Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Többnyelvű babák szülei?

Többnyelvű babák szülei?

Figyelt kérdés
Várandos vagyok a kisfiammal és szeretnénk a férjemmel, ha mind a négy nyelvet tökéletesen beszélne. Én magyar vagyok, férjem szlovák, közösen angolul beszélünk és Dániában élünk! Hogyan csináljuk, hogy jó legyen?

2022. aug. 26. 15:44
1 2 3
 1/25 anonim ***** válasza:
100%
Egyszerre a gyerekek hamarebb megtanuljak mert nem tanulasnak veszik hanem jateknak.
2022. aug. 26. 15:51
 2/25 anonim ***** válasza:
100%
Semmit. Mindenki a saját anyanyelvén beszéljen hozzá, egymás között meg továbbra is angolul. De ne várd, hogy egyformán fogja használni mind a négyet, mindig erősebb valamelyik. Most például a dán tuti, háttérbe szorul, ha meg közösségbe kerül, pont az erősödik. Illetve változó, hogy melyiket preferálja, ha nem következetesen használhatók ugyanazt a nyelvet, "ki fogja játszani". Pl.,ha könnyebb neki az angol, hiába szólsz hozzá magyarul, ha olyan kedve van, angolul válaszol, mert tudja, hogy úgy is érted.
2022. aug. 26. 16:10
 3/25 anonim ***** válasza:
100%
Nem fogja az összes nyelvet tökéletesen beszélni. Az én lányom 3 nyelvű, már kamasz, a lakőhely-iskola nyelvét beszéli tökéletesen, magyarul társalgási szinten, de a helyesírása nem túl jó, a 3. nyelven elboldogul. Mindkét szülőnek következetesen csak a saját anyanyelvén kell beszélnie a gyereknek. Na iskolás korban ezt szokták legtöbben feladni. Kicsi korban még könnyű, mert akkor a szülőkkel van a legtöbbet a gyerek, de egy kamasznál már oda kell tenni magad. Dánul fog tökéletesen beszélni, meg annak a szülőnek a nyelvén, aki időt szán rá.
2022. aug. 26. 16:22
 4/25 anonim ***** válasza:
100%
Nekem a férjem tajvani és Amerikában élünk. Nekem is azt tanácsolták, hogy kizárólag az anyanyelvünkön beszéljünk vele, mi pedig ugye egymás közt angolul kommunikálunk. Még csak 7 hónapos úgyhogy még nem tudom, mi sül ki belőle. Az elején furcsa az anyanyelveden beszélni a gyerekhez mert ugye nem érti azt senki per pillanat de bele lehet jönni.
2022. aug. 26. 16:24
 5/25 anonim ***** válasza:
100%
Te magyarul, férjed szlovákul beszéljen hozzá, egymás között pedig továbbra is angolul beszéljetek. A dánt majd oviban megtanulja. Az én kisfiam is “soknyelvű”, neki nem lesz fura.
2022. aug. 26. 16:38
 6/25 anonim ***** válasza:
100%

Sokat beszéljetek hozzá, mindenki a saját nyelvén, a közös családi programokon angolul, és már korán járjatok közösségekbe, gyerekjátszóház, bölcsöde, stb, ahol hallanak dán beszédet.

Ismertem osztrák-olasz családot, akik egymással angolul beszéltek, és Magyarországon jártak óvodába, tehát pontosan ugyanebben a helyzetben voltak. Más két- azaz az angollal együtt háromnyelvű családokat is (jellemzően egyikük magyar), bár a legtöbben egy idő után megtanulják egymás nyelvét, és elhagyják az angolt.

A tapasztalatok szerint a gyerekek később kezdenek el beszélni (emiatt nem kell pánikba esni,) de figyelnek és tanulnak. Aztán szinte egyszerre kezdenek el beszélni több nyelven is.

Sokat meséljetek, olvassatok fel esti mesét, énekeljetek. Amennyire csak lehet, NE(!) a tévével pótoljátok, hanem személyesen meséljetek. Mindig, mindenről beszélgessetek velük, ami éppen történik.

