Többnyelvű babák szülei?
majd letisztul neki iskoláskor körül h melyik nyelv melyik
addig simán lehet h azt a szót használja a mondatban amit egyszerűbb kimondani :)
vicces lesz majd hallgatnod ezeket a mondatokat :D de nem javítsd ki
"ha mindhárman együtt vagyunk, akkor angolul."
Akkor előbb utóbb a gyerek csak angolul fog veletek kommunkálni, vagy dánul, hiszen tudja, hogy értitek, és ez is opció. Érteni fogja a többi nyelvet is, de lustaságból nem fogja használni. hacsak nem töltetek rengeteg időd külön-külön is vele. De ez iskola, munka mellett nehezen megy.
Mindenki úgy indul neki, hogy neki több nyelvet (minimum 3) beszélő, diplomás, tökéletes szupergyereke lesz.
Aztán majd le lehet szállni az unikornisról ha megszületik az a baba és ahogyan nő, felülírja a szülő terveit....
Múltkor egy ismerősöm lánya mesélte, hogy fejlesztő mondókákat mondott a párhetes kisfiának. Én meg megkérdeztem, hogy erre miért nem ér rá később? Egy akkora gyerek jóformán fosik, alszik, időnként okádik és bőg.
Én is diplomás, “szellemi” munkàt végző felnőttet akartam a gyerekemből, amiért mindent meg is tettünk, de ő máshogy csinálta a dolgait. Most meg egy olajos tökű autószerelő lett, és hozzáteszem marha büszke vagyok rá így is, annak ellenére, hogy nem az lett, akit elképzeltem.
Majd ha nagyobb lesz a “kisfiad” akkor simán lehet, hogy egy nyelvet fog elővenni. Mellesleg nincs olyan, hogy valaki 4 nyelvet, vagy akár hármat beszéljen tökéletesen. Unokatestvérem férje szlovén, a gyerek apja csak szlovénul beszél hozzá, most felnőttként mégis annyira “elhagyta” a nyelvet, hogy csak megérti, de nem beszéli.
Nem belekotyogok, hanem leírom az igazat, mert nem olyan lesz a gyereke, mint ahogyan ő azt elképzeli. Nem fog 4 nyelven beszélni, maximum megérteni abból kettőt.
17, persze, úgy könnyű közel anyanyelvi szinten beszélned, hogy ott élsz és használod. De a közel anyanyelvi, nem tökéletes, mint ahogyan azt a kérdező írta. Elég sokan elcsacsognak bármiről több nyelven, de tökéletesen nem fogsz tudni annyi mindent gyakorolni.
Én is beszélek angolul “közel anyanyelvi” szinten+mivel szlovéniában dolgozok, azt a nyelvet is, de a tökéletestől messze áll. Nem lehet elvárni senkitől, főleg nem egy inimini gyerektől. Nem erről kéne szólnia a kisgyermekkornak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!