:05
 18/19 anonim ***** válasza:
Kedves 14-es! De, két fiatalnak is ugyanúgy van lehetősége lakást/házat venni, a mai árak mellett is. 24 éves korunkban vettünk a férjemmel lakást megyeszékhelyen. Előtte 4! évig éltünk albérletben Budapesten, havi 120 ezer+rezsiért, NULLA szülői segítséggel (annyira nulla, hogy egyikőnk szüleivel sem tartjuk a kapcsolatot évek óta). Mindketten szegénységben nőttünk fel. Ennek ellenére összespóroltuk az önerőt (meg még többet is), felvettünk lakáshitelt - egyáltalán nem sokat, teljesen átlagos mennyiségű hitelünk van -, megvettük a lakásunkat, önállóan bebútoroztuk, és most van egy kisbabánk. Emellett maradt megtakarításunk is. Ja, és évekig dohányoztunk mindketten, és eljártunk szórakozni is, nem is keveset. Mondjuk a kapcsolatunk eddigi idejét szószerint végig dolgoztuk, minden túlórát, plusz munkát bevállaltunk, és ezeket is félretettük. Diákmunkáztunk mindketten 15 éves korunk óta. Ja, és egyikőnk sem diplomás, nem is valami nagy szakember, teljesen átlagos fizetésünk van, viszont a munkánkat jól végezzük, megbecsülnek mindkettőnket. A baráti körünk pedig ugyanígy, átlagos irodai munkások, átlagos fizetéssel, mégis mindenki tudott lakást venni, közülük többen házat építettek. A pedagógus házaspár barátunk Budapesten vett lakást, és úton van a gyermekük is. Mindannyian családi segítség nélkül. Mondjuk dolgoztak is ők is évekig látástól vakulásig, de volt egy céljuk, és el is érték. Érdekes, hogy aki nem picsog, hanem dolgozik, annak sikerül. 🤷🏼‍♀️
2022. nov. 10. 06:05
 19/19 anonim ***** válasza:
És te miért ezzel foglalkozol? Mégis miben befolyásolja a te életed? Milyen jogon törsz pálcát mások feje felett? Inkább foglalkozz azzal, hogy saját életet építs magadnak amivel tudsz foglalkozni. Ne pedig mások felett ítélkezz, úgy hogy alig tudsz róluk valamit, azt hogy mit miért tesznek vagy nem tesznek.
2022. nov. 13. 23:33
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!