Játsszatok kommunikációs társasjátékokat. Érdemes a korszerű játékokat kiismerni, utánajárni társasjátékos fórumokon, és tovább is lépni a barchóba-Taboo-aktivity-amerikábóljöttünk vonalon. Például egyik kedvencem az Igenis Sötét Nagyúr (Yay Dark Overlord). Ha már egy kicsit nagyobb és magabiztosabban beszél a gyerek, keresnék többnyelvű (korszerű csoportos nyelvoktatásokon is használt) játékokat, és beszerezném akár mind a négy nyelven. Taboo, Apples-to-Apples, ilyesmik. Kezdjétek már most megismerni a társasjátékok világát. :)

Viccesek tudnak lenni az olyan nyelvi, kérdés-felelet jellegű játékok, amiket direkt a vicc kedvéért több nyelven játszanak.

Ugye a legtöbb szakértő azt javasolja, hogy mindenki következetesen ragaszkodjon a saját nyelvéhez, illetve a helyzethez köthető nyelvhez. (Egymás közt te csakis magyarul, apa csakis szlovákul, egymás közt a családi vacsoránál csakis angolul, az óvónéni csakis dánul.) Ehhez képest azt mondanám, hogy a több nyelven játszható, úgynevezett nyelvfüggő játékokat (társasjátékos körökben ez lesz a kulcsszó, hogy nyelvfüggő,) néha a tréfa kedvéért úgy játsszátok, hogy mindenkinek tilos a saját legerősebb nyelve. Pld apu csak magyarul vagy dánul teheti fel a következő kérdést, te viszont csak szlovákul vagy dánul válaszolhatsz, ez némi előnyt ad a gyerekeknek.

2022. aug. 26. 16:41
 7/25 anonim ***** válasza:
58%
Ismerősöméknél az anya magyar, az apa horvát-amerikai, a gyerekek beszélnek magyarul, otthon angolul, és mivel Horvátországban élnek, tudnak horvátul is.
2022. aug. 26. 17:53
 8/25 anonim ***** válasza:
84%

Danul ne beszéljetek hozzá. Az elég az oviban /bölcsiben ha elkezdi tanulni.

Te beszélj hozzá magyarul, a férjed Szlovákul, és közben hallja az angolt is. Nálunk a férjem Iraki, én Magyar, németül beszélünk és egy harmadik országban élünk.

Mindneki így javasolta, de benne van a pakliban hogy később kezd el beszélni a gyerek.

2022. aug. 26. 17:55
 9/25 anonim ***** válasza:
100%

Keresztkérdés: akik nem azt a nyelvet használják közös nyelvnek, mint ami az adott országban kell, miért? Hisz egy idő után úgyis az megy a legjobban, amit mindennap beszéltek, nem? Meg azt mindketten beszélitek eleve, ha abban az országnan dolgoztok. Ez csak érdekelt.

Kérdezőnek a válasz: én Angliában élek, a férjem brit. Decemberre várjuk a picit, nálunk kicsit egyszerűbb lesz, mert “csak” 2 nyelvet fog hallani. Apukától angolt, tőlem meg magyart. Én inkább attól tartok, hogy a magyart majd hanyagolja, mert az apjával is angolul kommunikálunk. :)

Különben a lényeg szerintem az, hogy egy embertől egy nyelvet halljon. Tudja, hogy anyához és apához hogyan kell szólni. Amikor nagyobb lesz, akkor pedif már tudatosan fogja őket használni.

2022. aug. 26. 20:33
 10/25 A kérdező kommentje:
Mi azért beszélünk egymás közt angolul, mert amikor összejöttünk, még egyikünk se tudott semmit a másik nyelvéből. Ma már tudunk sok mindent, de szeretnénk, hogy a gyerekünk minnél több nyelvet beszéljen, hiszen az csak neki jó és fiatalon könnyű nyelvet tanulni. Valószínüleg így leszünk: én csak magyarul beszélek vele, apa csak szlovâkul, ha mindhárman együtt vagyunk, akkor angolul. És már kicsi korától járunk majd dán közösségbe, illetve majd megtanul bölcsibe/oviba.
2022. aug. 26. 20:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!